1. Co mam jeść? - Jedz jedzenie
2. Jakie produkty mam jeść? - Głównie rośliny.
3. Jak mam jeść? - Nie za dużo
Bardziej szczegółowo? Proszę, cała lista:
- Nie jedz niczego, czego twoja prababcia nie uznałaby za jadalne.
- Unikaj produktów spożywczych zawierających składniki, których nikt normalny nie trzymałby w spiżarni.
- Unikaj produktów zawierających więcej niż pięć składników.
- Unikaj żywności zawierającej składniki, których nie potrafi wymówić przeciętny trzecioklasista.
- Unikaj produktów ze słówkiem „light” albo przymiotnikami „dietetyczny” lub „niskotłuszczowy” w nazwie.
- Unikaj produktów żywnościowych, które są reklamowane w telewizji.
- Jedz tylko to, co prędzej czy później zgnije.
- Jedz te produkty, których składniki potrafisz sobie wyobrazić w stanie surowym lub rosnące w naturze.
- Kiedy się tylko da, unikaj supermarketów.
- Jedz tylko to, co przygotowali ludzie.
- Jeśli coś kojarzy ci się z halą górską - jedz to; jeśli z halą fabryczną - to nie jedz.
- Coś, co podano przez okno samochodu, nie jest jedzeniem.
- Coś, co nazywa się identycznie w każdym języku (np. Big Mac, Cheetos czy Pringels), nie jest jedzeniem.
Michael Pollan jest dziennikarzem i honorowym profesorem dziennikarstwa na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley.
2. Jakie produkty mam jeść? - Głównie rośliny.
3. Jak mam jeść? - Nie za dużo
Bardziej szczegółowo? Proszę, cała lista:
- Nie jedz niczego, czego twoja prababcia nie uznałaby za jadalne.
- Unikaj produktów spożywczych zawierających składniki, których nikt normalny nie trzymałby w spiżarni.
- Unikaj produktów zawierających więcej niż pięć składników.
- Unikaj żywności zawierającej składniki, których nie potrafi wymówić przeciętny trzecioklasista.
- Unikaj produktów ze słówkiem „light” albo przymiotnikami „dietetyczny” lub „niskotłuszczowy” w nazwie.
- Unikaj produktów żywnościowych, które są reklamowane w telewizji.
- Jedz tylko to, co prędzej czy później zgnije.
- Jedz te produkty, których składniki potrafisz sobie wyobrazić w stanie surowym lub rosnące w naturze.
- Kiedy się tylko da, unikaj supermarketów.
- Jedz tylko to, co przygotowali ludzie.
- Jeśli coś kojarzy ci się z halą górską - jedz to; jeśli z halą fabryczną - to nie jedz.
- Coś, co podano przez okno samochodu, nie jest jedzeniem.
- Coś, co nazywa się identycznie w każdym języku (np. Big Mac, Cheetos czy Pringels), nie jest jedzeniem.
Michael Pollan jest dziennikarzem i honorowym profesorem dziennikarstwa na Uniwersytecie Kalifornijskim w Berkeley.