Aromatyczna zupa cebulowa

  • 3

Macie ochotę na tradycyjne danie kuchni francuskiej? Doskonała okaże się treściwa i pełna smaku zupa cebulowa. Zobaczcie przepisy na to aromatyczne i rozgrzewające danie!

         
ocena: 5/5 głosów: 6
Aromatyczna zupa cebulowa
fot. Fotolia
HISTORIA ZUPY CEBULOWEJ

Zupa cebulowa to tradycyjna potrawa kuchni francuskiej, a na tamtejszych stołach gości już od XVII wieku! Na początku uznawana była za potrawę biednego społeczeństwa ze względu na szeroką dostępność cebuli i nieskomplikowany sposób jej wykonania. Przez pewien czas, zupę cebulową nazywano także: „la soupe des ivrognes” (czyli „zupa pijaków”), ponieważ  jej smak suto zakrapiano winem bądź koniakiem!

Wynalazcą zupy cebulowej jest król Francji Louis XV. Któregoś wieczora, władca chcąc przyrządzić gorący posiłek połączył cebulę, masło i szampana i tak oto stworzył pierwszą w historii zupę cebulową! Smakołyk ten w błyskawicznym tempie znalazł zwolenników wśród Francuzów, a mieszkańcy tego kraju pokochali zupę do tego stopnia, że stała się ona narodowym daniem!

CO POTRZEBUJEMY DO ZUPY CEBULOWEJ?

Tradycyjna zupa cebulowa to przysmak znany na całym świecie. Poza wspaniałym smakiem, charakteryzuje się ona także właściwościami leczniczymi: oczyszcza krew z toksyn, ale również chroni przed infekcjami!

Zupa cebulowa

Zdjęcie: Fotolia

Danie to tworzą skarmelizowane cebule, wytrawne białe wino, masło, oliwa oraz koniak. Zupę podaję się z bagietką i serem gruyère, a w  okolicach Paryża serwuje w małych miseczkach w towarzystwie zapieczonego sera.

Intensywny smak bogatej, długo karmelizowanej cebuli to najistotniejszy element naszej jesiennej zupy. Najlepiej podsmażyć ją na patelni lub w rondlu z grubym dnem przez ok. 20-30 minut, do momentu aż się zeszkli i straci na objętości. Kiedy już się lekko przyrumieni, dodajcie do niej ocet balsamiczny oraz cukier. Wymieszajcie z cebulą, smażąc jeszcze ok. 2-3 minut.

Niezmiernie ważnym składnikiem tradycyjne zupy cebulowej jest także wino. Do tego francuskiego dania najlepsze będzie białe Bordeaux czy Chardonnay, ale każde inne białe wytrawne wino sprawdzi się fantastycznie!

Aby dodać zupie głębi oraz podkreślić jej smak, należy doprawić ją solę, pieprzem, gałką muszkatołową, tymiankiem, a także kieliszkiem koniaku!

Idealnie dobrane składniki przelewa się do żaroodpornych  misek, przykrywa kromkami bagietki, posypuje serem i czeka aż zacznie bulgotać – to znak, że zupa jest już gotowa do skosztowania!
 
NASZE CEBULOWE PRZYSMAKI

Jesień to sezon na uwielbiane przez Was zupy. Talerze wypełnione rozgrzewającymi płynnym posiłkiem są idealne zarówno na codzienne menu, jak i na uroczyste przyjęcia.

My polecamy Wam skosztowanie francuskiej zupy cebulowej, która jest bardzo sycąca, prosta w przygotowaniu i niebywale przepyszna! Aby podkreślić jej smak, właścicielka przepisu wzbogaciła ją o ostra paprykę i równie intensywny ser!

Zupa cebulowa
Zdjęcie: Fotolia

Pysznym pomysłem na obiad będzie także zupa cebulowa, którą śmiało przyrządzicie na pozostałym z rosołu bulionie. Dodany do niego czosnek, tymianek, świeżo mielony pieprz i białe wino doskonale podkreślą smak karmelizowanej cebuli. Finalna potrawa zaskoczy podniebienia wszystkich zasiadających do stołu i zostanie zapamiętana na długi czas!

Lubicie zupy z charakterem? Koniecznie zainspirujcie się naszymi sprawdzonymi recepturami na esencjonalne zupy cebulowe. Jeśli zaś zapragniecie eksperymentować z tradycyjnymi przepisami, podzielcie się z nami efektami tych wariacji na naszym portalu. Zapraszamy!