Dodatek specjalny "Kuchnia dla ucznia"

13 września będzie można kupić dodatek specjalny do magazynu Przyjaciółka "Kuchnia dla ucznia".

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Dodatek specjalny "Kuchnia dla ucznia"
W dodatku znajdziesz informacje o najnowszej piramidzie żywienia, z dokładnym omówieniem dietetycznych zasad oraz przepisy, które ułatwią wszystkim przygotowanie dobrze zbilansowanych posiłków.

Zobacz co znajdziesz w dodatku:

Śniadanie:
Jajka na miękko
Kasza manna na mleku, grzanki z serem
Twarożek z rzodkiewką, węże z parówki, jajko w szynce

Drugie śniadanie:
Musli z jogurtem, jajecznica, pasta z szynki
Kanapki: z rybą, z serem, z jajkiem, z salami
Sandwicz z sałatką, słoneczna z jajkiem
Pasty do kanapek
Sałatki

Obiad:
Spaghetti carbonara
Zupa szczawiowa, zapiekanka ziemniaczana
Skrzydełka na ostro, kurczak z kaszą
Pyzy z mięsem, polędwiczki z kluskami, mielone, klopsiki
Dorsz smażony, kolorowe szaszłyki
Kalarepki w sezamie, leniwe, szaszłyki z tortellini, gołąbki jarskie
Faszerowane pomidory, twarożek z ziemniakami, sałatka makaronowa, pizza

Podwieczorek:
Koktajl pomarańczowy, shake różowy, placki z jabłkiem
Sałatka owocowa, banany w cieście, biszkopt z morelami, pieczone jabłko

Kolacja:
Udka pieczone, frytki drobiowe, gyros burger
Omlet z pieczarkami, tortille, crape suzette, pizza z salami
Tosty z tuńczykiem, grzanka z parówką, paszteciki z rybą


Przykładowy przepis:




Omlet z pieczarkami

SKŁADNIKI
6 jajek+ 2 łyżki masła
20 dag pieczarek + ugotowana marchewka
1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki
łyżka sklarowanego masła
5 dag utartego żółtego sera

WYKONANIE
1. Pieczarki oczyścić, pokroić w plasterki, obsmażyć na rozgrzanym maśle, wymieszać z natką i plasterkami marchewki, lekko przyprawić solą i pieprzem.
2. Przygotować omlety: żółtka oddzielić od białek. Żółtka lekko utrzeć z solą i pieprzem, dodać ubitą na sztywno pianę z białek, wymieszać.
3. Na rozgrzanym sklarowanym maśle usmażyć dwa omlety. Kiedy omlet zacznie się ścinać na brzegach, łopatką podnosić jego brzegi, tak aby masa ze środka spłynęła na spód patelni.
4. Kiedy środek omleta trochę się zetnie, rozłożyć farsz pieczarkowy, rozdrobniony ser, omlet złożyć, podpiec do momentu rozpuszczenia sera. Podawać zaraz po przygotowaniu.

Żródło: Przyjaciółka (dodatek specjalny)