Owoce te pochodzą z Euroazji (ze strefy klimatów umiarkowanych). Poprzez Armenię i Azję Mniejszą gruszka przywędrowała do Grecji, a stamtąd trafiła do Rzymu, gdzie stała się bardzo popularna. Gruszki łatwo się ze sobą krzyżują i tworzą liczne podgatunki. Mogą rosnąć na terenach zarówno zacienionych, jak i słonecznych. Grusze są odporne na zapylenie oraz dwutlenek siarki zawarty w powietrzu.
Gruszki mogą być żółte, zielone, brązowe lub czerwone. Mają podłużny, stożkowaty kształt i raczej twardą skórkę. Wyróżnić możemy małe i duże, bardziej lub mniej słodkie. Nie są tak popularne, jak np. jabłko, ponieważ trudno się je przechowuje i szybko się psują. Mają jednak wiele zastosowań w kuchni i przystępną cenę, dlatego są tak chętnie jedzone przez Polaków.
Zdjęcie: Fotolia
Jak powinno się jeść gruszki?
Po pierwsze na surowo, ze skórką lub bez (wedle uznania). Owoce te mają przyjemny zapach, najczęściej są słodkie. Jak można je przyrządzać? Gotowane, duszone, pieczone z dodatkiem czekolady - wszystkie smakują wyśmienicie. Oprócz wspaniałych deserów, z gruszek można zrobić pyszne przetwory. Kompot z dodatkiem goździków - na pewno nikt mu się nie oprze. Dżemy, soki - zimową porą okażą się niezastąpione. Niektórzy suszą gruszki i dodają je do owsianek, ciast czy przekąsek - suszone owoce znakomicie urozmaicają potrawy.
Gruszki można łączyć ze słonymi czy ostrymi smakami. Coraz częściej można spotkać gruszkę w towarzystwie sera pleśniowego i orzechów. Te owoce dają naprawdę wiele kulinarnych możliwości.
Właściwości gruszek
W jednej, świeżej gruszce o średniej wielkości znajduje się około 55-60 kalorii. To niewiele, w porównaniu do innych owoców, dlatego gruszka warto dodać do swojego codziennego jadłospisu. Owoc ten zawiera następujące witaminy: A, B1, B2, B6, B9 C i PP oraz minerały: potas, wapń, fosfor, magnez, bor oraz jod. Ten ostatni pierwiastek ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie tarczycy.
Gruszki poleca się spożywać podczas gorączki, zatruć, a także w dolegliwościach trawiennych (to lekkostrawne owoce). Kompot z gruszek powinny pić szczególnie te osoby, które cierpią z powodu zapalenia układu pokarmowego. W leczeniu biegunek zaleca się spożywać te owoce, które są mało soczyste i cierpkie.
Zdjęcie: Fotolia
Gruszka zapobiega rozwojowi nadciśnienia, ponieważ zawiera dużo potasu. Owoce te również są bogate w witaminę B9,czyli kwas foliowy, który jest potrzebny kobietom w ciąży.
Gruszki w kosmetyce
Wyciągu z gruszek używa się do produkcji szamponu do włosów. Gruszki wykorzystuje się także w leczeniu trądziku oraz egzemy. Jeśli masz tłustą cerę - wyciąg z tego owocu możesz przeznaczyć do pielęgnacji skóry twarzy.
Warto zatem jeść gruszki, ponieważ zawierają dużo składników, które są cenne dla naszego zdrowia. Jeśli masz możliwość jedz tych owoców bardzo dużo, a latem przygotuj pyszne przetwory!
Nasze sprawdzony przepisy na dania z gruszkami. Zainspiruj się!
Na początek polecamy niezwykłe połączenie: gruszka z camembertem. Pieczony owoc został wypełniony serem, całość podano na rukoli. Brzmi smacznie, prawda? To danie przygotowała dla Was Paulina57.
Pyszna, kremowa zupa ze słodką gruszką i wspaniałym aromatem rozmarynu, świetnie rozgrzewa jesienną porą. Krem z dyni z gruszką i rozmarynem idealnie sprawdzi się podczas chłodnych dni. Autorką przepisu jest Cukiereczek13.
A co powiecie na pyszny deser? Proponujemy gruszki w miętowym sosie. Owoce te gotowane w maśle z brązowym cukrem na pewno ucieszą Twoje podniebienie. Poleca Beatris.
