Żywienie kobiet w ciąży

Odpowiednia i zbilansowana dieta w ciąży to podstawa dobrej formy zarówno mamy, jak i dziecka. Co jeść w tym szczególnym czasie?

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Żywienie kobiet w ciąży
fot. Fotolia
Ciąża to ogromny wysiłek dla Twojego organizmu - w Twoim ciele rozwija się nowe życie. Przed Tobą kolejne miesiące, podczas których dziecko będzie coraz większe. W końcu czeka Cię poród i praca nad powrotem do formy sprzed stanu błogosławionego. W całym tym okresie musisz zwracać szczególną uwagę na to co jesz, aby dostarczać sobie i maleństwu niezbędnych składników odżywczych.

W prawidłowym żywieniu kobiety w ciąży najważniejsza jest zbilansowana dieta bogata w witaminy i minerały. Warto zadbać o regularność jedzenia. Najlepiej jeść pięć niedużych posiłków dziennie. W ciąży nie możesz się odchudzać, ani tym bardziej głodzić. Mitem jest też potrzeba jedzenia za dwoje. Ilościowo jedz tyle co wcześniej. Bardziej jednak zwracaj uwagę na jakość wybieranych produktów i ich różnorodność. Najlepiej spożywać świeże produkty pochodzące ze sprawdzonego źródła. Należy unikać potraw gotowych, konserw, dań z puszki, fast foodów i dużych ilości słodyczy. Od tego co jesz będzie zależeć prawidłowy rozwój dziecka, Twoja forma i zdrowie zarówno w trakcie ciąży, jak i po niej, a także przebieg porodu.

Co jeść w ciąży?
• Produkty zawierające kwas foliowy - brokuły, szpinak, pietruszka, brukselka, orzechy, bób, kiełki, pomarańcze. Warto także – zwłaszcza na początku ciąży - wspomagać się dodatkowymi tabletkami z kwasem foliowym. Jego odpowiednia ilość zapewnia prawidłowy rozwój układu nerwowego dziecka i zapobiega przedwczesnym porodom.

Mleko - w ciąży musisz zadbać o odpowiedni poziom wapnia w organizmie. Kości i zęby dziecka potrzebują go w naprawdę dużych ilościach. Jeśli nie dostarczysz do organizmu dziennie minimum litra mleka maluch zacznie czerpać wapń z Twoich zapasów, co może prowadzić do szybkiego psucia się Twoich zębów. Spożywaj mleko świeże, jak i jego przetwory – kefiry, jogurty, maślanki.

Mięso - jedzenie mięsa zaspokoi Twoje zapotrzebowanie na żelazo, białko i niektóre witaminy, dzięki czemu nie będziesz musiała obawiać się anemii ciążowej. Wybieraj chude, lekkostrawne mięsa takie jak wołowina, drób czy królik. Spożywaj je najlepiej w postaci pieczonej lub gotowanej.

Ryby - są cennym źródłem kwasów omega3, jodu, białka i witaminy B12. Ryby warto jeść 2 do 3 razy w tygodniu, a więc powinny zagościć na stałe w Twoim menu. Kupuj łososia, halibuta, makrele i śledzie.

Woda - pij dużo wody! W niezastąpiony sposób walczy z wieloma nieprzyjemnymi ciążowymi symptomami. Pomaga podczas zaparć, łagodzi nudności, likwiduje zmęczenie i nie dopuszcza do odwodnienia organizmu podczas męczących wymiotów czy biegunek.

Biszkopty, sucharki - jeśli nie chcesz zbytnio przytyć w ciąży, zdecydowanie zrezygnuj ze słodyczy, które są źródłem jedynie pustych, bezwartościowych kalorii. Możesz jednak w ramach przekąsek podjadać biszkopty i sucharki, które pomagają na często spotykane zwłaszcza w pierwszych tygodniach ciąży mdłości.

Warzywa i owoce - we wszelkich postaciach i ilościach warzywa i owoce są podstawą zbilansowanej diety. Wybieraj zwłaszcza te bogate w witaminy, błonnik i żelazo.

Kasza gryczana i kasza jaglana - zawierają sole mineralne, witaminy grupy B, kwas foliowy, żelazo i cynk. Poprawiają pracę układu trawiennego, wpływają na wygląd cery, sycą i odżywiają.

Czego nie spożywać?
• Alkoholu
• Smażonych, pikantnych, ciężkostrawnych potraw
• Kawy i mocnej herbaty
• Słodyczy, napoi gazowanych
• Surowych ryb, sushi, owoców morza, surowego mięsa, tataru, surowych jajek – produkty te mogą zawierać groźne bakterie
• Fast foodów
• Produktów z konserwantami i wspomagaczami smaku