Cukinia nadziewana i dwie surówki

Cukinię nadziewaną i dwie surówki z kapusty poleca weganka Katarzyna Biernacka

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Cukinia nadziewana i dwie surówki
składniki na 2 osoby

-duża cukinia
-farsz:
pół szklanki soczewicy czerwonej z ryżem
pół szklanki granulatu sojowego
cebula
3 ząbki czosnku
papryka wędzona z tymiankiem
sól
olej
- sos:
1 duży pomidor
½ tofu sałatkowego
łyżeczka oleju
sól
- pietruszka zielona

przygotowanie:
sałatka 1(zrobić przed gotowaniem cukinii):
¼ główki kapusty młodej posiekanej polać sosem ( łyżka sosu sojowego, łyżeczka soku z cytryny,
sól), wymieszać i odstawić do lodówki

sałatka 2 (zrobić przed gotowaniem cukinii):
marchewkę zetrzeć na tarce, dodać pokrojone dwie garstki kapusty kiszonej, łyżkę oleju i łyżeczkę
cukru, wymieszać o odstawić do lodówki

cukinia:
cukinię przekroić w poprzek na pół a potem wzdłuż tak aby powstały 4 „czółna”
następnie obgotować ją w osolonej wodzie tak, aby była wystarczająco miękka do jedzenia, lecz by się nie rozpadała, wyjąć z wody, wyżłobić środki
ryż z soczewicą zalać wrzątkiem i ugotować
farsz:
na patelni udusić posiekaną cebulę z solą, na to wrzucić ugotowany ryż z soczewicą, przelany wrzątkiem granulat sojowy, wyciśnięty czosnek i przyprawę paprykę wędzoną z tymiankiem około 2 łyżeczek i sól oraz olej (1-2 łyżki), wszystko wymieszać na ogniu, by było gorące
sos:
zmiksować pomidora z tofu, olejem i solą

Wydrążone łódki napełnić farszem, polać sosem, przysypać posiekaną natką pietruszki i podać z surówkami