Pomidory bez ograniczeń!

Jedni lubią pomidory, inni nie. Ja uwielbiam i postaram się w mojej poradzie przybliżyć tym, co nie lubią pomidorów ich wartości i zachęcić do poznania ich na nowo. Zapraszam serdecznie!

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Pomidory bez ograniczeń!
fot. Fotolia
POMIDORY - warzywa z rodziny psiankowatych. Zawierają bardzo dużo witamin oraz minerałów. W Polsce znanych jest wiele odmian pomidorów, a najbardziej powszechne to pomidor zwyczajny, malinowy i koktajlowy. Często uprawiane są w przydomowych ogródkach, szklarniach, czy nawet na parapetach.

Warto wiedzieć, że przechowywanie pomidora w lodówce doprowadza do utraty smaku, czy koloru.

W kuchni mają szerokie zastosowanie. Przez jednych pomidory używane są jako wzbogacenie kanapkowego śniadania, przez innych jako znakomity koktajl, który można stosować również jako dodatek do wielu warzywnych sałatek. Z pomidora przygotowywana jest także maseczka na twarz. Bardzo często robimy z pomidorów zupę krem, która jest bardzo smaczna. Oprócz kremu, oczywiście zjadamy też zupę pomidorową, która jest bardzo dobra, pożywna i zdrowa.

Czerwoni sojusznicy poprawiają trawienie oraz usuwają nadmiar wody z organizmu. Dobrze jest wypić przed każdym posiłkiem szklankę tego napoju. Pomagają nawet na odchudzanie. Mają bogate źródło potasu, usuwają nadmiar soli, regulują gospodarkę wodną, dlatego zalecane są dla osób cierpiących na nadciśnienie. To bogate źródło witamin zaleca się przy chorobach nerek, serca oraz w przypadku cierpienia na reumatyzm. Zawarte w nich substancje leczą trądzik jak i problemy cery tłustej. Zawierają mnóstwo witaminy C!

Z powyższych przykładów możemy stanowczo stwierdzić, że pomidory są bardzo dobrym rozwiązaniem kulinarnym. Można je jeść, bez żadnych obaw, co pozytywnie wpłynie na nasz organizm, bo mają wiele witamin.

Sprawdź, jak zrobić suszone pomidorki w zalewie >>>