Co serwować w listopadzie?

  • 4

Listopad to czas, który pozornie wydaje się ubogi w produkty potrzebne do przyrządzania oryginalnych przysmaków. Nic bardziej mylnego! W artykule znajdziecie składniki, które w tym czasie sprawdzą się fantastycznie. Zapraszamy do inspirowania się nimi!

         
ocena: 5/5 głosów: 7
Co serwować w listopadzie?
fot. Fotolia
CO OFERUJE LISTOPAD?

Nasza polska złota jesień, którą właśnie widzimy za oknem jest niezwykle bogata w pyszne i wartościowe produkty! Listopadowe menu w dużym stopniu pokrywa się z październikowym, są jednak produkty, które warto wykorzystać właśnie teraz - bez wątpienia bywają one smaczne, wszechstronne w przygotowaniu, a dodatkowo dodają kolorów na naszych stołach! Co więc jest podstawą jesiennego menu?

WARZYWA KORZENIOWE

Chłodny miesiąc listopad to idealny czas dla polskich warzyw korzeniowych. Pomimo, iż nie jesteśmy zbyt kreatywni w ich przyrządzaniu, warto sięgnąć po przepisy z ich dodatkiem – zaskoczą one nie tylko Was, ale także Waszych domowników! Kiedy za oknem coraz chłodniejsza aura przygotować możecie kremowe zupy z selera, buraka, marchewki czy pietruszki! Smakołyki te okażą się także pysznym materiałem na farsz do mięs, tart, zapiekanek czy sałatek!

KAPUSTNE

Jesienny, listopadowy czas to także wspaniały moment na warzywa z rodziny kapustnych. Kapusta, brukselka i brokuły to przodujące smakołyki bieżącego miesiąca! Każde z nich ma wiele możliwości kulinarnych, a przy tym dostarcza naszemu organizmowi wielu cennych składników!

Warzywa korzeniowe
Zdjęcie: Fotolia

Wspomniane warzywa to samo zdrowie! Obfitują one w  witaminę C, E, K, a także witaminy z grupy B. Zawierają znaczne ilości magnezu, wapnia, manganu, żelaza, cynku i fosforu. Regularnie spożywane zbawiennie zadziałają na nasz układ odpornościowy i nerwowy. Obecne w ich składzie sód i potas regulują gospodarką wodną ludzkiego organizmu, a co za tym idzie zapewniając skórze odpowiednią jędrność. Dodatkowym plusem jest ich niska cena, ale również łatwa dostępność!

Polecamy Wam przyrządzanie z ich udziałem smakowitych gołąbków, bigosów, dań jednogarnkowych, wytrawnych babeczek i oczywiście niezastąpionych jesienią - rozgrzewających zup!

GĘSINA I RYBY

W naszym listopadowym zestawieniu produktów nie może zabraknąć również gęsiny i ryb!

Mięso z gęsi jest coraz bardziej doceniane i obowiązkowo serwowane 11 listopada, w dniu Świętego Marcina. Chociaż mięso nie należy do najtańszych, warto jadać je ze względu na tłuszcz, który należy do jednych z najzdrowszych tłuszczów zwierzęcych! Ponadto w składzie tego mięsa znajdziemy cenne witaminy: A, B1, B2, D, E i PP oraz mikroelementy takie jak: fosfor, żelazo i magnez.

Pieczona gęś, faszerowana warzywami lub owocami doskonale spisze się na uroczystym stole, na codzienny obiad wykorzystać możecie zaś jej udka lub filet lub ugotować z niej aromatyczny rosół lub gulasz!
 
W naszej diecie nie może zabraknąć również ryb, które są bardzo istotnym urozmaiceniem codziennego menu. Są one szczególnie ważne dla dzieci, które do prawidłowego rozwoju i wzrostu potrzebują zawartych w ich mięsie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Usprawniają one pracę serca oraz obniżają poziom szkodliwych lipidów we krwi, co zapobiega rozwojowi miażdżycy naczyń!

Ryby przez Was wybrane wykorzystać możecie do gotowania, duszenia, smażenia czy zapiekania. Pysznie zasmakują zwłaszcza w zupie i szybkiej w przygotowaniu zapiekance, ale fantastycznie sprawdzą się także jako dodatek do warzyw bądź ryżu i kasz!

GRUSZKI

Odpowiednio zebrane i przechowywane gruszki dotrwają nawet do lutego! Taki stan rzeczy to fantastyczny argument by swoje dania wzbogacać właśnie o nie! Mimo, iż są one bardzo słodkie - coraz częściej wykorzystuje się je w daniach wytrawnych. Genialnie smakują w towarzystwie mięs lub serów pleśniowych.

Gruszki, jak większość owoców to także wspaniały materiał na deser! Z ich udziałem powstanie niejedno fantastyczne w smaku ciasto, tarta, deser, mus czy nawet sok!

Gruszki  Brukselka  Ryba
Zdjęcia: Fotolia

Jeśli brak Wam pomysłów na jesienne potrawy, skorzystajcie z naszych pomysłów, które urozmaicą Wasze menu, a także zachwycą podniebienia! Pamiętajcie również, że każdy dodany przez Was przepis nagrodzony zostanie cennymi wirtualami wymiennymi na nagrody!