Pod pojęciem samokontroli kryją się zachowania umożliwiające kontrolowanie swojego stanu zdrowia i odpowiednie reakcje na zaobserwowane zmiany. Umiejętność samodzielnego oznaczania glikemii przez pacjentów z cukrzycą oraz trafne interpretowanie wyników stanowią podstawowy warunek poprawy leczenia.
W krajach zachodnich około 90% przypadków cukrzycy typu 2 jest związanych ze wzrostem masy ciała; nadwaga i otyłość wśród dzieci prowadzą do rozwoju przedwczesnej cukrzycy typu 2, która jest szczególnie trudna do leczenia.
Przyczyny otyłości u osób chorych na cukrzycę są wynikiem dziedzicznej predyspozycji do otyłości, jednakże głównym powodem rozwoju otyłości jest nadmierne spożycie kalorii. Otyłość posiada istotną rolę w patogenezie cukrzycy typu 2 poprzez rozwój oporności na insulinę, a specjalne znaczenie w jej powstawaniu ma trzewna tkanka tłuszczowa.
Cukrzyca spowodowała 3,8 mln zgonów w 2007 roku, tj. ponad 6% wszystkich zgonów na całym świecie.
Ludzkie i ekonomiczne koszty cukrzycy można znacząco zmniejszyć inwestując w zapobieganie oraz wczesne wykrywanie służące uniknięciu rozwoju powikłań związanych z cukrzycą.
W leczeniu cukrzycy wskazany jest wysiłek fizyczny. Może korzystnie wpływać na wrażliwość na insulinę, ciśnienie tętnicze i profil lipidowy osocza. Początkowo aktywność fizyczna powinna być umiarkowana i dostosowana do naszych możliwości. Istotne jest, by wykonywać ją regularnie, najlepiej codziennie, a przynajmniej co 2-3 dni. Jeśli intensyfikujemy wysiłek, pamiętajmy o 5-10 minutowej rozgrzewce, a na koniec o ćwiczeniach uspokajających. Nadmierny wysiłek może zwiększyć ryzyko ostrej lub opóźnionej hipoglikemii. Zalecanym typem aktywności, w przypadku chorych na cukrzycę typu 2 w wieku podeszłym bądź z nadwagą, jest spacer 3-5 razy w tygodniu (ok. 150 minut tygodniowo).
W wysokiej temperaturze grozi nam odwodnienie, zatem pamiętajmy o uzupełnianiu płynów. Wystrzegajmy się przy tym alkoholu, który zwiększa ryzyko hipoglikemii.
Pamiętać należy także o ryzyku uszkodzenia stóp podczas wysiłku, szczególnie jeśli cierpimy na neuropatię obwodową i obniżenie progu czucia bólu. Zaopatrzmy się zatem w wygodne obuwie i pielęgnujmy stopy.
Samokontrola cukrzycy znacznie poprawia wyniki leczenia. Warto ją wykonywać, tym bardziej, że nie jest to trudne. Jeśli z kolei dokonujemy już samokontroli od pewnego czasu, może nadszedł dobry moment na wymianę dotychczas używanego glukometru na sprzęt wykorzystujący sprawdzoną i precyzyjną metodę pomiaru, łatwy i bezpieczny w użytkowaniu.
Wykorzystano materiały:
1.OPM II/2008
2.J. Tatoń, Konieczność upowszechnienia intensywnego leczenia cukrzycy w Polsce – nowe rekomendacje, III Ogólnopolska Konferencja Towarzystwa Edukacji Terapeutycznej – materiały.
3.www.genexo.pl
Niska świadomość znaczenia samokontroli
W Polsce na cukrzycę choruje ok. 2 milionów osób - ok. 50% znajduje się w rejestrach osób z cukrzycą rozpoznaną i leczoną, zaś pozostałe 50% to przypadki cukrzycy nierozpoznanej i nieleczonej. Inaczej rzecz ujmując 50% diabetyków nie przeprowadza samokontroli, zwiększając tym samym ryzyko powstania nie wykrytych w porę powikłań cukrzycy czy też w skrajnych przypadkach zagrożenia życia. Cukrzyca jest główną przyczyną ślepoty u osób dorosłych, niewydolności nerek i amputacji kończyn, a także głównym czynnikiem ryzyka niedokrwiennej choroby i zawału serca, udaru mózgu oraz wad wrodzonych u noworodków, skraca okres życia przeciętnie o 10-15 lat.W krajach zachodnich około 90% przypadków cukrzycy typu 2 jest związanych ze wzrostem masy ciała; nadwaga i otyłość wśród dzieci prowadzą do rozwoju przedwczesnej cukrzycy typu 2, która jest szczególnie trudna do leczenia.
