Idealna pierś z kaczki

  • 2

Krucha, soczysta pierś z kaczki - kto tego nie lubi? Jej przygotowanie nie jest proste, ale też nie zanadto skomplikowane.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Idealna pierś z kaczki
Mięso umyj, dokładnie osusz. Skórę natnij po skosie w 2 centymetrową kratkę. Natrzyj solą, pieprzem i majerankiem (dokładnie, w nacięciach skóry również). Odłóż na kilka godzin do lodówki.

Pierś połóż skórą do dołu na suchej i zimnej patelni. Postaw na małym ogniu, aż skóra się zrumieni, a cały tłuszcz wytopi. Położenie mięsa na gorącej patelni spowoduje ścięcie się skóry i tłuszcz się nie wytopi, a skóra nie będzie chrupiąca.

Kiedy skóra ładnie się zrumieni i odejdzie od patelni - przewróć filet na drugą stronę i zrumień. Przewracaj mięso jeszcze dwa razy - po około 3 minuty. Zdejmij z patelni i pozwól mu wystygnąć. Pokrojenie mięsa od razu spowoduje wypłynięcie soków i pierś będzie sucha. Ostudzony filet pokrój w plastry i podgrzej w dowolnym sosie.