Kuchnia chorwacka dzieli się na dwie odmiany - kontynentalną (slawońską) i nadmorską (dalmacką). W kuchni dalmackiej dominują ryby i owoce morza, w slawońskiej zaś potrawy z jagnięciny czy baraniny. Każde danie kuchni chorwackiej bogate jest w warzywa typowe dla regionu.
Typowymi potrawami kuchni chorwackiej są m.in:
- jagnięcina z rożna
- gulasz wołowy z kluskami
- panierowane kotlety
- szaszłyki z baraniny
- grillowane owoce morza
- rybki smażone w głębokim tłuszczu
- krewetki w sosie pomidorowym
- ryż z małżami
- ser owczy
Chorwacja słynie również z wyśmienitych alkoholi - śliwowicy, rakijii, nalewek owocowych czy wspaniałych win.
Typowymi potrawami kuchni chorwackiej są m.in:
- jagnięcina z rożna
- gulasz wołowy z kluskami
- panierowane kotlety
- szaszłyki z baraniny
- grillowane owoce morza
- rybki smażone w głębokim tłuszczu
- krewetki w sosie pomidorowym
- ryż z małżami
- ser owczy
Chorwacja słynie również z wyśmienitych alkoholi - śliwowicy, rakijii, nalewek owocowych czy wspaniałych win.
Bahus
tokijka
Mam koleżanki Chorwatki i też miałam okazję pokosztować tej kuchni .
Brawo!