Sałatka z ryżem i tuńczykiem jest doskonała dla osób na diecie. Zawiera duże ilości białka oraz witamin z grup B i D. Uboga w tłuszcz i znakomicie sycąca, może pomóc zrzucić zbędne kilogramy.
Jak zrobić sałatkę z ryżem jak u mamy?
Tradycyjną sałatkę z ryżem jak u mamy przygotowuje się z jajek, pomidorów, oliwek, cebuli, tuńczyka, ziemniaków i pieprzu. Dodatkowo można zrobić do niej domowy majonez.
Sałatka jak u mamy świetnie smakuje z ryżem długoziarnistym (najlepiej wybrać parboiled lub basamti). Zawiera on mniej skrobi zatem jest bardziej sypki niż ryż krótkoziarnisty. Po ugotowaniu nie klei się, więc idealnie nadaje się do sałatek.
Z czym robić sałatkę z ryżem?
Sałatka z ryżem idealnie komponuje się z warzywami m.in. papryką, kukurydzą, groszkiem i pomidorami. Oprócz tego często podaje się ją też z pieczonymi kawałkami kurczaka, tuńczykiem, łososiem lub nawet pieczarkami.
Jak zrobić sałatkę z ryżem jak u mamy?
Tradycyjną sałatkę z ryżem jak u mamy przygotowuje się z jajek, pomidorów, oliwek, cebuli, tuńczyka, ziemniaków i pieprzu. Dodatkowo można zrobić do niej domowy majonez.
- Ugotuj ryż z dodatkiem soli.
- Jajka wrzuć do miski i podlej odrobiną wody.
- Dodaj trochę musztardy, oleju i wymieszaj.
- Gotowy majonez dopraw solą i octem.
- Pokrój ziemniaki w kostki i wrzuć do miski.
- Posiekaną cebulę z pomidorami i tuńczykiem wymieszaj z ziemniakami.
- Oliwki w całości wrzuć do miski.
- Odcedź ryż.
- Ryż z ugotowanymi jajkami dodaj do warzyw z tuńczykiem.
- Na koniec dopraw sałatkę domowym majonezem, pieprzem ziołowym i solą. Gotowe.
Sałatka jak u mamy świetnie smakuje z ryżem długoziarnistym (najlepiej wybrać parboiled lub basamti). Zawiera on mniej skrobi zatem jest bardziej sypki niż ryż krótkoziarnisty. Po ugotowaniu nie klei się, więc idealnie nadaje się do sałatek.
Z czym robić sałatkę z ryżem?
Sałatka z ryżem idealnie komponuje się z warzywami m.in. papryką, kukurydzą, groszkiem i pomidorami. Oprócz tego często podaje się ją też z pieczonymi kawałkami kurczaka, tuńczykiem, łososiem lub nawet pieczarkami.