Ostry komentarz
Znana restauratorka i celebrytka dzięki swoim kontrowersyjnym wypowiedziom znalazła się na celowniku fundacji Viva!, zajmującej się obroną praw zwierząt, między innymi dręczonych psów czy koni wysyłanych do rzeźni.
Magda Gessler skupiła na sobie uwagę kontrowersyjną wypowiedzią na temat wegetarian.
- "Traktuję wegetarianizm jako rodzaj inwalidztwa, który ukrywa jakąś słabość czy strach, nie wiadomo przed czym" – powiedziała w wywiadzie.
Wypowiedź ta spotkała się z krytyką fundacji:
- "Pani Gessler najwyraźniej słabość myli z wrażliwością i empatią, a strach z niezgodą i walką z przejawami okrucieństwa człowieka wobec zwierząt" - pisze Viva! w oświadczeniu.
Foie gras faux pas?
Gessler naraziła się obrońcom praw zwierząt również tym, że w swoich restauracjach promuje foie gras, czyli potrawę z otłuszczonych wątróbek gęsi lub kaczek. Ptaki przeznaczone na foie gras (fr. tłusta wątróbka) są karmione przemocą kilka razy dziennie przy pomocy przewodu sięgającego aż do żołądka. Duża porcja kukurydzy jest wtłaczana do żołądka w ciągu kilku sekund. W efekcie takiej hodowli ich wątroby nawet dziesięciokrotnie przekraczają swój normalny rozmiar.
Fundacja Viva! podkreśla wielkie cierpienie ptaków, które poza porami karmienia chorują także z powodu marskości wątroby, która się u nich rozwija.
Foie gras to luksusowa potrawa z Francji, na którą przypada 80% światowej produkcji.
Brutalna produkcja foie gras została zakazana przez niektóre państwa Unii Europejskiej, Turcję i Izrael, a także niektóre stany Amerykańskie.
Znana restauratorka i celebrytka dzięki swoim kontrowersyjnym wypowiedziom znalazła się na celowniku fundacji Viva!, zajmującej się obroną praw zwierząt, między innymi dręczonych psów czy koni wysyłanych do rzeźni.
Magda Gessler skupiła na sobie uwagę kontrowersyjną wypowiedzią na temat wegetarian.
- "Traktuję wegetarianizm jako rodzaj inwalidztwa, który ukrywa jakąś słabość czy strach, nie wiadomo przed czym" – powiedziała w wywiadzie.
Wypowiedź ta spotkała się z krytyką fundacji:
- "Pani Gessler najwyraźniej słabość myli z wrażliwością i empatią, a strach z niezgodą i walką z przejawami okrucieństwa człowieka wobec zwierząt" - pisze Viva! w oświadczeniu.
Foie gras faux pas?
Gessler naraziła się obrońcom praw zwierząt również tym, że w swoich restauracjach promuje foie gras, czyli potrawę z otłuszczonych wątróbek gęsi lub kaczek. Ptaki przeznaczone na foie gras (fr. tłusta wątróbka) są karmione przemocą kilka razy dziennie przy pomocy przewodu sięgającego aż do żołądka. Duża porcja kukurydzy jest wtłaczana do żołądka w ciągu kilku sekund. W efekcie takiej hodowli ich wątroby nawet dziesięciokrotnie przekraczają swój normalny rozmiar.
Fundacja Viva! podkreśla wielkie cierpienie ptaków, które poza porami karmienia chorują także z powodu marskości wątroby, która się u nich rozwija.
Foie gras to luksusowa potrawa z Francji, na którą przypada 80% światowej produkcji.
Brutalna produkcja foie gras została zakazana przez niektóre państwa Unii Europejskiej, Turcję i Izrael, a także niektóre stany Amerykańskie.
nathaliye
sakura
kołczu
oj nie wiem czy wątroba by wytrzymała!
Darth Vader
kołczu
rzeczywiście nie da się ukryć :)
smakoszka7
utworzona przez użytkownika Magda Gessler w dniu 26 sierpnia 2011 o 15:00
W ostatnich dniach padłam ofiarą ataku fundacji, która oskarża mnie o rzeczy, z którymi nie mam nic wspólnego.
Nigdy nie promowałam foie gras z przymusowego tuczu.
Od 15 lat jako jedyna w Polsce wspieram ekologiczną hodowlę wolnego wybiegu gęsi owsianej w Inowrocławiu. Jedyną taką hodowlę w Europie. Przez 15 lat współpracuję z panią dr. inż Haliną Bielińską, od której zamawiam gęsi do moich restauracji. Podroby jesiennej gęsi owsianej używam jako naturalnie przetłuszczonej wątróbki (foie gras). Mrożę je i korzystam z nich do kolejnej jesieni, kiedy to gęsi same jedząc z ręki przyswajają tłuszcz w wątrobie potrzebny im na zimę. Gęsi te karmione są żołędziami, kasztanami i owsem.
