NA POCZĄTKU NAPISZĘ WAM COŚ O JAJACH KURZYCH. My najczęściej spożywamy i używamy jaj kurzych. Jajka kurze są bogate w niezbędne składniki pożywienia. Szczególnie wartościowe w żywieniu jest białko jaj, które jest polecane zwłaszcza dla dzieci. Natomiast żółtko jaja stanowi dobre źródło witamin, A, D, B1, B12, ryboflawiny i kwasu foliowego.
KLASY JAJ KURZYCH. Istnieje 7 rodzajów jaj kurzych, oznacza się je klasami. Klasa A,B, C. Klasa A, czyli jajka świeże. Klasa B, czyli jajka chłodnicze (mrożone kilka tygodni) Klasa C, czyli jajka wykorzystywane tylko do przerobu. My najczęściej kupujemy klasę A.
ODMIANA JAJ.
1. Jaja przepiórcze można dodawać do sałatek, galaret i auszpików ale tylko ugotowane na twardo oraz marynować. Najlepsze są gotowane na półtwardo tzw. mollets. Prawie nie różnią się od jaj kurzych.
2. Jaja mew mają rybny posmak. Spożywa się je na twardo - gotuje się przez 5 minut, chłodzi i podaje z solą selerową.
3. Jaja strusie mają wyrazisty smak. Surowe nadają się do wypieków, a ugotowane na twardo do sałatek.
4. Jaja bażancie są znacznie mniejsze od jaj kurzych. Można dodawać ugotowane na twardo do sałatek oraz marynować w słonej zalewie.
5. Jaja gęsie są bardzo tłuste i ich smak jest oleisty. Nie spożywa się ich na surowo. Tak ogólnie nie są zalecane do spożycia. Nadają się tylko do ciast!
6. Jaja perlicze mają delikatny smak. Najsmaczniejsze są na mollets, czyli półtwardo. Również można spożywać na twardo z sałatą, sałatką czy podane w galarecie, smakują wyśmienicie.
7. Jaja kacze nadają się tylko do ciast. Nie należy i nie powinno się ich gotować ani smażyć oraz używać w przetworach. Z ich białek nie powinno się robić bez (ciastek bez).
PODSTAWOWE PRZEPISY.
Jajka na twardo: Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą. Gotujemy pod przykryciem od momentu zawrzenia wody przez 10 minut i ugotowane schładzamy pod zimną wodą.
Jajka sadzone: Na średnim ogniu, na patelni stapiamy łyżeczkę masła (wtedy są lepsze) i wbijamy jajka do letniego tłuszczu. Po paru minutach zwiększamy płomień i smażymy.
Jajka na miękko na 2 sposoby: - Jajka wkładamy do wrzątku, gotujemy pod przykryciem przez 3 minuty. - Jajka wyjmujemy z lodówki, wkładamy do zimnej wody. Zmniejszamy ogień gdy woda zawrze i pozostawiamy na 3 minuty.
Jajka na półtwardo, czyli mollets: Jajka wkładamy do zimnej wody, gotujemy pod przykryciem przez 4 minuty od momentu wrzenia wody.
DWA FAJNE PRZEPISY.
Krem z sherry: Składniki na 8 porcji. - 10 dag mąki ziemniaczanej - 1 l mleka - 24 dag cukru - 1 laska wanilii - 8 jaj kurzych - 8 herbatników - 1/2 l sherry - skórka otarta z 2 cytryn - 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Zagotuj mleko z 8 dag cukru, zagęść 9 dag mąki, dodaj wanilię, zagotuj. Połącz z pianą z białek. W pucharkach ułóż warstwy kremu i ciastek. Ochłodź. W garnku umieść żółtka, resztę cukru i mąki, sherry, skórkę i sok z cytryny. Podgrzewając, utrzyj. Schłodzony ułóż na kremie waniliowym. Przygotowuje się go 15 minut, wartość energetyczna w porcji to 579 kcal.
Jaja w płaszczyku z mięsa mielonego:
Składniki na 2 porcje. - 5 jaj - 37 dag ziemniaków - 1 cebula - 25 dag mięsa mielonego - 2 dag bułki tartej - 1/2 łyżki musztardy - 1/2 kg tłuszczu - po 1 gałązce natki, koperku i szczypiorku - po 1,5 dag mąki i masła - 10 dag śmietany kremówki - 150 ml bulionu
Sposób przygotowania: Ugotuj ziemniaki i 3 jaja na twardo. Mięso mielone wymieszaj z resztą jaj, bułką tartą, posiekaną cebulą, musztardą, solą i pieprzem. Każde z jaj na twardo zawiń w cienką warstwę przygotowanej masy. Smaż w głębokim tłuszczu ok. 8 minut. Masło roztop, oprósz mąką. Mieszając, podlej śmietaną i bulionem. Na koniec dodaj posiekane zioła. Sosem polej ziemniaki. Przygotowuje się 45 minut. Wartość energetyczna w porcji to 810 kcal. 810 kcal w jednej porcji obiadu to dużo, ale nikt chyba nie mógłby się oprzeć takiemu obiadkowi. :)
To chyba już wszystko co miałam napisać. Potrawy z jajkami, przeważnie obiadowe są bardzo dobre i pożywne lecz nie powinno się ich dużo spożywać, bo mają też swoje kalorie. No ale jak to bywa z łakomczuszkami :D Przeważnie patrzą na wygląd potrawy i jak im się spodoba to wcinają.
