Często, gdy chcemy zrobić prezent w postaci dania - jedzenia lub smaczny obiad i wybierzemy danie z sosem to robią nam się w nim grudki. Wtedy danie nie zbyt ładnie wygląda i gorzej smakuje. Kiedyś ugotowałam sos grzybowy i wyszły mi w nim grudki, nikt nie chciał go jeść, bo niezbyt ładnie wyglądał i źle smakował. Wreszcie wymyśliłam co zrobić, wypróbowałam to i się udało! Sos wyszedł bez grudek, ładny i smaczny.
Czytałam wiele sposobów co zrobić aby w sosie nie było grudek, np. że trzeba przelać sos przez sito lub że trzeba rozpuścić sos w mleku i dodać masło, ale mój sposób jest chyba łatwiejszy ... Wystarczy tylko sos rozpuścić z wodą, wlać do np. pieczarek (prawie gotowego sosu) i zaprawić mąką rozpuszczoną z wodą i dobrze wymieszać, aby mąka dobrze rozpuściła się w wodzie, bo jak dobrze nie wymieszamy powstaną grudki z sosem w proszku.
Czytałam wiele sposobów co zrobić aby w sosie nie było grudek, np. że trzeba przelać sos przez sito lub że trzeba rozpuścić sos w mleku i dodać masło, ale mój sposób jest chyba łatwiejszy ... Wystarczy tylko sos rozpuścić z wodą, wlać do np. pieczarek (prawie gotowego sosu) i zaprawić mąką rozpuszczoną z wodą i dobrze wymieszać, aby mąka dobrze rozpuściła się w wodzie, bo jak dobrze nie wymieszamy powstaną grudki z sosem w proszku.