Barbarzyńskie tuczenie gęsi rurami z kukurydzą, które tak obrazowo pokazuje Fundacja Viva w akcji przeciwko mnie jest zakazane zarówno w wielu krajach Europy, jak i w Polsce. Ja, Magda Gessler jestem absolutnym przeciwnikiem zakazanego tuczu gęsi. Nie ma we mnie zgody na manipulację, że sprzedając w moich restauracjach foie gras promuję ten haniebny tucz. To nieprawda.
Informuję, że na świecie istnieje wiele ekologicznych hodowli, małych alternatywnych, które nie stosują barbarzyńskich praktyk przymusowego tuczu gęsi. Między innymi na Węgrzech i w południowej Hiszpanii w Ekstremadurze, z których to hodowli korzystam jeśli zabraknie wątróbki z polskiej gęsi owsianej.
Zanim (11 lat temu) powstała Fundacja Viva byłam w Polsce pierwszą promotorką gęsi z hodowli ekologicznej, która sprzeciwiła się barbarzyńskiej metodzie przymusowego tuczu, opisanej przez Fundację Viva. Tym bardziej dziwi mnie, że Fundacja walcząca o to samo co ja, czyli o etyczne traktowanie zwierząt jest przeciwko mnie, czyli przeciwko sobie. Żałuję, że Fundacja Viva pokazuje tylko kawałek prawdy dotyczącej foie gras, którego nigdy nie propagowałam.
Zresztą hodowla, polegająca na sztucznym tuczeniu gęsi jest w Polsce prawnie zabroniona od 1999 roku.
Niedługo w Kuchennych Rewolucjach będzie można zobaczyć jak wyglądają polskie gęsi owsiane z ekologicznej hodowli, które noszę na rękach i biegam z nimi po łące. Do wiadomości Fundacji Viva - materiał z gęsiej hodowli w Inowrocławiu, jedynej ekologicznej w Europie został nagrany wiosną tego roku, zanim zostałam nieuczciwie zaatakowana przez Fundację, równie brutalnie jak opisywane przez fundację gęsi karmione na siłę rurą z kukurydzą.
Nie godzę się na wykorzystywanie mojego wizerunku, w akcji, która dotyczy barbarzyńskiego tuczy gęsi, któremu jestem przeciwna.
Od kilkunastu lat jestem zaangażowana w realną i prawdziwą walkę o jakość polskiej żywności.
Zawsze popieram hodowle ekologiczne, gdzie zwierzęta traktuje się etycznie.
W zeszłym roku dostałam nagrodę od Ministra Rolnictwa za promowanie polskiej ekologicznej żywności, o ironio.
Żądam zaprzestania akcji naruszającej moje dobre imię,
i wprowadzającej w błąd opinię publiczną oraz klientów moich restauracji.
Liczę, że po zapoznaniu się z prawdziwymi faktami Fundacja Viva z równie wielkim zaangażowaniem
sprostuje wszystkie nieprawdziwe informacje na mój temat.
Po ludzku jest mi zwyczajnie przykro, że opinia publiczna została wprowadzona w błąd.
Żałuję, że Fundacja Viva nigdy nie próbowała się ze mną skontaktować, żeby poznać prawdziwe fakty i moje stanowisko na temat foie gras.
Tym samym akcja Fundacji Viva stała się akcją przeciwko mnie, a nie w obronie gęsi.
Magda Gessler
Babciagramolka
Rozpoczęta w Vivie kampania przeciw Foie gras to czysty absurd .Zwierzęta są hodowane w taki sposób by osiągnąć porządane efekty ( większe piersi u kurczaka , albo tłustsze nóżki , albo świnki o dużych zadach ale za to chude .
Hodowanie gęsi i kaczek o dużych wątrobach ma odniesienie do kuchniu historycznej ( przypominam tzw ,, gęś bujaną ,, lub ,,gęś z huśtawki ,, - ptak karmiony był przymusowo kluskami w trakcie bujania na huśtawce ( oczywiscie specjalnej do tego ) .
A tu ktoś nie mając pojęcia o całokształcie tematu wyskoczył jak Filip z Konopi i w dodatku pomówił Panią Magdę . Sprawa pewnie skończy się w sądzie .
Foie gras jest przepyszne , a Pani Gessler jest jedną z niewielu restauratorek które propagują dobrą kuchnię ( pomijam tu niektóre wygłupy dla potrzeb programu w TV ) .
kołczu
Tit
kołczu
o no, świetny pomysł! jestem za :)
Darth Vader
Tez chętnie przeczytam :)