Skwierczące na ruszcie kiełbaski, tłusty boczek, karkówka, kurczak... To zazwyczaj przygotowujemy na grillu, a do tego jeszcze dużo ketchupu, musztardy, pieczywa i piwa lub wódki. Masz już dość ciężkostrawnych potraw? A może jesteś wegetarianinem? W naszym krótkim poradniku znajdzie się rozwiązanie dla każdego.
Wrzuć coś na ruszt
Kiełbaski czy karkówka? Nic z tego. Tym razem na grillu nie będzie dominować czerwony kolor, chyba że w postaci pomidorów lub papryki. Zamiast mięsa proponujemy grillować warzywa. Będzie lekko, smacznie i zdrowiej.
Oto kilka naszych propozycji:
• kup specjalną tackę do przygotowywania potraw na grillu, posmaruj ją niewielką ilością oliwy i ułóż na niej plastry przeróżnych warzyw. Polecamy pomidory, plastry cukinii, bakłażana, pieczarki. Nie dodawaj jednak do nich soli, chyba że po zdjęciu z rusztu. Lepiej zastąp ją ziołami, a zwłaszcza bazylią, która idealnie będzie komponować się chociażby z pomidorami.
• Lubisz szaszłyki? Świetnie. Tym razem nabij na wykałaczkę same warzywa. Przykładowo cebulę, paprykę, ogórka kwaszonego, pieczarki... Wszystko zależy tak naprawdę od Twojej pomysłowości i tego, co lubisz. Pamiętaj jednak, że niektóre warzywa szybciej podpięką się na grillu niż inne. Nie polecamy dodawania do szaszłyków pomidorów i cukinii jednocześnie.
• Przygotuj duże kapelusze pieczarek i włóż do nich posiekane ogórki, paprykę i dodaj zioła. Wszystko podpiekaj na grillu.
• Podobnie możesz przyrządzić np. paprykę. Odetnij niewielką jej część, wydrąż środek, włóż nadzienie (mix posiekanych warzyw, a może i odrobinę ryżu, kaszy?), przykryj odciętą uprzednio częścią i podpiekaj na ruszcie.
Sałatki i dodatki
Oprócz wyżej wymienionych propozycji możesz przygotować różne sałatki. Nie muszą one być wymyślne i drogie. Równie smaczna będzie sałata z dodatkiem świeżego ogórka, szczypiorku i sosu winegret. Możesz też przyrządzić po prostu pomidory z cebulą i ogórkiem kwaszonym z dodatkiem pieprzu, ziół.
Zamiast tradycyjnego podpiekanego na grillu pieczywa, możesz przyrządzić grzanki. Wystarczy, że weźmiesz odrobinę masła, ziół, dużo czosnku i dodasz specjalną przyprawę do grzanek. Wszystko wymieszaj. Następnie posmaruj pastą kromki chleba. Idealnie sprawdzi się pieczywo tostowe.
Wspólne grillowanie z przyjaciółmi, rodziną ma być przede wszystkim dobrą zabawą, a nie okazją do spędzenia kilku godzin w kuchni, by przygotować wymyślne potrawy.
Wrzuć coś na ruszt
Kiełbaski czy karkówka? Nic z tego. Tym razem na grillu nie będzie dominować czerwony kolor, chyba że w postaci pomidorów lub papryki. Zamiast mięsa proponujemy grillować warzywa. Będzie lekko, smacznie i zdrowiej.
Oto kilka naszych propozycji:
• kup specjalną tackę do przygotowywania potraw na grillu, posmaruj ją niewielką ilością oliwy i ułóż na niej plastry przeróżnych warzyw. Polecamy pomidory, plastry cukinii, bakłażana, pieczarki. Nie dodawaj jednak do nich soli, chyba że po zdjęciu z rusztu. Lepiej zastąp ją ziołami, a zwłaszcza bazylią, która idealnie będzie komponować się chociażby z pomidorami.
• Lubisz szaszłyki? Świetnie. Tym razem nabij na wykałaczkę same warzywa. Przykładowo cebulę, paprykę, ogórka kwaszonego, pieczarki... Wszystko zależy tak naprawdę od Twojej pomysłowości i tego, co lubisz. Pamiętaj jednak, że niektóre warzywa szybciej podpięką się na grillu niż inne. Nie polecamy dodawania do szaszłyków pomidorów i cukinii jednocześnie.
• Przygotuj duże kapelusze pieczarek i włóż do nich posiekane ogórki, paprykę i dodaj zioła. Wszystko podpiekaj na grillu.
• Podobnie możesz przyrządzić np. paprykę. Odetnij niewielką jej część, wydrąż środek, włóż nadzienie (mix posiekanych warzyw, a może i odrobinę ryżu, kaszy?), przykryj odciętą uprzednio częścią i podpiekaj na ruszcie.
Sałatki i dodatki
Oprócz wyżej wymienionych propozycji możesz przygotować różne sałatki. Nie muszą one być wymyślne i drogie. Równie smaczna będzie sałata z dodatkiem świeżego ogórka, szczypiorku i sosu winegret. Możesz też przyrządzić po prostu pomidory z cebulą i ogórkiem kwaszonym z dodatkiem pieprzu, ziół.
Zamiast tradycyjnego podpiekanego na grillu pieczywa, możesz przyrządzić grzanki. Wystarczy, że weźmiesz odrobinę masła, ziół, dużo czosnku i dodasz specjalną przyprawę do grzanek. Wszystko wymieszaj. Następnie posmaruj pastą kromki chleba. Idealnie sprawdzi się pieczywo tostowe.
Wspólne grillowanie z przyjaciółmi, rodziną ma być przede wszystkim dobrą zabawą, a nie okazją do spędzenia kilku godzin w kuchni, by przygotować wymyślne potrawy.