Co zrobić z jaj komarów?

  • 5

Czy potrawa z komarzych jaj trafi niedługo do menu jednej z najlepszych restauracji świata?

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Co zrobić z jaj komarów?
fot. Fotolia
Kopenhaska Noma to jedna z najlepszych restauracji na świecie, a jej szef – Rene Redzepi – kulinarna gwiazda pierwszej wielkości.

W swojej restauracji duński szef kuchni często sięga po egzotyczne i niebanalne produkty (w menu Nomy rozgościły się już mrówki i koniki polne), nadszedł czas na jaja tak znienawidzonych przez nas komarów.

W jednym z portali społecznościowych Rene Redzepi zamieścił zdjęcie komarzych jaj z komentarzem: „ Dla mnie to nowość, macie może jakieś pomysły co z tego zrobić?”


 @reneredzepinoma na Instagram

Pomysły komentujących to między innymi panierka z jaj z sezamem do tuńczyka, blanszowanie i użycie jako kawioru oraz dodanie do omletu lub po prostu – smażenie w maśle z ziołami.

Jaja komarów to delikates w Meksyku, jada się je tam prażone, w tortilli lub z dodatkiem soku z limonki. Może macie swoje pomysły dla szefa kuchni na wykorzystanie komarzych jaj? Jest szansa, że ponownie zawita do Polski (był tu już na ubiegłorocznej edycji wydarzenia Cook it Raw) i skutecznie obniży komarzą populację przed następną wiosną...