Czeska kuchnia i czeskie przysmaki

Kiedy już zmęczeni zwiedzaniem Pragi zgłodniejemy warto wiedzieć gdzie szukać czeskich przysmaków.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Czeska kuchnia i czeskie przysmaki
Praga - jedna z najpiękniejszych stolic Europy. Zachwyca, zadziwia, sprawia, że chce się do niej wracać. Trzeba wiedzieć, jak się po niej poruszać, żeby nie przegapić interesujących zabytków i zaułków.
       Najlepiej więc jechać do stolicy Czech będąc uzbrojonym w dobry przewodnik, który nie pozwoli turyście się zgubić. Wydawnictwo Bezdroża oferuje pozycję Aleksandra Strojnego - "Praga. Złoty Hrad nad Wełtawą". Dzięki niemu nie ominiemy żadnej części miasta, żadnego zabytku, żadnej wyjątkowej uliczki. Przede wszystkim jednak, kiedy już zmęczeni zwiedzaniem zgłodniejemy, przewodnik ten wskaże nam, gdzie warto szukać czeskich przysmaków.

       W dziale "Wyżywienie" znajdziemy opis elementów charakterystycznych dla czeskiej kuchni. Autor przyznaje, że nie jest ona dietetyczna,ale w zamian oferuje przepyszne smaki zup, sosów, smazonych serów i smaczne, jedyne w swoim rodzaju piwo. Aleksander Strojny rozpoczyna swój dział on podania kilku przepisów na tradycyjne czeskie dania, takie jak knedliczki, zupę cebulową, praską szynkę z kremem chrzanowym. W dziale - Restauracje opisuje, co jest specjalnością danego miejsca, gdzie się ono znajduje i jaką ilość zasobów w portfelu powinniśmy posiadać wybierając się tam.
      
       Osobne miejsce w przewodniku zajmują kawiarnie i cukiernie, a także bary szybkiej obslugi oraz winiarnie, puby i piwiarnie, aby wiedzieć gdzie odpocząć po męczącym dniu zwiedzania popijając pyszne czeskie piwo.

       Prezentowany przewodnik nie pozwoli nam się zgubić w gąszczu restauracji, pubów i gospód. Ułatwi nam poszukiwanie pysznego jedzenia, pozwoli ocenić na jaki obiad nas stać, a na jaki nie. Natomiast po powrocie z pięknej Pragi pomoże przygotować w domu któreś z tradycyjnych czeskich dań, którego smak przypomni nam jedno z najpiękniejszych miast Europy.

Wydawnictwo Bezdroża