Cook it Raw w sierpniu w Polsce

Czy dzięki wydarzeniu Cook it Raw polskie produkty takie jak dziczyzna, świeże ryby, miód czy grzyby zasłyną na świecie i pojawią się w menu światowych restauracji?

         
ocena: 3/5 głosów: 1
Cook it Raw w sierpniu w Polsce
Ponoć taka szansa istnieje, a to dzięki organizacji Cook it Raw organizowanej w tym roku na Suwalszczyźnie, gdzie spotkają się najwybitniejsi szefowie kuchni i producenci tradycyjnego jedzenia.

Organizacja Cook it Raw to  kulinarny powrót do podstaw, program mający na celu gotowanie z naturalnych składników, które można zdobyć samemu i ugotować przy jak najmniejszym udziale nowoczesnych technologii. Cook it raw to równiez okazja do odkrywania nowych lokalnych smaków w różnych krajach. Do tej pory spotkania tego typu odbyły się już m.in. we Włoszech, Danii i Japonii.

Jak potwierdził Paweł Trzciński- polski reprezentant wśród organizatorów Cook it Raw, tegoroczne spotkanie piętnastu najlepszych kucharzy świata odbędzie się już w sierpniu i będzie miało miejsce w Polsce, a konkretnie na Suwalszczyźnie. Jak twierdzi organizator, poza ekologicznym środowiskiem goście będą mieli okazję poznać różnorodne wpływy typowe dla kuchni tego regionu: polskie, litewskie tatarskie oraz żydowskie.

Wśród najwybitniejszej piętnastki kucharzy którzy przystąpią do rywalizacji w Cook it Raw, weźmie udział polski reprezentant - Wojciech Modest Amaro, tegoroczny laureat „wschodzącej gwiazdki” w najnowszym przewodniku Michelin i kandydat na gwiazdkę w przyszłym roku.

Gotowanie polskiej kuchni tradycyjnej będzie uczyć gospodyni domowa- pani Maria Łęczkowska prowadząca gospodarstwo agroturystyczne, słynąca w okolicy przed wszystkim ze swojej wybitnej, domowej kuchni. Gospodyni przygotuje posiłek dla zagranicznych gości, którzy będą musieli zainspirować się daniami ugotowanymi przez panią Marię, która następnie zasiądzie wśród jury.

Spotkanie kucharzy organizacji Cook it Raw na Suwalszczyźnie to nie tylko okazja dla promocji kuchni polskiej na świecie, ale również szansa na wypromowanie naturalnych polskich produktów regionalnych na terenie naszego kraju. Niektórzy sądzą że mimo iż Polska ma dostęp do niezwykłych, naturalnych produktów, nie umie ich wykorzystać i wprowadzić na rynek aby były powszechnie dostępne. Sierpniowe wydarzenie na światowym poziomie „Cook it raw” może być drogą do wykorzystania naszych możliwości gospodarczych jak i do zaistnienia kuchni polskiej na stołach światowych restauracji. O tym czy tak się stanie zadecyduje już zaangażowanie i determinacja polskich dystrybutorów.