Cudze chwalicie, swego nie znacie!

Nasz rodzimy olej rzepakowy, często nazywany „oliwą z oliwek północy” ma lepszy skład, wartości odżywcze oraz walory zdrowotne od cenionej na całym świecie oliwy z oliwek.

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Cudze chwalicie, swego nie znacie!

Olej ma bogate zastosowanie w kuchni, a na jego bazie można przygotować niezliczoną ilość pysznych i zdrowych potraw. Olej Wielkopolski, wytłaczany ze starannie wyselekcjonowanych ziaren rzepaku ma wszystkie te zalety i jeszcze więcej!




Czy wiesz, że olej rzepakowy…

•…ułatwia przyswajanie witamin i reguluje przemianę materii?

Witamina A, D, K i beta-karoten nie zostaną przyswojone przez ogranizm, jeżeli nie połączą się z tłuszczem, dlatego nawet niewielka ilość oleju rzepakowego usprawnia przyswajanie witamin, a odpowiednie proporcje cennych kwasów tłuszczowych w nim zawartych wspomagają przemianę materii.

•…wpływa na utrzymanie odpowiedniego poziomu cholesterolu w organizmie?

Odpowiednia proporcja 2:1 kwasów omega-6 i omega-3 oraz wysoka zawartość kwasów tłuszczowych jednonienasyconych pomagają w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cholesterolu w ograniźmie. Używając oleju rzepakowego, zmniejszasz ryzyko miażdżycy, zawałów serca, czy wylewów.


•…przeciwdziała chorobom układu krążenia?


Olej rzepakowy zawiera także wysoki poziom kwasu alfa-linolenowego, z grupy kwasów omega-3, co powoduje, że wykorzystywany jest w prewencji chorób sercowo-naczyniowych. Natomiast niski poziom kwasów wielonienasyconych to dobra wiadomość dla osób chorych na miażdżycę. Ich dieta powinna zawierać olej rzepakowy, ponieważ utlenia się on wolniej niż pozostałe oleje.

•…zmniejsza ryzyko cukrzycy?

Rodzaj tłuszczów w naszej diecie ma duży wpływ na wrażliwość mięśni na insulinę. Olej rzepakowy, dzięki dużej zawartości cennego kwasu alfa-linolenowego (ma go 10 razy więcej niż oliwa z oliwek) oraz kwasów jednonienasyconych jest bardzo ważnym składnikiem diety w zapobieganiu cukrzycy typu II oraz jej powikłaniom.

•…jest stosowany w profilaktyce nowotworów?

Aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka powinniśmy zadbać o optymalny poziom kwasów omega-6 do omega-3 w naszej diecie. Olej rzepakowy zawiera najlepsze ze wszystkich olejów proporcje między tymi kwasami, dzięki czemu jest bardzo cenny w profilaktyce nowotworów.

•…wspomaga funkcjonowanie i rozwój naszego umysłu w każdym wieku, pomaga zachować sprawność umysłu nawet do późnej starości?

Olej rzepakowy jest bogaty w kwas alfa-linolenowy, który jest prekursorem kwasu dokozaheksaenowego (DHA). Jego właściwy poziom wpływa na rozwój i funkcjonowanie naszego umysłu, jest też szczególnie istotny u kobiet w ciąży i dzieci do 18 miesiąca życia oraz u osób w okresie późnej starości.

•…jest niezastąpionym składnikiem w diecie kobiet w ciąży?

Kwasy omega-3 zawarte w oleju rzepakowym korzystnie wpływają na prawidłowy rozwój mózgu, układu nerwowego oraz siatkówki oka. Dostarczanie kwasów omega-3 zawartych w oleju rzepakowym jest szczególnie istotne w III trymestrze ciąży, kiedy następuje bardzo intensywny rozwój tych narządów. Dlatego olej rzepakowy jest bardzo ważnym składnikiem diety kobiet w ciąży i małych dzieci.

•…jest bogatym źródłem witaminy E?

Olej rzepakowy to również doskonałe źródło witaminy E, która zwana jest witaminą młodości, ponieważ chroni nas przed procesami starzenia. Olej rzepakowy ma jej najwięcej ze wszystkich olejów.

•…już od 20 lat w Polsce uprawiane są w większości uprawy bezerukowe, co oznacza, że olej rzepakowy nie zawiera szkodliwego kwasu erukowego?

Przez wiele lat w Polsce panowało przekonanie, że wartość odżywcza oleju rzepakowego jest niska ze względu na zawartość kwasu erukowego. Obecnie, po wprowadzeniu nowych, ulepszonych, bezerukowych odmian rzepaku, olej ten można określić najcenniejszym.

Olej Wielkopolski – Wydobywa smak z Twoich potraw. Doskonale nadaje się do smażenia, pieczenia, sałatek, sosów, a nawet ciast i deserów. Jego delikatny i neutralny smak nie zdominuje naturalnego aromatu przyrządzanych potraw, lecz wydobędzie z nich to co najlepsze, łącząc smaki w doskonałą kompozycję. Zastosowanie Oleju Wielkopolskiego jest niezwykle uniwersalne i dzięki niemu przyrządzimy setki pysznych dań. Propozycje kulinarnych przygód i cennych porad eksperta kulinarnego znajdują się na www.olejwielkopolski.pl

Teraz dostępne są również dwa nowe smaki:

-olej z dodatkiem 5% oliwy z oliwek




i olej słonecznikowy