Co symbolizują wielkanocne potrawy

Dawniej święcono wszystkie pokarmy przygotowane na wielkanocne śniadanie. Dziś tyko wybrane wiktuały.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Co symbolizują wielkanocne potrawy
W różnych regionach kraju różna jest zawartość koszyczka. Zawsze powinno się w nim znaleźć: Jajko – od najdawniejszych czasów symbol życia i wszelkiego początku: świata oraz każdego istnienia, a także siły, miłości, zdrowia, szczęścia, zmartwychwstania. Chleb – symbol hostii – „chleba żywego, który zstąpił z nieba”. Jest pokarmem niezwykłym, nadprzyrodzonym, darem bożym, który zaspokaja wszystkie ludzkie potrzeby. Baranek – symbol Chrystusa Zmartwychwstałego. Nawiązuje do baranka ofiarnego. Musi znaleźć się w koszyczku ze święconym, a potem pojawić się na świątecznym stole. Wędlina – zwłaszcza tradycyjna biała kiełbasa oraz inne pokarmy mięsne, miały zapewniać dostatek, a także zdrowie oraz płodność. Sól, pieprz, chrzan – były odpowiednikiem biblijnych gorzkich ziół chroniących pokarmy przed zepsuciem. Symbolizowały „gorzkie” dopełnienie radosnych świąt. Bukszpan – ta wiecznie zielona roślina, podobnie jak barwinek, cis lub gałązki borówek leśnych, jest symbolem nieśmiertelności. Dlatego ją również wkładamy do koszyczka