Tym razem dr Rafael Ansón Oliart, Przewodniczący Hiszpańskiej Akademii Gastonomicznej skomplementował kuchnię Amaro na łamach Excelencias Gourmet. Pan Wojciech został nawet okrzyknięty Przyszłym Ferran Adria kuchni polskiej. (Ferran Adria – najlepszy szef kuchni na świecie, autor słynnej restauracji El Buli z Barcelony).
Publikuję tu tłumaczenie artykułu z hiszpańskiego autorstwa pani Dąbrówki Julii Król – serdeczne podziękowania.
Atelier Amaro: Niezapomniane menu w Warszawie
Kilka dni temu miałem przyjemność odwiedzić pewną wspaniałą polską restaurację - Atelier Amaro (Agrykola, 1. Telefon: 226 285 747. Warszawa. http://atelieramaro.pl/). Za sterami kuchni stoi Wojciech Modest Amaro, który w 2007, wraz z hiszpańskimi mistrzami Albertem Adrią i Fernando del Cerro, został wyróżniony tytułem Chef de l’Avenir przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną.
Amaro jest restauratorem, którego podstawę dokonań stanowią skarby królestwa roślin. Mogę je ocenić przez pryzmat niezapomnianego menu, podzielonego na pięć momentów (pozostałe opcje dostępne dla klientów to menu składające się z trzech lub ośmiu momentów), które składało się z: sarniny z poziomkami i szczawiem, żołądków z owocami leśnymi na mchu, ciekawej ryby - sandacza z dziką różą i jabłkiem, mięsa łosia z dziką marchwią i sianem, oraz na deser, z topinamburu z wędzonym miodem i czekoladą. Na koniec talerz wspaniałych polskich serów i jako dopełnienie posiłku, wybór świetnych wódek ziemniaczanych. Menu wyjątkowe, w którym triumfuje bogactwo roślin polskiej wsi, pełnych świeżości, koloru i subtelności.
Wielki autorytet kuchni polskiej
Wojciech Modest Amaro, który szlify zdobywał u boku takich wielkich mistrzów jak Ferran Adria czy Rene Redzepi, jest wielkim autorytetem kuchni polskiej. Jest on autorem ekscytującej książki Kuchnia Polska XXI wieku, która otrzymała w Paryżu nagrodę Prix de la Litterature Gastronomique ( nagroda w kategorii Literatura Gastronomiczna - przyp.tłum) i obecnie wielkim reformatorem kuchni tego kraju wschodniej Europy. Przede wszystkim, potrafił on ukazać możliwości, jakie daje kreatywność w połączeniu z daniami klasycznymi i tradycyjnymi. Jego najnowsze dzieło to Natura Kuchni Polskiej.
Amaro od zawsze bronił małych producentów i jako Główny Szef Kuchni projektu kinematograficznego Kulinarisches Kino (Kino Kulinarne-przyp.tłum), części Festiwalu Kina w Berlinie (Berlinale), który odbywał się w Polsce w Poznaniu, odtwarza w obrazach koncept smaku, żywności zdrowej i przyjaznej środowisku.
“ Przyszły Ferran Adria kuchni polskiej”
Uważam Amaro za “przyszłego Ferrana Adrię kuchni polskiej”, ponieważ tak samo jak on, Amaro potrafi połączyć w swojej kuchni, bez najmniejszego problemu, zróżnicowane składniki odmiennego pochodzenia. Jestem przekonany, że ten dynamiczny polski restaurator będzie na ustach wszystkich w najbliższych latach i umocni swoją pozycję (np. w corocznym rankingu The World’s 50 Best, klasyfikującym piędziesięciu najlepszych kucharzy świata, opracowanym dla brytyjskiego magazynu Restaurant).
Ten eklektyzm w kuchni Atelier Amaro wpisuje się w tradycję kraju, gdzie kulinaria od zawsze pozostawały pod różnymi wpływami. Na przykład wiele dań słowiańskich powstało przez mariaż smaków rosyjskich i polskich, czy nałożenie się wpływów katolickich i żydowskich. To wszystko, podobnie jak w Hiszpanii, zaowocowało wielką różnorodnością wyrobów piekarniczych.
