Oto kilka propozycji jak zagęścić sos:
Można zagęścić mąką, jedna łyżka mąki ziemniaczanej i 2 pszennej na niewielką ilość zimnej wody, następnie rozrobić i wlać do gotującego się sosu, zagotować.
Sos można także zagęścić gotowanymi ziemniakami, rozdrobione dodając do gotującego się sosu, gotować 3 min.
Bułką tartą, wsypać odpowiednią ilość do gotującego się sosu po czym gotować 3 min, najlepiej dodawaj w małych ilościach po trochu.
Kaszą kus kus, gotową kaszę zblenderuj po czym dodaj do sosu gotując 2 min.
Kaszą jaglaną, ugotowaną zblenderować i dodać do sosu, gotując 2 min.
Można zagęścić mąką, jedna łyżka mąki ziemniaczanej i 2 pszennej na niewielką ilość zimnej wody, następnie rozrobić i wlać do gotującego się sosu, zagotować.
Sos można także zagęścić gotowanymi ziemniakami, rozdrobione dodając do gotującego się sosu, gotować 3 min.
Bułką tartą, wsypać odpowiednią ilość do gotującego się sosu po czym gotować 3 min, najlepiej dodawaj w małych ilościach po trochu.
Kaszą kus kus, gotową kaszę zblenderuj po czym dodaj do sosu gotując 2 min.
Kaszą jaglaną, ugotowaną zblenderować i dodać do sosu, gotując 2 min.
Kolejnym sposobem na zagęszczenie sosu jest doprawienie go za pomocą siemienia lnianego. Należy postępować z nim tak samo, jak postępuje się z mąką. Czyli należy wymieszać je z wodą (pamiętajmy, żeby to było zmielone siemię) i dodać do gotującego się sosu.
Dobrym sposobem jest również zagęszczenie sosu, poprzez użycie świeżej bądź mrożonej cukinii. Należy wrzucić ją do sosu, a następnie doprowadzić go do wrzenia.
Kolejny pomysł na zagęszczenie sosu to wsypanie do garnka z sosem soczewicy. Należy gotować sos do momentu, aż soczewica się rozgotuje.
Niektórzy dodają do sosu cebulę. Podsmażają ją na patelni (tak zwane piórka cebuli) i dodają do sosu. Cebula się rozgotuje, a sos jest zagęszczony w naturalny sposób.
Nie ulega wątpliwości, że znacznie łatwiejsza są zimne sosy. Tutaj jest duże pole do popisu, można wykazać się właściwie niczym nieograniczoną pomysłowością. Niektórym może wydawać się dziwne i niepotrzebne, by np. samemu przyrządzić majonez. Przecież można go kupić w różnych rodzajach i gatunkach. Jednak, co jest bardzo istotne, nigdzie nie kupi się zdrowego majonezu, przygotowanego bez konserwantów, tłoczonego na prawdziwej oliwie z pierwszego tłoczenia z dodatkiem musztardy. W rzeczywistości przygotowanie majonezu jest dużo łatwiejsze niż się wydaje.
Sosy są bardzo kaloryczne. Z reguły ich podstawą jest właśnie tłuszcz: masła bądź olej. Dodatkami do sosów są mąka, żółtka i na przykład ser żółty.
Jak doprawić sosy?
Sosy, które są gorące, doprawia się na podobnej zasadzie, jak zupy (mowa o zagęszczaniu). Istnieje parę sposobów, by zrobić to dobrze i smacznie.
Tradycyjny sposób zagęszczenia sosu, to opisane w pierwszym akapicie, zagęszczanie mąką. Powtórzmy: mąkę należy wymieszać z niewielką ilością zimnego płynu (może być woda). Następnie należy zmieszać powstały płyn z sosem. Aby się nam wszystko nie zważyło, należy wlewać płyn, mieszając. Oprócz mąki pszennej, można również doprawić, używając mąkę ziemniaczaną lub ryżową.
Popularne jest doprawianie zasmażką. To jest sposób bardziej skomplikowany. Tłuszcz, najczęściej masło, należy roztopić na patelni. Potem trzeba dodać mąkę, wymieszać i dodać zimnego płynu, by wszystko dokładnie rozprowadzić na całej patelni.Powstaje wtedy tak zwana złota zasmażka.
Sosy można zagęścić również, używając samej śmietany. Najlepiej, aby była to śmietana gęsta oraz tłusta z niewielką ilością wody. Kiedy doda się do sosu śmietany, należy go gotować, aby odparował. I gotowe.
Jeżeli przyrządzamy sosy jasne oraz delikatne stosuje się zagęszczanie ich żółtkiem. Żółtko, zanim zostanie dodane do sosu, należy wymieszać je z niewielką ilością śmietanki bądź śmietany. Trzeba zapamiętać, że po dodaniu żółtka, sosu już się dalej nie gotuje. Należy tylko wszystko ze sobą dokładnie wymieszać.
Kolejnym sposobem zagęszczania sosu jest zagęszczanie go masłem. Na czym polega ten sposób? Na dodaniu do sosu kawałków gęstego, bardzo zimnego i skoncentrowanego masła. Potem sosu już się nie gotuje. Innym pomysłem jest dodanie do sosu kawałków masła zagniecionych z mąką pszenną.
Sos można zagęścić także, używając puree warzywnego. Najczęściej stosowane jest puree ziemniaczane.
W trakcie gotowania sosu można wrzucić do niego kromkę lub dwie kromki chleba. Może być nawet czerstwy. Sos powinien się gotować, a chleb, który się w nim znajduje, doda mu lepszego smaku. Jest to sposób, który stosowany nasze babcie.
Dinah