KLASY JAJ KURZYCH. Istnieje 7 rodzajów jaj kurzych, oznacza się je klasami. Klasa A,B, C. Klasa A, czyli jajka świeże. Klasa B, czyli jajka chłodnicze (mrożone kilka tygodni) Klasa C, czyli jajka wykorzystywane tylko do przerobu. My najczęściej kupujemy klasę A.
ODMIANA JAJ.
1. Jaja przepiórcze można dodawać do sałatek, galaret i auszpików ale tylko ugotowane na twardo oraz marynować. Najlepsze są gotowane na półtwardo tzw. mollets. Prawie nie różnią się od jaj kurzych.
2. Jaja mew mają rybny posmak. Spożywa się je na twardo - gotuje się przez 5 minut, chłodzi i podaje z solą selerową.
3. Jaja strusie mają wyrazisty smak. Surowe nadają się do wypieków, a ugotowane na twardo do sałatek.
4. Jaja bażancie są znacznie mniejsze od jaj kurzych. Można dodawać ugotowane na twardo do sałatek oraz marynować w słonej zalewie.
5. Jaja gęsie są bardzo tłuste i ich smak jest oleisty. Nie spożywa się ich na surowo. Tak ogólnie nie są zalecane do spożycia. Nadają się tylko do ciast!
6. Jaja perlicze mają delikatny smak. Najsmaczniejsze są na mollets, czyli półtwardo. Również można spożywać na twardo z sałatą, sałatką czy podane w galarecie, smakują wyśmienicie.
7. Jaja kacze nadają się tylko do ciast. Nie należy i nie powinno się ich gotować ani smażyć oraz używać w przetworach. Z ich białek nie powinno się robić bez (ciastek bez).
PODSTAWOWE PRZEPISY.
Jajka na twardo: Jajka wkładamy do garnka z zimną wodą. Gotujemy pod przykryciem od momentu zawrzenia wody przez 10 minut i ugotowane schładzamy pod zimną wodą.
Jajka sadzone: Na średnim ogniu, na patelni stapiamy łyżeczkę masła (wtedy są lepsze) i wbijamy jajka do letniego tłuszczu. Po paru minutach zwiększamy płomień i smażymy.
Jajka na miękko na 2 sposoby: - Jajka wkładamy do wrzątku, gotujemy pod przykryciem przez 3 minuty. - Jajka wyjmujemy z lodówki, wkładamy do zimnej wody. Zmniejszamy ogień gdy woda zawrze i pozostawiamy na 3 minuty.
Jajka na półtwardo, czyli mollets: Jajka wkładamy do zimnej wody, gotujemy pod przykryciem przez 4 minuty od momentu wrzenia wody.
DWA FAJNE PRZEPISY.
Krem z sherry: Składniki na 8 porcji. - 10 dag mąki ziemniaczanej - 1 l mleka - 24 dag cukru - 1 laska wanilii - 8 jaj kurzych - 8 herbatników - 1/2 l sherry - skórka otarta z 2 cytryn - 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Zagotuj mleko z 8 dag cukru, zagęść 9 dag mąki, dodaj wanilię, zagotuj. Połącz z pianą z białek. W pucharkach ułóż warstwy kremu i ciastek. Ochłodź. W garnku umieść żółtka, resztę cukru i mąki, sherry, skórkę i sok z cytryny. Podgrzewając, utrzyj. Schłodzony ułóż na kremie waniliowym. Przygotowuje się go 15 minut, wartość energetyczna w porcji to 579 kcal.
Jaja w płaszczyku z mięsa mielonego:
Składniki na 2 porcje. - 5 jaj - 37 dag ziemniaków - 1 cebula - 25 dag mięsa mielonego - 2 dag bułki tartej - 1/2 łyżki musztardy - 1/2 kg tłuszczu - po 1 gałązce natki, koperku i szczypiorku - po 1,5 dag mąki i masła - 10 dag śmietany kremówki - 150 ml bulionu
Sposób przygotowania: Ugotuj ziemniaki i 3 jaja na twardo. Mięso mielone wymieszaj z resztą jaj, bułką tartą, posiekaną cebulą, musztardą, solą i pieprzem. Każde z jaj na twardo zawiń w cienką warstwę przygotowanej masy. Smaż w głębokim tłuszczu ok. 8 minut. Masło roztop, oprósz mąką. Mieszając, podlej śmietaną i bulionem. Na koniec dodaj posiekane zioła. Sosem polej ziemniaki. Przygotowuje się 45 minut. Wartość energetyczna w porcji to 810 kcal. 810 kcal w jednej porcji obiadu to dużo, ale nikt chyba nie mógłby się oprzeć takiemu obiadkowi. :)
To chyba już wszystko co miałam napisać. Potrawy z jajkami, przeważnie obiadowe są bardzo dobre i pożywne lecz nie powinno się ich dużo spożywać, bo mają też swoje kalorie. No ale jak to bywa z łakomczuszkami :D Przeważnie patrzą na wygląd potrawy i jak im się spodoba to wcinają.