Jak przygotować rabarbar do ciasta?

Do różnych ciast rabarbar przygotowujemy inaczej, czasami wystarczy go tylko obrać i pokroić, czasami trzeba poświęcić mu odrobinę więcej czasu.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak przygotować rabarbar do ciasta?
fot. Fotolia
Rabarbar to roślina, którą jako jedną z pierwszych w roku możemy używać do słodkich wypieków.  Pojawia się w naszych ogródkach już wczesną wiosną. Żeby świetnie prezentował się w naszych ciastach trzeba odpowiednio go przygotować.

Jak przygotować rabarbar do ciast?


W zależności od rodzaju ciasta łodygi rabarbaru przygotowujemy inaczej.

Jeśli nie dodajemy zbyt dużej ilości, wówczas wystarczy go umyć, osuszyć i starsze łodygi obrać.

W przypadku gdy wykorzystujemy dużą ilość rabarbaru, wtedy przygotowujemy go dokładniej:
  • W tym celu przycinamy końcówki rabarbaru, dokładnie myjemy i obieramy.
  • Po obraniu, kroimy go na plasterki o grubości około pięciu milimetrów i posypujemy cukrem cały czas mieszając.
  • Kiedy rabarbar puści sok, dokładnie go osączamy.
Kolejnym sposobem jest przesmażenie pokrojonego rabarbaru na patelni.
  • Rabarbar myjemy, kroimy na małe kawałki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem cukru.
  • Smażymy kilka minut, aż rabarbar puści sok i trochę zmięknie.
  • Odcedzamy na sicie.
  • Z soku dobrze jest zrobić galaretkę, którą również możemy wykorzystać do ciasta.

Jak zrobić galaretkę z soku rabarbarowego?

  • Odcedzony sok z rabarbaru zagotowujemy, jeśli jest taka potrzeba dosładzamy do smaku.
  • Do gorącego soku wsypujemy żelatynę, zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż żelatyna idealnie rozpuści się w soku.
  • Odstawiamy, aż galaretka wystygnie i zacznie gęstnieć, zalewamy nią ciasto i wstawiamy do lodówki, by dokładnie się ścięła.

Do jakich ciast wykorzystujemy rabarbar?


Różnorodne ciasta możemy uzupełnić rabarbarem:
  • ciasta drożdżowe
  • ucierane na maślance
  • kruche z budyniem i kruszonką
  • tarty i tartinki
  • biszkopty
  • rogaliki oraz muffinki.