Sałatka z karmelizowaną gruszką wygląda bardzo ciekawie. To lekkie i pożywne danie możesz zjeść na kolację lub poczęstować nim gości - będą zachwyceni. Potrawę przygotował kołczu.
Odkryj przepis na gruszki w rozmarynie >>>>
Gruszki mogą być żółte, zielone, brązowe lub czerwone. Mają podłużny, stożkowaty kształt i raczej twardą skórkę. Wyróżnić możemy małe i duże, bardziej lub mniej słodkie. Nie są tak popularne, jak np. jabłko, ponieważ trudno się je przechowuje i szybko się psują. Mają jednak wiele zastosowań w kuchni i przystępną cenę, dlatego są tak chętnie jedzone przez Polaków.
Zdjęcie: Fotolia
Jak powinno się jeść gruszki?
Po pierwsze na surowo, ze skórką lub bez (wedle uznania). Owoce te mają przyjemny zapach, najczęściej są słodkie. Jak można je przyrządzać? Gotowane, duszone, pieczone z dodatkiem czekolady - wszystkie smakują wyśmienicie. Oprócz wspaniałych deserów, z gruszek można zrobić pyszne przetwory. Kompot z dodatkiem goździków - na pewno nikt mu się nie oprze. Dżemy, soki - zimową porą okażą się niezastąpione. Niektórzy suszą gruszki i dodają je do owsianek, ciast czy przekąsek - suszone owoce znakomicie urozmaicają potrawy.
Gruszki można łączyć ze słonymi czy ostrymi smakami. Coraz częściej można spotkać gruszkę w towarzystwie sera pleśniowego i orzechów. Te owoce dają naprawdę wiele kulinarnych możliwości.
Właściwości gruszek
W jednej, świeżej gruszce o średniej wielkości znajduje się około 55-60 kalorii. To niewiele, w porównaniu do innych owoców, dlatego gruszka warto dodać do swojego codziennego jadłospisu. Owoc ten zawiera następujące witaminy: A, B1, B2, B6, B9 C i PP oraz minerały: potas, wapń, fosfor, magnez, bor oraz jod. Ten ostatni pierwiastek ma pozytywny wpływ na funkcjonowanie tarczycy.
Gruszki poleca się spożywać podczas gorączki, zatruć, a także w dolegliwościach trawiennych (to lekkostrawne owoce). Kompot z gruszek powinny pić szczególnie te osoby, które cierpią z powodu zapalenia układu pokarmowego. W leczeniu biegunek zaleca się spożywać te owoce, które są mało soczyste i cierpkie.
Zdjęcie: Fotolia
Gruszka zapobiega rozwojowi nadciśnienia, ponieważ zawiera dużo potasu. Owoce te również są bogate w witaminę B9,czyli kwas foliowy, który jest potrzebny kobietom w ciąży.
Gruszki w kosmetyce
Wyciągu z gruszek używa się do produkcji szamponu do włosów. Gruszki wykorzystuje się także w leczeniu trądziku oraz egzemy. Jeśli masz tłustą cerę - wyciąg z tego owocu możesz przeznaczyć do pielęgnacji skóry twarzy.
Warto zatem jeść gruszki, ponieważ zawierają dużo składników, które są cenne dla naszego zdrowia. Jeśli masz możliwość jedz tych owoców bardzo dużo, a latem przygotuj pyszne przetwory!
Nasze sprawdzony przepisy na dania z gruszkami. Zainspiruj się!
Na początek polecamy niezwykłe połączenie: gruszka z camembertem. Pieczony owoc został wypełniony serem, całość podano na rukoli. Brzmi smacznie, prawda? To danie przygotowała dla Was Paulina57.
Pyszna, kremowa zupa ze słodką gruszką i wspaniałym aromatem rozmarynu, świetnie rozgrzewa jesienną porą. Krem z dyni z gruszką i rozmarynem idealnie sprawdzi się podczas chłodnych dni. Autorką przepisu jest Cukiereczek13.
A co powiecie na pyszny deser? Proponujemy gruszki w miętowym sosie. Owoce te gotowane w maśle z brązowym cukrem na pewno ucieszą Twoje podniebienie. Poleca Beatris.
Sałatka z karmelizowaną gruszką wygląda bardzo ciekawie. To lekkie i pożywne danie możesz zjeść na kolację lub poczęstować nim gości - będą zachwyceni. Potrawę przygotował kołczu.
Odkryj przepis na gruszki w rozmarynie >>>>