Jej zwolennicy widzą same plusy. W takiej diecie pełno naturalnych fito związków, składników mineralnych, witamin i enzymów. Wskazana jest w profilaktyce chorób serca, cukrzycy i chorób nowotworowych.
Co więc wykreślamy z naszego menu? Lista jest całkiem długa: jajka, mleko, sery, jogurty, kefiry, cukier, mięso czerwone, mięso białe, makarony, muffiny i inne ciasteczka i ciasta. Spokojnie, nie pozostają nam same jabłka i sałata. Ważne są odpowiednie proporcje: 75-85% owoców, 10-20% zielonych liściastych warzyw, 5% nasion lub orzechów i glony. Nie wolno w niej podgrzewać składników 42 st. C, ponieważ powyżej tej temperatury ulegają zniszczeniu witaminy i enzymy.
Żywą reklamą diety RAW stała się była modelka Carol Alt, która ją stosuje od dwudziestu lat. Napisała nawet książkę „Eating in the Raw”. Pisze w niej zachwycona, że wszystkie problemy zdrowotne, jakie dotychczas miała zniknęły. Carol stała się najbardziej znaną promotorką tej diety na świecie. Informacje: http://www.carolalt.com/
Jak w znanym przysłowiu, co nagle to… No właśnie, nie przechodźmy na taką dietę zbyt szybko. Taką decyzję należy skonsultować z lekarzem. Trzeba też szczegółowo uzupełnić naszą wiedzę o to, jakie składniki odżywcze znajdują się w konkretnych warzywach i owocach. Mało wapnia, mało kalorii, mało witamin D i B12 – to jest problem tej diety. Poza tym nie poleca się jej dla osób z anemią, kobietą w ciąży i alergikom.
Co więc wykreślamy z naszego menu? Lista jest całkiem długa: jajka, mleko, sery, jogurty, kefiry, cukier, mięso czerwone, mięso białe, makarony, muffiny i inne ciasteczka i ciasta. Spokojnie, nie pozostają nam same jabłka i sałata. Ważne są odpowiednie proporcje: 75-85% owoców, 10-20% zielonych liściastych warzyw, 5% nasion lub orzechów i glony. Nie wolno w niej podgrzewać składników 42 st. C, ponieważ powyżej tej temperatury ulegają zniszczeniu witaminy i enzymy.
Żywą reklamą diety RAW stała się była modelka Carol Alt, która ją stosuje od dwudziestu lat. Napisała nawet książkę „Eating in the Raw”. Pisze w niej zachwycona, że wszystkie problemy zdrowotne, jakie dotychczas miała zniknęły. Carol stała się najbardziej znaną promotorką tej diety na świecie. Informacje: http://www.carolalt.com/
Jak w znanym przysłowiu, co nagle to… No właśnie, nie przechodźmy na taką dietę zbyt szybko. Taką decyzję należy skonsultować z lekarzem. Trzeba też szczegółowo uzupełnić naszą wiedzę o to, jakie składniki odżywcze znajdują się w konkretnych warzywach i owocach. Mało wapnia, mało kalorii, mało witamin D i B12 – to jest problem tej diety. Poza tym nie poleca się jej dla osób z anemią, kobietą w ciąży i alergikom.