Rynek księgarski zasypany jest poradnikami na temat zdrowego stylu życia, lepszego samopoczucia, różnego rodzaju diet. Jak mamy wybrać pozycję, która będzie zawierać kompetentne i sprawdzone rady?
Książka "Jedz i żyj zgodnie z porami roku" została napisana przez dietoterapeutkę Bożenę Żak-Cyran, która poradami żywieniowymi zajmuje się od lat. W treści swojej książki zawarła więc wskazówki i przepisy sprawdzone przez nią samą."Książkę tę pisałam przez wszystkie pory roku, co pozwoliło mi uwzględnić włąsne przepisy stosowane w tym czasie" - pisze we wstępie autorka. Ze swoimi czytelnikami dzieli się zdrowymi sposobami odchudzania oraz oczyszczania organizmu, a także praktycznymi recepturami na dania, które warto spozywać w określonych porach roku.
Całą koncepcję książki autorka oparła na chińskiej zasadzie Pięciu Przemian oraz na makrobiotyce. Dla większości czytelników brzmi to dośc tajemniczo, z czego Bożena Żak-Cyran zdaje sobie sprawę, dlatego dużą częśc swojej książki poświeca opsywaniu tego sposobu odżywiania, a także przedstawianiu zalet diety. Autorka pisze, że każdej porze roku przypisana jest charakterystyczna dla niej energia i bazując na tej wiedzy możemy do każdego okresu dobrać odpowiednie kompozycje żywieniowe, co pozwoli nam odżyciwać się w harmonii z wszechświatem i naszym organizmem. Dodatkowo dietetyczka przedstawia zasady teorii jin-jang, o której wielu słyszało, natomiest niewielu wie, o co w niej chodzi. Teoretyczną stronę książki kończą rozdziały o Prawie Pięciu Przemian - o tym, czym jest ten system, o smakach należących do konkretnych przemian, a także o zasadach przygotowywania potraw według tego prawa.
Tak przygotowani możemy zagłębiać się w lekturę przepisów uporządkowanych według pór roku. Każdy rodział zawiera nie tylko sprawdzone przepisy,ale także wyjaśnienie, co dzieje się z naszym organizmem w danej porze roku, jakie przemiany w nas zachodzą; czego powinniśmy się wystrzegać, a co spożywać w większych ilościach - wszystko po to, aby dostarczać organizmowi jak najwięcej egnergii potrzebnej do zdrowego, harmonijnego funkcjonowania.
Autorka ostrzega, że początkowo gotowanie według Prawa Pięciu Przemian może wydawać się skomplikowane i pracochłonne, jednak wszystkie początki są trudne. To, czy warto brnąć dalej, zależy od efektu końcowego. Tutaj efektem jest zdrowie, energia i przyjemność, którą możemy czerpać z gotowania. jednym słowem - warto.
Wydawnictwo GALAKTYKA
Książka "Jedz i żyj zgodnie z porami roku" została napisana przez dietoterapeutkę Bożenę Żak-Cyran, która poradami żywieniowymi zajmuje się od lat. W treści swojej książki zawarła więc wskazówki i przepisy sprawdzone przez nią samą."Książkę tę pisałam przez wszystkie pory roku, co pozwoliło mi uwzględnić włąsne przepisy stosowane w tym czasie" - pisze we wstępie autorka. Ze swoimi czytelnikami dzieli się zdrowymi sposobami odchudzania oraz oczyszczania organizmu, a także praktycznymi recepturami na dania, które warto spozywać w określonych porach roku.
Całą koncepcję książki autorka oparła na chińskiej zasadzie Pięciu Przemian oraz na makrobiotyce. Dla większości czytelników brzmi to dośc tajemniczo, z czego Bożena Żak-Cyran zdaje sobie sprawę, dlatego dużą częśc swojej książki poświeca opsywaniu tego sposobu odżywiania, a także przedstawianiu zalet diety. Autorka pisze, że każdej porze roku przypisana jest charakterystyczna dla niej energia i bazując na tej wiedzy możemy do każdego okresu dobrać odpowiednie kompozycje żywieniowe, co pozwoli nam odżyciwać się w harmonii z wszechświatem i naszym organizmem. Dodatkowo dietetyczka przedstawia zasady teorii jin-jang, o której wielu słyszało, natomiest niewielu wie, o co w niej chodzi. Teoretyczną stronę książki kończą rozdziały o Prawie Pięciu Przemian - o tym, czym jest ten system, o smakach należących do konkretnych przemian, a także o zasadach przygotowywania potraw według tego prawa.
Tak przygotowani możemy zagłębiać się w lekturę przepisów uporządkowanych według pór roku. Każdy rodział zawiera nie tylko sprawdzone przepisy,ale także wyjaśnienie, co dzieje się z naszym organizmem w danej porze roku, jakie przemiany w nas zachodzą; czego powinniśmy się wystrzegać, a co spożywać w większych ilościach - wszystko po to, aby dostarczać organizmowi jak najwięcej egnergii potrzebnej do zdrowego, harmonijnego funkcjonowania.
Autorka ostrzega, że początkowo gotowanie według Prawa Pięciu Przemian może wydawać się skomplikowane i pracochłonne, jednak wszystkie początki są trudne. To, czy warto brnąć dalej, zależy od efektu końcowego. Tutaj efektem jest zdrowie, energia i przyjemność, którą możemy czerpać z gotowania. jednym słowem - warto.
Wydawnictwo GALAKTYKA