Dania z rusztu

Już w sprzedaży kolejna książeczka kulinarna "Kuchnia jak u Sowy Dania z rusztu". Zobacz przepis na Steki z polędwicy z ziołami.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Dania z rusztu
Jak zapewne Państwo wiedzą, smak większości mięs zależy w dużej mierze od odpowiednio dobranych przypraw i dobrze skomponowanej marynaty. Właśnie dzięki niej mięso zyskuje soczystość, kruchość i aromat.







Drodzy Państwo! 

Ważne jest, aby do marynat, w których wykorzystujemy suszone zioła, używać oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia. Nadadzą one bowiem naszym produktom soczystość. Dobrym pomysłem jest też używanie miodu, który niweluje nieprzyjemny zapach tłustego mięsa i powoduje, że będzie ono łatwiej przyswajalne dla organizmu. Dzięki olejowi rzepakowemu w połączeniu z ziołami i czosnkiem lub chili nasze dania zyskają z kolei wyrazistość. Dodajmy też, że mięsa pozostawione w marynacie (nawet na kilka dni) nie zepsują się, lecz wręcz przeciwnie – z czasem nabierać będą głębi smaku i aromatu, a im dłużej będą się marynować, tym bardziej będą kruche i soczyste. Moim ulubionym stekiem jest ten z wołowiny Kobe. Pochodzi ona z najlepszych, najnowocześniejszych i starannie kontrolowanych hodowli. Mięso jest miękkie, soczyste, smaczne i zdrowe, z wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych i w 100% naturalne. Jego nadzwyczajne walory smakowe docenione zostały przez miłośników dobrego jedzenia i najlepszych szefów kuchni na całym świecie. Teraz pora także na Państwa!   
                                                         

Robert Sowa


Przepis na: Steki z polędwicy z ziołami



Składniki dla 4 osób

- 800 g polędwicy wołowej

- gruboziarnista przyprawa do steków

- łyżka estragonu

- łyżka rozmarynu

- łyżka majeranku

- sól czosnkowa

- pieprz

- 150 ml oliwy z oliwek
 

Wykonanie:

Oczyszczoną, umytą i osuszoną polędwicę pokrój na osiem steków. Każdy z nich zamarynuj w oliwie z oliwek wymieszanej z przyprawą do steku gruboziarnistą, ziołami i solą czosnkową z pieprzem. Odstaw do lodówki na mniej więcej 3 godziny.

Po tym czasie mięso wyjmij z marynaty, a następnie smaż na patelni grillowej przez 10 minut. Steki podawaj z ulubionymi sosami i sezonowymi warzywami.