Wschodząca gwiazda z Polski
W tegorocznej edycji Czerwonego Przewodnika Michelin: „Main Cities of Europe” świeżo wydanego w Paryżu 14 marca, ukazała się warszawska restauracja Modesta Amaro otrzymując miano „wschodzącej gwiazdy”, czyli nominacje do przyznania gwiazdki Michelin. Szef kuchni ma zatem szanse na zdobycie gwiazdki w przyszłym roku, jako pierwsza w historii polska restauracja.
W nowym Czerwonym Przewodniku znajdziemy 39 innych polskich restauracji z Warszawy i Krakowa, co również jest dużym osiągnięciem. Ponadto, jeden z warszawskich lokali opisany po raz pierwszy w przewodniku -„Butchery and wine” otrzymał wyróżnienie „Bib Gourmand”.
„Main Cities of Europe” z 2012 opisuje ponad 2 100 restauracji i 1 500 hoteli z 44 miast w 22 krajach. Czerwony Przewodnik Michelin to pierwszy przewodnik kulinarny, obecnie najbardziej prestiżowy, numer jeden na świecie. Miejmy zatem nadzieje że w przyszłym roku uda nam się zdobyć pierwszą gwiazdkę w historii kraju i tym sposobem zbliżyć się do światowego poziomu gastronomii.
Z Michelinem po Francji
"Guide des Bonnes Petites Tables du guide MICHELIN 2012" to szósta edycja przewodnika kulinarnego po Francji. Tym razem jednak rekomendowane restauracje łączą dwie podstawowe cechy- smacznie i za rozsądną cenę. Przewodnik zawiera listę 630 lokali, które musiały spełnić jeden warunek: cena za trzydaniowy posiłek nie mogła przekroczyć 35 euro w Paryżu i 29 euro w pozostałych miastach Francji.
Pomysł stworzenia takiego przewodnika miał na celu odpowiedz na nowe wymagania na rynku gastronomii . Obecnie, ze względu na zmianę stylu życia jak i sytuacji ekonomicznej, szefowie kuchni starają się obniżyć ceny serwowanych dań nie wpływając na ich jakość. Dobre jedzenie powinno być dostępne dla wszystkich, nie tylko dla najwyższej klasy społecznej. Symbol „Bib Gourmand” w przewodniku Michelin oznacza właśnie stosunek jakości potraw do ich ceny.
Przewodnik podzielony jest na 21 francuskich regionów. Rekomendowane restauracje uszeregowane są w porządku alfabetycznym, a do każdej z nich dołączony jest komentarz z wyszczególnieniem w czym dany lokal się specjalizuje. „Gude des Bonnes Petites Tables du guide MICHELIN 2012” zawiera wiele praktycznych informacji takich jak lokalizacja, kontakt czy wystrój restauracji oraz liczne ilustracje.
W tegorocznej edycji Czerwonego Przewodnika Michelin: „Main Cities of Europe” świeżo wydanego w Paryżu 14 marca, ukazała się warszawska restauracja Modesta Amaro otrzymując miano „wschodzącej gwiazdy”, czyli nominacje do przyznania gwiazdki Michelin. Szef kuchni ma zatem szanse na zdobycie gwiazdki w przyszłym roku, jako pierwsza w historii polska restauracja.
W nowym Czerwonym Przewodniku znajdziemy 39 innych polskich restauracji z Warszawy i Krakowa, co również jest dużym osiągnięciem. Ponadto, jeden z warszawskich lokali opisany po raz pierwszy w przewodniku -„Butchery and wine” otrzymał wyróżnienie „Bib Gourmand”.
„Main Cities of Europe” z 2012 opisuje ponad 2 100 restauracji i 1 500 hoteli z 44 miast w 22 krajach. Czerwony Przewodnik Michelin to pierwszy przewodnik kulinarny, obecnie najbardziej prestiżowy, numer jeden na świecie. Miejmy zatem nadzieje że w przyszłym roku uda nam się zdobyć pierwszą gwiazdkę w historii kraju i tym sposobem zbliżyć się do światowego poziomu gastronomii.
Z Michelinem po Francji
"Guide des Bonnes Petites Tables du guide MICHELIN 2012" to szósta edycja przewodnika kulinarnego po Francji. Tym razem jednak rekomendowane restauracje łączą dwie podstawowe cechy- smacznie i za rozsądną cenę. Przewodnik zawiera listę 630 lokali, które musiały spełnić jeden warunek: cena za trzydaniowy posiłek nie mogła przekroczyć 35 euro w Paryżu i 29 euro w pozostałych miastach Francji.
Pomysł stworzenia takiego przewodnika miał na celu odpowiedz na nowe wymagania na rynku gastronomii . Obecnie, ze względu na zmianę stylu życia jak i sytuacji ekonomicznej, szefowie kuchni starają się obniżyć ceny serwowanych dań nie wpływając na ich jakość. Dobre jedzenie powinno być dostępne dla wszystkich, nie tylko dla najwyższej klasy społecznej. Symbol „Bib Gourmand” w przewodniku Michelin oznacza właśnie stosunek jakości potraw do ich ceny.
Przewodnik podzielony jest na 21 francuskich regionów. Rekomendowane restauracje uszeregowane są w porządku alfabetycznym, a do każdej z nich dołączony jest komentarz z wyszczególnieniem w czym dany lokal się specjalizuje. „Gude des Bonnes Petites Tables du guide MICHELIN 2012” zawiera wiele praktycznych informacji takich jak lokalizacja, kontakt czy wystrój restauracji oraz liczne ilustracje.