Do warzyw korzeniowych zalicza się:
Marchew - to doskonale znane nam warzywo. Niezbędny składnik zup i surówek. Już najmniejsze pociechy chętnie zajadają się przecierem z marchwi. Nic dziwnego, bo marchew ma delikatnie słodki smak i jest skarbnicą witamin oraz karotenu. To dzięki niemu możemy uzyskać ładny, opalony kolor skóry bez wychodzenia na słońce. Marchew w 90% składa się z wody. Reguluje cholesterol i wpływa na trawienie. Pobudza też układ odpornościowy.
Pietruszka - pomaga w leczeniu wzdęć i dolegliwościach reumatycznych. W swoim składzie zawiera wapń, potas i magnez. Natka pietruszki doskonale nadaje się do zup i sałatek. Po zjedzeniu czosnku, warto żuć natkę pietruszki, bo pomaga pozbyć się niemiłego zapachu z ust.
Seler korzeniowy - ma kuliste bulwy, które doskonale nadają się do zup, a także do sałatek. Z cienkich plastrów można także przygotować inną wersję lazanii. Zamiast makaronu układa się w naczyniu plasterki selera. Jest bardzo aromatyczny, a co za tym idzie, również bardzo zdrowy.
Burak ćwikłowy - jest bardzo wiele odmian buraków, które różnią się intensywnością koloru i wyglądem bulwy. Doskonały składnik do zup i sałatek, a także zdrowych soków. Zamiast gotować w wodzie lepiej je dokładnie umyć i upiec w piekarniku, zawinięte uprzednio w folię aluminiową. Zawierają dużo kwasu foliowego.
Skorzonera - swoim wyglądem przypomina trochę pietruszkę. Ma ciemną skórkę, pod którą kryje się biały miąższ. Jest długa i krucha, może zimować w gruncie.
Pasternak - trochę zapomniane warzywo. Wygląda jak duża pietruszka. Jest mrozoodporny i daje duży plon. Korzenie i liście pasternaku mają intensywny i korzenny aromat. Pasternak zawiera dużo witaminy C.
Polecamy: Pierwsze warzywa w diecie dziecka >>>
Marchew - to doskonale znane nam warzywo. Niezbędny składnik zup i surówek. Już najmniejsze pociechy chętnie zajadają się przecierem z marchwi. Nic dziwnego, bo marchew ma delikatnie słodki smak i jest skarbnicą witamin oraz karotenu. To dzięki niemu możemy uzyskać ładny, opalony kolor skóry bez wychodzenia na słońce. Marchew w 90% składa się z wody. Reguluje cholesterol i wpływa na trawienie. Pobudza też układ odpornościowy.
Pietruszka - pomaga w leczeniu wzdęć i dolegliwościach reumatycznych. W swoim składzie zawiera wapń, potas i magnez. Natka pietruszki doskonale nadaje się do zup i sałatek. Po zjedzeniu czosnku, warto żuć natkę pietruszki, bo pomaga pozbyć się niemiłego zapachu z ust.
Seler korzeniowy - ma kuliste bulwy, które doskonale nadają się do zup, a także do sałatek. Z cienkich plastrów można także przygotować inną wersję lazanii. Zamiast makaronu układa się w naczyniu plasterki selera. Jest bardzo aromatyczny, a co za tym idzie, również bardzo zdrowy.
Burak ćwikłowy - jest bardzo wiele odmian buraków, które różnią się intensywnością koloru i wyglądem bulwy. Doskonały składnik do zup i sałatek, a także zdrowych soków. Zamiast gotować w wodzie lepiej je dokładnie umyć i upiec w piekarniku, zawinięte uprzednio w folię aluminiową. Zawierają dużo kwasu foliowego.
Skorzonera - swoim wyglądem przypomina trochę pietruszkę. Ma ciemną skórkę, pod którą kryje się biały miąższ. Jest długa i krucha, może zimować w gruncie.
Pasternak - trochę zapomniane warzywo. Wygląda jak duża pietruszka. Jest mrozoodporny i daje duży plon. Korzenie i liście pasternaku mają intensywny i korzenny aromat. Pasternak zawiera dużo witaminy C.
Polecamy: Pierwsze warzywa w diecie dziecka >>>
Nina W.
Dinah