Wywar to podstawa zupy

Mimo swej różnorodności wszystkie zupy i dania jednogarnkowe opierają się na wspólnej bazie, jaką jest pożywny wywar.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Wywar to podstawa zupy
Sklepy oferują liczne gotowe produkty, jak kostki bulionowe, bulion granulowany w słoiku, albo gotowe wywary. Wywar jednak najlepiej przyrządzić samemu, można go nawet zamrozić, tak by o każdej porze roku móc ugotować smakowitą potrawę z własnych zapasów.

Wywar rybny: podstawą zup rybnych i potraw jednogarnkowych jest wywar rybny, który gotujemy z ości, kawałków ryb, warzyw i przypraw zmieszanych z wodą i białym winem. Nadają się do tego niezbyt tłuste gatunki ryb, jak turboty, dorsze albo sole. Do przyrządzenia takiego wywaru możemy również użyć homarów, albo krewetek.

Wywar jarzynowy: wywar jarzynowy składa się z różnych gatunków warzyw i przypraw, które gotujemy w wodzie. Nadaje się do tego prawie każda sezonowa jarzyna: marchew, por, grzyby, kalafior, kalarepa i rzodkiew. Piękną barwę nadają wywarowi pomidory; wino i sos sojowy nadaje smak szczególnie pikantny. Wywar staje się bardzo aromatyczny, jeśli warzywa przed ugotowaniem nieco poddusimy.

Wywar z drobiu: zupy azjatyckie i śródziemnomorskie przyrządza się najczęściej na bazie wywaru z kurczaka. W tym celu gotujemy zupę z kurczaka z przyprawami, możemy też dodać do wywaru warzywa.

Wywar z mięsa wołowego: wywar wołowy jest bazą dla wielu rodzimych zup. Aby otrzymać jasny wywar wołowy, kości, mięso, warzywa i przyprawy należy gotować co najmniej trzy godziny. Ciemny wywar uzyskamy, obsmażając przed gotowaniem mięso i kości. Wywar można przyrządzać również z innych gatunków mięsa: wywar jagnięcy z kości i chudego mięsa.

Z młodych kaczek i gęsi również przyrządza się wywar. Wywary klarowne noszą też nazwę bulionu. Jeśli odcedzony wywar powtórnie ugotujemy z mięsem, otrzymamy pożywny rosół. Aby wywar był przejrzysty, należy go gotować tylko na małym ogniu i przez cały czas gotowania szumować. Aby pozbyć się resztek piany, na zakończenie gotowania przecedzamy wywar przez sito.