Czym charakteryzuje się kuchnia chorwacka?

  • 2

Kuchnia chorwacka jest jedną z bardziej zróżnicowanych kuchni na świecie

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Czym charakteryzuje się kuchnia chorwacka?
Kuchnia chorwacka dzieli się na dwie odmiany - kontynentalną (slawońską) i nadmorską (dalmacką). W kuchni dalmackiej dominują ryby i owoce morza, w slawońskiej zaś potrawy z jagnięciny czy baraniny. Każde danie kuchni chorwackiej bogate jest w warzywa typowe dla regionu.

Typowymi potrawami kuchni chorwackiej są m.in:

- jagnięcina z rożna
- gulasz wołowy z kluskami
- panierowane kotlety
- szaszłyki z baraniny
- grillowane owoce morza
- rybki smażone w głębokim tłuszczu
- krewetki w sosie pomidorowym
- ryż z małżami
- ser owczy

Chorwacja słynie również z wyśmienitych alkoholi - śliwowicy, rakijii, nalewek owocowych czy wspaniałych win.