Rabarbar to roślina, którą jako jedną z pierwszych w roku możemy używać do słodkich wypieków. Pojawia się w naszych ogródkach już wczesną wiosną. Żeby świetnie prezentował się w naszych ciastach trzeba odpowiednio go przygotować.
W zależności od rodzaju ciasta łodygi rabarbaru przygotowujemy inaczej.
Jeśli nie dodajemy zbyt dużej ilości, wówczas wystarczy go umyć, osuszyć i starsze łodygi obrać.
W przypadku gdy wykorzystujemy dużą ilość rabarbaru, wtedy przygotowujemy go dokładniej:
Różnorodne ciasta możemy uzupełnić rabarbarem:
Jak przygotować rabarbar do ciast?
W zależności od rodzaju ciasta łodygi rabarbaru przygotowujemy inaczej.
Jeśli nie dodajemy zbyt dużej ilości, wówczas wystarczy go umyć, osuszyć i starsze łodygi obrać.
W przypadku gdy wykorzystujemy dużą ilość rabarbaru, wtedy przygotowujemy go dokładniej:
- W tym celu przycinamy końcówki rabarbaru, dokładnie myjemy i obieramy.
- Po obraniu, kroimy go na plasterki o grubości około pięciu milimetrów i posypujemy cukrem cały czas mieszając.
- Kiedy rabarbar puści sok, dokładnie go osączamy.
- Rabarbar myjemy, kroimy na małe kawałki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię z dodatkiem cukru.
- Smażymy kilka minut, aż rabarbar puści sok i trochę zmięknie.
- Odcedzamy na sicie.
- Z soku dobrze jest zrobić galaretkę, którą również możemy wykorzystać do ciasta.
Jak zrobić galaretkę z soku rabarbarowego?
- Odcedzony sok z rabarbaru zagotowujemy, jeśli jest taka potrzeba dosładzamy do smaku.
- Do gorącego soku wsypujemy żelatynę, zdejmujemy z ognia i mieszamy, aż żelatyna idealnie rozpuści się w soku.
- Odstawiamy, aż galaretka wystygnie i zacznie gęstnieć, zalewamy nią ciasto i wstawiamy do lodówki, by dokładnie się ścięła.
Do jakich ciast wykorzystujemy rabarbar?
Różnorodne ciasta możemy uzupełnić rabarbarem:
- ciasta drożdżowe
- ucierane na maślance
- kruche z budyniem i kruszonką
- tarty i tartinki
- biszkopty
- rogaliki oraz muffinki.
Weronka