
Cook It Raw to w świecie kulinarnym wydarzenie bezprecedensowe. To tak jakby na polityczne wydarzenie zjechały głowy państwa z całego świata albo najsłynniejsze gwiazdy muzyki pop wybrały sobie Polskę, a dokładnie okolice Suwałk na blisko tygodniowy urlop.
Właśnie na Suwalszczyznę już 25 sierpnia zjadą z całego świata najlepsi kucharze świata. Kulinarni giganci przez prawie tydzień będą badać nieznane dla nich terytorium i lokalne składniki w poszukiwaniu smaków mogących wzbogacić ich kuchnię, a także próbować suwalskich przysmaków z kiszką ziemniaczaną, sękaczem i kartaczami na czele.
Do Polski przyjedzie między innymi Rene Redzepi z najlepszej restauracji świata – kopenhaskiej Nomy, Albert Adria – brat i prawa ręka słynnego Ferrana z El Bulli i wielu innych, a wśród nich Wojciech Modest Amaro, dla którego Cook It Raw jest kolejnym krokiem w drodze na kulinarne szczyty.
Wcześniej kucharze zaangażowani w Cook It Raw spotykali się w 5 miejscach – ostatnio w Japonii. Teraz czeka ich spotkanie z kuchnią Suwalszczyzny i jej smakami.
Więcej informacji na oficjalnej stronie wydarzenia.