Wiosenne porządki

Sprytne sposoby na wprowadzenie zdrowych żywieniowych nawyków na wiosnę opisuje Dorota Toczewska, pasjonatka zdrowego jedzenia i współwłaścicielka firmy Naturei.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Wiosenne porządki
„Wiosenne porządki”?

Zimą jemy więcej tłuszczy, dużo w naszym organizmie „zalega”. Pozwalamy sobie na więcej: czekolada na depresję, jemy więcej ciepłych, tłustych potraw,. itp. Przeciętnie tyjemy ok. 2 kg. Kiedy na zewnątrz robi się tak wiosennie, okazuje się, że jesteśmy ociężali.

Od czego zacząć?

Od śniadania, obiadu i kolacji (śmiech). Próbujemy jeść w miarę regularnie. Skończyć jedzenie przed godziną 19-stą. Nie objadajmy się na noc. Nie jedzmy szybkiego śniadania, tylko np. płatki na ciepło.

Nie cierpię owsianki!

A jadła pani granolę? Na blaszkę połóżmy papier do pieczenia, rozsypmy płatki owsiane, żurawina, sezam, rodzynki, siemię lniane, miód, 2 łyżki oleju. Zapiekamy 20 minut. Oczywiście jogurt naturalny do tego. Albo muffiny owsiane na śniadanie. Przecież robi się je tylko 20 minut. Jeśli pieczywo, to pełnoziarniste. O tej porze roku są kiszonki, ogórki. Weźmy jabłko do torby do pracy.

Potem obiad.

Nie wszyscy pamiętają o kaszach. Zastąpmy białe makarony razowymi.

Pani sposób na kaszę?

Dodajmy majeranek, sól, ząbek czosnku, zalać wodę, gotować 15 minut, przykrywam ją, i odstawić na 10 minut. Każdemu się zdarzyło kaszę przypalić. Najprostszy sposób to kupić kaszę w torebce. Kasza jęczmienna, gryczana, palona i niepalona, odmiany mazurskie, podajmy do nich ziarna słonecznika czy dyni. Wybór jest bardzo duży. Do tego kotlety warzywne i jakaś kiszonka.

Na bazar i do supermarketu kupić sobie nowe składniki!

Spokojnie, stopniowo (śmiech). Trzeba próbować. Są osoby, które mają taki charakter i rzeczywiście tak zrobią. Od poniedziałku do niedzieli przejdą na nową dietę. Ale są osoby, które stwierdzą, o nie – tu mi nie wychodzi – rezygnuję. Może warto stosować nową dietę dwa razy w tygodniu.

Co na deser?

Jabłko pieczone: wydrążyć środek, dodać żurawinę, orzechów do środka, oprószyć cynamonem, zapiec. Bez jajek i masła przygotowuje się też ciasta wegańskie, którego bazą jest soda. Jestem fanką szarlotki.

Kontakt:
www.naturei.pl
http://www.facebook.com/dorota.toczewska?ref=ts