Wrzuć na ruszt

  • 1

Już od 26 kwietnia z najnowszym numerem Party. Życie gwiazd kolejna książeczka kulinarna "Kuchnia jak u Sowy Grill na wiosnę".

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Wrzuć na ruszt

Kiedy na dworze robi się cieplej, a dni stają się coraz dłuższe, w wielu z nas budzi się namiętność… do grillowania. Ustawiamy palenisko na wolnym powietrzu, zapalamy węgle i w atmosferze przygody pitrasimy potrawy na otwartym  ogniu… 

 


Drodzy Państwo! 

 

Pora pokazać naszym gościom, co potrafi nasz grill, a właściwie, co sami potrafimy na nim wyczarować! Jak zdobyć tytuł króla grillowania? Przede wszystkim należy pamiętać, że smakowicie skwierczą i pachną na ruszcie nie tylko soczyste kawałki mięs, lecz także ryby, chrupiące warzywa, a nawet… słodkie owoce. Smaczne dodatki i świeże sałaty, aromatyczne dipy i znakomite sosy uatrakcyjnią naszą ucztę. Nie zapominajmy, że smak potraw zależy od świeżości i jakości produktów, jakich użyjemy do ich przygotowania. 


Jeśli chodzi o wołowinę, wybierajmy mięso przeznaczone na steki. Będzie delikatne, jeśli wcześniej zamarynujemy je w oleju z odrobiną ulubionych przypraw. Solić natomiast powinno się je dopiero po grillowaniu, gdyż sól wyciąga z mięsa wilgoć. Gdy użyjemy jej za wcześnie, mięso może wyjść zbyt twarde! Wieprzowina jest bardziej tłusta niż wołowina, stąd pozostaje bardziej soczysta. Na steki i kotlety najlepiej nadaje się ulubiona przez nas karkówka.

Polecam też żeberka i polędwicę wieprzową. Ta ostatnia wymaga jednak peklowania (jeśli ma pozostać soczysta). Filety z piersi kurczaka i kaczki należy grillować ze skórką. Pod nią bowiem znajduje się cienka warstwa tłuszczu, chroniąca mięso przed wysuszeniem. Częste polewanie grillowanego mięsa sprawi, że skórka będzie przyjemnie chrupiąca. Ryby i owoce morza doskonale nadają się do grillowania, zarówno w całości, jak i w filetach. Jeśli wolimy te pierwsze, warto ponacinać je ukośnie aż do ości. Skórka będzie wtedy bardziej chrupiąca, a sama ryba usmaży się równomiernie. Tyle rad, a teraz do dzieła!

Miłego grillowania i biesiadowania. Trzymam kciuki!

Robert Sowa

 

 

 

Polędwica z serem pleśniowym 




Składniki dla 4 osób

- 800 g polędwicy wołowej

- 100 ml oliwy z oliwek

- przyprawa do steku gruboziarnista

- 120 g ulubionego sera pleśniowego

- cukinia

- bakłażan

- sól czosnkowa

- pół żółtej papryki

- pół czerwonej papryki

- pół zielonej papryki

- kilka pomidorów cherry

- przyprawa ziołowa do grilla 

 

Sposób przygotowania:

Umytą polędwicę wołową pokrój na 8 medalionów. W każdym kawałku mięsa zrób kieszeń i wypełnij ją plastrem sera.

Wołowinę zamarynuj w oliwie z oliwek połączonej z gruboziarnistą przyprawą i odstaw na godzinę do lodówki.

Umytą paprykę piecz na grillu do momentu, aż skórka mocno się zrumieni. Następnie każdą paprykę owiń folią spożywczą i odstaw na mniej więcej 20 minut. Po upływie tego czasu odwiń paprykę z folii, pokrój na 4 części, obierz ze skórki i oczyść z nasion.

Cukinię i bakłażana pokrój na plastry grubości 1 cm, posól i osusz papierowym ręcznikiem. Następnie wszystkie warzywa skrop oliwą z oliwek i oprósz ziołową przyprawą do grilla.

Mięso wyjmij z marynaty i piecz na grillu – każdą stronę około 5 minut. Warzywa przełóż na aluminiową tackę do grillowania i piecz wraz z mięsem. Gdy już będą przygotowane, przełóż na nie polędwicę. Danie gotowe!  

 


Źródło:  Party. Życie gwiazd!