Wszechstronna truskawka

  • 1

Z najnowszym numerem Party. Życie gwiazd! kolejna książeczka kulinarna "Kuchnia jak u Sowy - Sposób na truskawki".

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Wszechstronna truskawka
W upalne letnie dni zamiast obfitych obiadów jadamy zwykle lekkie lunche. Nie wiem jak Państwo, ale ja po takim delikatnym posiłku często mam ochotę na małe co nieco. Na szczęście obfitość owoców daje nam teraz duże pole do popisu. Warto się nimi cieszyć, póki sezon w pełni! 

 


 


Drodzy Państwo! 

Najpopularniejszymi i najbardziej lubianymi owocami w Polsce od lat są truskawki. Jeśli nie chcemy, aby w sezonie zbyt szybko się nam znudziły, trzeba je przyrządzać na wiele różnych sposobów. Ale zanim zaproponuję przepisy, dam kilka rad. Truskawki należy myć krótko pod bieżącą wodą. Warto też pamiętać, że szybko się psują i tracą witaminy, więc nie należy ich zbyt długo przechowywać, lecz warto jeść je, gdy są świeże. Nie tylko ze względu na smak, ale i fakt, że są źródłem witaminy C, fosforu i żelaza. Uważa się też, że wspomagają nasz system odpornościowy. Z owoców tych możemy wyczarować fantastyczne kompozycje: tarty, musy, kremy, sorbety, galaretki, dżemy i wiele, wiele innych pyszności. Są też idealnym dodatkiem do mięs i pasztetów, a także stanowią świetną bazę sosów. Mnie najbardziej smakują na surowo ze śmietaną i cukrem lub jako składnik kompotów, konfitur i soków. Jeśli jednak nie przepadacie za słodyczami, zawsze możecie uraczyć swoich gości musem mięsnym z pysznym sosem truskawkowym albo sałatką z rukoli z dodatkiem piersi kaczki i truskawkami. Zaręczam, że będzie pysznie i wykwintnie!      
                                                    

Robert Sowa

 

 

Przepis na Creme brulee z truskawkami




Składniki dla 6 osób

- 10 żółtek

- 750g śmietany 36%

- 180g cukru

- 250ml mleka

- miąższ z 2 lasek wanilii

- 30g brązowego cukru

- 100g truskawek


Sposób wykonania:
 

Mleko, śmietanę i miąższ wanilii podgrzej, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Żółtka i cukier miksuj, aż powstanie jednolita, kremowa masa. Delikatnie mieszając, dolej do niej gorącą śmietanę z mlekiem. Całość przelej do kokilek. Włóż je do większego naczynia wypełnionego wodą i gotuj w kąpieli wodnej około 2 godzin w temperaturze 150°C. Po upierzeniu posyp brązowym cukrem i skarmelizuj go w piekarniku z funkcją grillowania albo specjalnym palnikiem do karmelizowania cukru. Creme brulee udekoruj dużą ilością truskawek i podawaj na ciepło.



Źródło:  Party. Życie gwiazd!