Przyczyny otyłości u osób chorych na cukrzycę są wynikiem dziedzicznej predyspozycji do otyłości, jednakże głównym powodem rozwoju otyłości jest nadmierne spożycie kalorii. Otyłość posiada istotną rolę w patogenezie cukrzycy typu 2 poprzez rozwój oporności na insulinę, a specjalne znaczenie w jej powstawaniu ma trzewna tkanka tłuszczowa.
Cukrzyca spowodowała 3,8 mln zgonów w 2007 roku, tj. ponad 6% wszystkich zgonów na całym świecie.
Ludzkie i ekonomiczne koszty cukrzycy można znacząco zmniejszyć inwestując w zapobieganie oraz wczesne wykrywanie służące uniknięciu rozwoju powikłań związanych z cukrzycą.
Zapobieganie cukrzycy
Uważa się, że około 80% przypadków cukrzycy typu 2 można zapobiec poprzez zmianę diety, zwiększenie aktywności fizycznej oraz poprawę stanu środowiska naturalnego.W leczeniu cukrzycy wskazany jest wysiłek fizyczny. Może korzystnie wpływać na wrażliwość na insulinę, ciśnienie tętnicze i profil lipidowy osocza. Początkowo aktywność fizyczna powinna być umiarkowana i dostosowana do naszych możliwości. Istotne jest, by wykonywać ją regularnie, najlepiej codziennie, a przynajmniej co 2-3 dni. Jeśli intensyfikujemy wysiłek, pamiętajmy o 5-10 minutowej rozgrzewce, a na koniec o ćwiczeniach uspokajających. Nadmierny wysiłek może zwiększyć ryzyko ostrej lub opóźnionej hipoglikemii. Zalecanym typem aktywności, w przypadku chorych na cukrzycę typu 2 w wieku podeszłym bądź z nadwagą, jest spacer 3-5 razy w tygodniu (ok. 150 minut tygodniowo).
W wysokiej temperaturze grozi nam odwodnienie, zatem pamiętajmy o uzupełnianiu płynów. Wystrzegajmy się przy tym alkoholu, który zwiększa ryzyko hipoglikemii.
Pamiętać należy także o ryzyku uszkodzenia stóp podczas wysiłku, szczególnie jeśli cierpimy na neuropatię obwodową i obniżenie progu czucia bólu. Zaopatrzmy się zatem w wygodne obuwie i pielęgnujmy stopy.
Samokontrola cukrzycy znacznie poprawia wyniki leczenia. Warto ją wykonywać, tym bardziej, że nie jest to trudne. Jeśli z kolei dokonujemy już samokontroli od pewnego czasu, może nadszedł dobry moment na wymianę dotychczas używanego glukometru na sprzęt wykorzystujący sprawdzoną i precyzyjną metodę pomiaru, łatwy i bezpieczny w użytkowaniu.
Wykorzystano materiały:
1.OPM II/2008
2.J. Tatoń, Konieczność upowszechnienia intensywnego leczenia cukrzycy w Polsce – nowe rekomendacje, III Ogólnopolska Konferencja Towarzystwa Edukacji Terapeutycznej – materiały.
3.www.genexo.pl
Gość
MOTTO: WW, muszą uwzględniać JAKOŚĆ węglowodanów, to PODSTAWA !!
50. TEMAT:
WW, tj. WYMIENNIKI WĘGLOWODANOWE, wyłącznie JAKO; NISKIE węglowodany, to TAK !!
__PODPOWIEDŹ:
Na śniadanie zalecane są; 5 WW. Stanowi to ok. 100 gram ciemnego chleba, lub 5 sztuk gotowanych ziemniaków tj. ok. 400 gram, tychże ziemniaków.
Oczywiście 1 WW to 10 gram węglowodanów przyswajalnych.
Ja pomagam mojemu lekarzowi i dostosowałam te wymienniki do tabel z tzw. __NISKIMI węglowodanami.
Są to węglowodany, które po spożyciu podnoszą poziom cukru we krwi, w kategoriach dozwolonych, takie jak np. banan IŻ=20%, __CHLEB typu KR-IRL; IŻ=26%, kasza, ryż, winogrona IŻ=12% i inne sklasyfikowane wg tzw. __INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu.
Uzyskałam wyraźną STABILIZACJĘ; poziomu cukru po spożyciu:
100 gram ciemnego chleba podnosi NIESTETY poziom cukru o ok. 40% wzrostu, czyli wysoko.
400 gram ziemniaków gotowanych podnosi poziom cukru do 20% wzrostu, czyli nisko.
Ryż podnosi ok. 18%, a banan 20%.
Chleb pszenno-żytni o ok. 74% wzrostu tj. tak bardzo WYSOKO jak czysta glukoza, __istny HORROR !!
