Dania mięsne z dodatkiem zawiesistych sosów są kaloryczne i mogą być ciężkostrawne. Na wiosnę warto zmienić swoje nawyki kulinarne i zminimalizować ilość mięsa w diecie na rzecz lekkich potraw bogatych w warzywa. Dzięki niewielkim zmianom będziecie mogli także troszeczkę schudnąć. Co jednak jeść zamiast mięsa?
Soja
Produkty z soi są powszechnie dostępne w polskich sklepach. Mleko, pasztety, makarony, kotlety. Soja zawiera więcej tłuszczu i białka niż chociażby orzechy. Poza tym wykonana z soi potrawy szybko dają uczucie sytości. Zawiera ona również nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy B i E, czy też żelazo.
Z soi można przyrządzić na obiad kotleciki. Można kupić te gotowe, namoczyć je, przyprawić, obtoczyć w bułce i usmażyć.
Makaron
Wystarczy dodać do nich jedynie trochę warzyw, oliwy z oliwek, ziół i potrawa gotowa. Makaron można przyrządzać na wiele sposobów i jest on świetną alternatywą dla mięsnych potraw i ziemniaków.
Zamiast przygotowywać spaghetti z dodatkiem mięsa i sera żółtego, można do makaronu dodać jedynie trochę oliwek, pomidora, ziół i oliwy z oliwek.
Ryż
Risotto – smaczna, sycąca potrawa, której przygotowanie nie wymaga nadzwyczajnych umiejętności kulinarnych. Wystarczy do ugotowanego ryżu dodać posiekanej cebulki, ugotowanej marchewki, groszku... Wszystko zależy od naszej fantazji i tego, co mamy w lodówce. Nie bójmy się eksperymentować. Ponadto z ryżu można przygotować placki z dodatkiem warzyw, jak np. szpinaku, lub podać go z sosem grzybowym.
Pierogi
Zamiast tradycyjnych pierogów z mięsem, a do tego skwarkami z cebulką, proponujemy nieco inny farsz, choć równie smaczny. Można go przyrządzić z np. soczewicy. W ciasto można zawinąć też szpinak,
Placuszki i naleśniki
Placki drożdżowe czy ziemniaczane znają niemal wszyscy. Można jej jednak przyrządzić z innych składników. Równie smaczne są placki wykonane z odpowiednio przyprawionego i posiekanego pora. Można je przyrządzić także z pszenicy.
Inną potrawą są naleśniki. I w tym przypadku nie ma idealnego przepisu na smaczny farsz – wszystko zależy od nas. Dżem, szpinak, kapusta... Poza tym ciastem naleśnikowym można owinąć parówki.... sojowe i zapiec z serem w piekarniku. Szybko, smacznie i wegetariańsko.
Zupa
W tradycyjnej, polskiej kuchni zupy gotuje się na mięsie lub kościach. Proponujemy jednak nieco inne rozwiązanie. Zamiast popularnego krupniku czy rosołu, który świetnie rozgrzewa zimą, zachęcamy do gotowania zup bezmięsnych.
Szczególnie polecamy delikatne kremy – są smaczne i łatwe w przygotowaniu. Można przyrządzić krem z brokuł z dodatkiem grzanek, krem z pora, marchwi z dodatkiem czerwonej papryki. Ten rodzaj zup zyskuje coraz więcej zwolenników.
Pyza
Babciagramolka
Gotowany ryż z czymś tam to zwykła ,, duszonka ,, a nie risotto .