Publikuję tu tłumaczenie artykułu z hiszpańskiego autorstwa pani Dąbrówki Julii Król – serdeczne podziękowania.
Atelier Amaro: Niezapomniane menu w Warszawie
Kilka dni temu miałem przyjemność odwiedzić pewną wspaniałą polską restaurację - Atelier Amaro (Agrykola, 1. Telefon: 226 285 747. Warszawa. http://atelieramaro.pl/). Za sterami kuchni stoi Wojciech Modest Amaro, który w 2007, wraz z hiszpańskimi mistrzami Albertem Adrią i Fernando del Cerro, został wyróżniony tytułem Chef de l’Avenir przez Międzynarodową Akademię Gastronomiczną.
Amaro jest restauratorem, którego podstawę dokonań stanowią skarby królestwa roślin. Mogę je ocenić przez pryzmat niezapomnianego menu, podzielonego na pięć momentów (pozostałe opcje dostępne dla klientów to menu składające się z trzech lub ośmiu momentów), które składało się z: sarniny z poziomkami i szczawiem, żołądków z owocami leśnymi na mchu, ciekawej ryby - sandacza z dziką różą i jabłkiem, mięsa łosia z dziką marchwią i sianem, oraz na deser, z topinamburu z wędzonym miodem i czekoladą. Na koniec talerz wspaniałych polskich serów i jako dopełnienie posiłku, wybór świetnych wódek ziemniaczanych. Menu wyjątkowe, w którym triumfuje bogactwo roślin polskiej wsi, pełnych świeżości, koloru i subtelności.
Wielki autorytet kuchni polskiej
Wojciech Modest Amaro, który szlify zdobywał u boku takich wielkich mistrzów jak Ferran Adria czy Rene Redzepi, jest wielkim autorytetem kuchni polskiej. Jest on autorem ekscytującej książki Kuchnia Polska XXI wieku, która otrzymała w Paryżu nagrodę Prix de la Litterature Gastronomique ( nagroda w kategorii Literatura Gastronomiczna - przyp.tłum) i obecnie wielkim reformatorem kuchni tego kraju wschodniej Europy. Przede wszystkim, potrafił on ukazać możliwości, jakie daje kreatywność w połączeniu z daniami klasycznymi i tradycyjnymi. Jego najnowsze dzieło to Natura Kuchni Polskiej.
Amaro od zawsze bronił małych producentów i jako Główny Szef Kuchni projektu kinematograficznego Kulinarisches Kino (Kino Kulinarne-przyp.tłum), części Festiwalu Kina w Berlinie (Berlinale), który odbywał się w Polsce w Poznaniu, odtwarza w obrazach koncept smaku, żywności zdrowej i przyjaznej środowisku.
“ Przyszły Ferran Adria kuchni polskiej”
Uważam Amaro za “przyszłego Ferrana Adrię kuchni polskiej”, ponieważ tak samo jak on, Amaro potrafi połączyć w swojej kuchni, bez najmniejszego problemu, zróżnicowane składniki odmiennego pochodzenia. Jestem przekonany, że ten dynamiczny polski restaurator będzie na ustach wszystkich w najbliższych latach i umocni swoją pozycję (np. w corocznym rankingu The World’s 50 Best, klasyfikującym piędziesięciu najlepszych kucharzy świata, opracowanym dla brytyjskiego magazynu Restaurant).
Ten eklektyzm w kuchni Atelier Amaro wpisuje się w tradycję kraju, gdzie kulinaria od zawsze pozostawały pod różnymi wpływami. Na przykład wiele dań słowiańskich powstało przez mariaż smaków rosyjskich i polskich, czy nałożenie się wpływów katolickich i żydowskich. To wszystko, podobnie jak w Hiszpanii, zaowocowało wielką różnorodnością wyrobów piekarniczych.
Lemonaga
kołczu
Przebył daleką drogę od tego tarcia do swojej restauracji, która ponoć ma największa szansę na gwiazdkę Michelina jako pierwsza w Polsce,
Swoją droga najwyższy czas! - żeby w 40mln państwie nie było żadnego takiego miejsca?!
Tit
Zohan