Przykłady te wyraźnie pokazują, jak OGROMNE są różnice wzrostu poziomu cukru we krwi, po spożyciu węglowodanów, NIE UWZGLĘDNIONE w tabelach z WW !!
Czemu ludzie o tym __NIE WIEDZĄ i męczą się, nie mogąc opanować POZIOMU CUKRU ?!
Osoby które będą się opierały WYŁĄCZNIE na przeliczaniu WW, tj. wymienników węglowodanowych,
i w swoim żywieniu będą brały pod UWAGĘ wyłącznie ILOŚĆ, nie patrząc na jakość, powtórzę na JAKOŚĆ !! tychże WW, a WIĘC nie będą wiedziały jak wysoko podnosi się poziom cukru po spożyciu poszczególnych produktów, to SZALEJĄCE CUKRY będą u Nich __Z A W S Z E !! i NA zawsze, z __WIADOMYMI KONSEKWENCJAMI.
Należy uregulować poziom cukru po spożyciu, do niskiego tzw. ZALECANEGO, w miarę stabilnego,
a wtedy nasz lekarz będzie miał łatwiejsze zadanie.
__NISKIE węglowodany; znajdują się na stronie;
__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
__ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/
DOSTOSUJ swoje WW do tabel z __NISKIMI węglowodanami, a zobaczysz ogromną różnicę i wyraźną STABILIZACJĘ, poziomu cukru.
Jednak po przeczytaniu i przemyśleniu tekstu poziom CUKRU nie zacznie się stabilizować.
Dopiero wówczas, gdy wprowadzisz KOREKTY w swoim jadłospisie, czyli zwyczajnie ZAMIENISZ produkty ZJADANE dotychczas w cukrzycy, zaobserwujesz __STABILIZACJĘ i POLEPSZENIE stanu zdrowia.
W Y S T A R C Z Y zapoznać się z treścią książki,
__Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Publikacja zawiera tabele z różnymi produktami __ponad 200 pozycji, sklasyfikowane wg tzw.
__INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu.
My wybieramy tabele tzw. ZALECANE i DOZWOLONE. Wykluczamy produkty tzw. ZAKAZANE. Zaczynamy wtedy dopiero, OPANOWYWAĆ nasz cukier !!
W rozdziale NR 35, zamieszczono KOMPENDIUM wiedzy NT: Afrodyzjaki, __SEKS, Hormony, Testosteron.
P. S. Do momentu, gdy chory na cukrzycę nie zapozna się z jakością węglowodanów,
tj. z __NISKIMI węglowodanami, NIE będzie w stanie dobrać właściwej DAWKI INSULINY.
Powinien, co oczywiste, dostosować swoją dietę do tabel z w/w węglowodanami.
Jest oto tak:
1. Dawka insuliny zbyt duża, to mamy NIEDOCUKRZENIE,
2. Dawka insuliny za mała, to mamy zbyt WYSOKI poziom cukru we krwi po spożyciu.
PUENTA:
Stosujemy __NIESTETY dawki insuliny na WĘCH, na czucie, wg PRZYPUSZCZEŃ.
Jaki wynik: wytwarzamy takie cukrzycowe __LOTTO, na chybił TRAFIŁ, z szalejącymi CUKRAMI w roli głównej.
REFLEKSJA:
W cukrzycy bardzo pomaga, dostosowanie diety do tzw. __NISKICH węglowodanów, i nie chodzi bynajmniej o ilość, czy o to, że są cukry proste lub złożone. Chodzi o to, aby klasyfikować węglowodany wg wzrostu poziomu cukru jaki POWODUJĄ we krwi po spożyciu. Nie uwzględniają tego wymienniki WW węglowodanowe, które pokazują wyłącznie ilości węglowodanów jako ilości, a nie uwzględniają JAKOŚCI !!
Stąd te tzw. __SZALEJĄCE CUKRY !!
I N S T Y T U T naukowo-badawczy im. Prof. Ryszarda Lorenca w Krakowie. Dr inż. Jarosław MICHAŁ, telefon: 12 359 70 15, telefon/fax: 12 358 77 30, Info: __INSTYTUT IRL KRAKÓW, Pn.-Pt. 10:00-17:00
ARTYKUŁ jest oczywiście do W O L N E G O wykorzystania.
Proszę tylko zauważyć, że treści w tym artykule stanowią I D E N T Y F I K A C J Ę zjawisk, które są wyewoluowane przez P R Z Y R O D Ę, i każdy może sobie prawdy te potwierdzić.
Wartość stanowią WYNIKI badań LABORATORYJNYCH, a nie puste ciągle powtarzane FRAZESY, __NIEPRAWDY biologiczne, czyli zwyczajnie pospolite KŁAMSTWA.
Chodzi też o to, że stale MÓWIMY o rozszerzaniu się chorób tzw.
