Jak zrobić paszteciki?

  • 1

Paszteciki przygotowujemy z ciasta francuskiego, drożdżowego lub kruchego, w które zawijamy ulubiony farsz i pieczemy w piekarniku do zrumienienia.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić paszteciki?
fot. Fotolia
Jeśli zamierzamy przygotować paszteciki, to najpierw musimy zastanowić jaki ich rodzaj wybierzemy- kruche, drożdżowe, a może z ciasta francuskiego.

Jak zrobić ciasto na paszteciki?

Ciasto na paszteciki można przyrządzić na różne sposoby.Najprościej jest użyć gotowego ciasta francuskiego, które kroimy na kwadraty, wypełniamy przygotowanym farszem, zlepiamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 20 minut.

Są również dostępne inne opcje, może trochę bardziej pracochłonne ale jednocześnie pyszne i efektowne.

Ciasto drożdżowe

Składniki:
  • 250 g mąki
  • 20 g drożdży
  • ¼ szklanki mleka
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • 1 jajko
  • 50 g roztopionego masła
Sposób przygotowania:

  • Drożdże kruszymy, zasypujemy cukrem i zalewamy ciepłym mlekiem, mieszamy i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  • W misce umieszczamy wszystkie składniki razem z rozczynem i dokładnie wyrabiamy ciasto, przykrywamy miskę ręczniczkiem i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie znowu krótko zagniatamy.
  • Rozwałkowujemy na placek o grubości około pół centymetra, wykładamy przygotowany farsz i zwijamy ciasno w rulon.
  • Kroimy nożem na 5-6 kawałków.
  • Smarujemy paszteciki rozkłóconym jajkiem, odstawiamy na 30 minut, a następnie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
Ciasto kruche
  • 30 dag mąki
  • 4 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 3 łyżki śmietany
Sposób przygotowania:
  • Ze składników zagniatamy kruche ciasto.
  • Zawijamy w folię, wstawiamy na 30 minut do lodówki.
  • Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy.
  • Smarujemy  farszem i zwijamy w rulon. Kroimy na 5 kawałków, smarujemy roztrzepanym jajkiem.
  • Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Jaki przygotować farsz do pasztecików?

Nadzienia do naszych pasztecików mogą być różne.
  • Możemy wykorzystać farsz z grzybami i kapustą lub samymi grzybami, przygotowujemy go dokładnie tak jak do pierogów, czy uszek.
  • Świetnie smakuje farsz mięsny, który możemy przygotować z różnych jego rodzajów.
  • Innym pomysłem będą dania jarskie – ze szpinakiem i serem feta, suszonymi pomidorami i oliwkami, czy cukinią i żółtym serem.