Na opakowaniach produktów kosmetycznych i żywieniowych często widnieją znaki i kody, których większość z nas nie zna i nie rozumie. Warto to zmienić, gdyż te tajemnicze kody pokazują, na ile zdrowy jest produkt, który chcemy kupić.
Bill Statham przez kilka lat studiował homeopatię i zajmował się edukacją zdrowotną. Dzięki temu odkrył, że drogą do poprawy naszego zdrowia i samopoczucia jest wyeliminowanie niektórych związków chemicznych. Wyniki swoich badań zebrał w książce "Tabele dodatków i składników chemicznych, czyli co jesz i czym sie smarujesz", w której uporządkował związki występujące w pożywieniu i kosmetykach, czyli w dwóch rodzajach produktów, których potrzebujemy i używamy najczęściej.
W swoim przewodniku po labiryncie chemicznych związków autor zawarł informacje o ponad trzystu dodatkach i ponad pięciuset składnikach kosmetyków - wszystkie umieścił w tabelce, która ułatwia zapoznawanie się z informacjami na ich temat. W dwóch osobnych rozdziałach możemy przeczytać o elementach dodawanych do żywności i do środków higieny, które ułożone zostały alfabetycznie. Dodatkowo, dla przejrzystości i ułatwienia, autor stosuje kolory i specjalne ikony, które symbolizują stopień szkodliwości poszczególnych dodatków. W tabelach wymienione zostały również potencjalne skutki stosowania opisywanych składników, a także zastosowanie w kosmetykach i żywności. Osobny podrozdział poświecony został liście kodów rozpoczynających się literą E. Dzięki temu możemy się dowiedzieć co oznaczają poszczególne skróty.
Wybierając produkty nie zdajemy sobie zwykle sprawy z czego się one składają i jaki to może mieć wpływ na nasze zdrowie. Według Billa Stathama niektóre związki chemiczne przyczyniają się do powstawania takich problemów zdrowotnych jak astma, migrena, katar sienny, dolegliwości żołądkowe i nadpobudliwość. Autor stworzył swój przewodnik, aby czytelnicy mogli zapoznać się z wynikami jego badań i być konsumentami, którzy swiadomie wybierają zdrowsze produkty, a co za tym idzie - lepsze samopoczucie.
Wydawnictwo RM
Bill Statham przez kilka lat studiował homeopatię i zajmował się edukacją zdrowotną. Dzięki temu odkrył, że drogą do poprawy naszego zdrowia i samopoczucia jest wyeliminowanie niektórych związków chemicznych. Wyniki swoich badań zebrał w książce "Tabele dodatków i składników chemicznych, czyli co jesz i czym sie smarujesz", w której uporządkował związki występujące w pożywieniu i kosmetykach, czyli w dwóch rodzajach produktów, których potrzebujemy i używamy najczęściej.
W swoim przewodniku po labiryncie chemicznych związków autor zawarł informacje o ponad trzystu dodatkach i ponad pięciuset składnikach kosmetyków - wszystkie umieścił w tabelce, która ułatwia zapoznawanie się z informacjami na ich temat. W dwóch osobnych rozdziałach możemy przeczytać o elementach dodawanych do żywności i do środków higieny, które ułożone zostały alfabetycznie. Dodatkowo, dla przejrzystości i ułatwienia, autor stosuje kolory i specjalne ikony, które symbolizują stopień szkodliwości poszczególnych dodatków. W tabelach wymienione zostały również potencjalne skutki stosowania opisywanych składników, a także zastosowanie w kosmetykach i żywności. Osobny podrozdział poświecony został liście kodów rozpoczynających się literą E. Dzięki temu możemy się dowiedzieć co oznaczają poszczególne skróty.
Wybierając produkty nie zdajemy sobie zwykle sprawy z czego się one składają i jaki to może mieć wpływ na nasze zdrowie. Według Billa Stathama niektóre związki chemiczne przyczyniają się do powstawania takich problemów zdrowotnych jak astma, migrena, katar sienny, dolegliwości żołądkowe i nadpobudliwość. Autor stworzył swój przewodnik, aby czytelnicy mogli zapoznać się z wynikami jego badań i być konsumentami, którzy swiadomie wybierają zdrowsze produkty, a co za tym idzie - lepsze samopoczucie.
Wydawnictwo RM
Gość