PLAGA OTYŁOŚCI, oraz; PLAGA CUKRZYCY TYPU 2, jako o chorobach cywilizacyjnych.
Dla nas tj. __INSTYTUTU IRL KRAKÓW, określenie cywilizacja wiąże się z podawaniem ludziom wiedzy;
PRAWDZIWEJ i JASNEJ, oraz Ł A T W E J do potwierdzenia.
Dopiero WTEDY mówimy o cywilizacji, jako o pojęciu, bo samo słowo powtarzane wielokrotnie bez merytorycznych wyjaśnień nic nie uszczegóławia, a raczej utrudnia PRECYZYJNĄ i LOGICZNĄ ocenę
__P R A W D biologicznych.
MOTTO: MĄDROŚĆ człowieka polega na RESPEKTOWANIU dokonań przyrody i nie zmienianiu jej ZASAD.
Moją intencją jest przekazać tę wiedzę, ponieważ swoje własne __ŻYCIE realizujemy TU i TERAZ.
Autorem przedstawionego artykułu jest;
Dr inż. Jarosław MICHAŁ; konsultant __INSTYTUTU IRL KRAKÓW.
Powyższe treści dzięki uprzejmości autora, zamieścił/a: Luiza BERTIE, Melbourne
Gość
tvn1.
__: http://dziendobrytvn.plejada.pl/24,17678,news,,1,,kim_jest_michel_montignac,aktualnosci_detal.html
Gość
CUKRZYCA TYPU 2. MOŻNA JĄ POKONAĆ !! *****
BH.304.
http://sandrarecho.pinger.pl/m/4499979
ENGLISH VERSION_______: http://www.instytutirl.com.pl/index9.php
Biologia, medycyna.
50.TEMAT./BH.304./ + inne artykuły wg kolejności.
Gość
Biologiczna, kreatywna energia.
CHLEB TYPU KR-IRL. PODSTAWA TO; ENERGIA (ANTYCUKRZYCOWY). *****
1.TEMAT.
http://pl.netlog.com/annakwiek/blog/blogid=169358#blog
ANOTHER ARTICLES _______:
http://www.forum.izg.pl/jedzonko/odchudzanie-racjonalne-wg-irl-krakow/
http://www.instytutirl.com.pl/index6.php
Biologia, medycyna.
1.TEMAT./ + inne artykuły wg kolejności.
Gość
CHLEB NA CUKRZYCĘ-IRL, JEST W CHWILI OBECNEJ NAJBARDZIEJ WARTOŚCIOWYM PRODUKTEM ŻYWIENIOWYM DLA CZŁOWIEKA NA PLANECIE ZIEMIA:
72% ENERGII (niskie węglowodany), antyotyłościowy (bardzo syci), antycukrzycowy (poziom cukru do 21% wzrostu). W całych swoich dziejach LUDZKOŚĆ (7 MLD), nie stworzyła dotąd tak wartościowego i biologicznie wzorcowego PRODUKTU ŻYWIENIOWEGO.
CHLEB NA CUKRZYCĘ-IRL, MOŻNA PAKOWAĆ PRÓŻNIOWO:
Np. po 3 szt. jest on wówczas przydatny do spożycia przez PONAD 1 ROK. Energia biologiczna tj. 72% ENERGII (niskie węglowodany), na tzw. TRASY, wycieczki, dalekie wyjazdy czyli: LOGICZNA, ZDROWOTNA KONIECZNOŚĆ. Również AKCJE POMOCY HUMANITARNEJ !!
OKRUSZKI !! DLA DZIECI, DLA SPORTOWCÓW, CHORYCH (SZPITAL), OSÓB STARSZYCH (DODAJEMY DO WSZELKICH POSIŁKÓW):
Każdy CHLEB wg opracowań IRL KRAKÓW tj. upieczone MINI CHLEBKI, mielimy (mikser) uzyskując tzw. OKRUSZKI czyli produkt biologicznie wzorcowy w praktycznej do spożycia formie. Rozdrobniony chleb jest naturalnym źródłem ENERGII dla człowieka i powinien stanowić podstawowy składnik każdego posiłku/24h. Nasz organizm pozyskuje o 30% więcej energii, niż po spożyciu ugotowanego ryżu, co stanowi zwiększenie energetycznych możliwości życiowych dla wszystkich komórek organizmu, a w szczególności komórek nerwowych naszego mózgu. Układ immunologiczny otrzymuje dodatkową energię do walki z bakteriami, wirusami, także z komórkami nowotworowymi wzmacniając szanse obronne organizmu (dużo większa energia dla białych krwinek układu odpornościowego !!).
PRZEPIS ten, jest zamieszczony na stronie internetowej; *****
Skrót adresu strony w Internecie_______: INSTYTUTIRL
ADRES_______: http://www.instytutirl.com.pl/index6.php
Biologia, medycyna.