Wokół diety wegetariańskiej narosło w naszym kraju wiele mitów. Jej przeciwnicy wskazują, że niesie za sobą ryzyko niedowitaminizowania i skazuje organizm na poważne w konsekwencjach braki odżywcze. Zwolennicy powtarzają, że to najzdrowszy sposób odżywiania ze wszystkich możliwych. Gdzie leży prawda?
Czy lepszy kurczak w promocji czy świeża sałatka z cieciorką?
Jak wyjaśnia lek. med. Grażyna Kuczek, konsultant marki Primavika, specjalizującej się w produktach kuchni wegetariańskiej:
"Prawidłowo prowadzona dieta wegetariańska jest najzdrowsza. W pokarmach zwierzęcych nie istnieją praktycznie żadne składniki odżywcze, które nie występowałyby w lepszej formie w produktach roślinnych. Wegetariański sposób odżywiania dostarcza pełnowartościowego białka, węglowodanów, najlepszych tłuszczy, bo nienasyconych i wolnych od cholesterolu. Zawiera także obfitość witamin, minerałów, błonnik pokarmowy oraz niezliczone związki fitochemiczne o przeróżnym dobroczynnym działaniu na organizm. Dobrze zaplanowana dieta wegetariańska nie tylko spełnia zapotrzebowania żywieniowe, ale również zapewnia korzyści zdrowotne przy zapobieganiu i leczeniu wielu chorób. Istnieje obecnie dużo dowodów na to, że nieprzetwarzana dieta roślinna chroni serce, kości, nerki i mózg. A do tego duża dostępność różnorodnych produktów roślinnych czyni ją ciekawą, kolorową, smaczną i prostą w stosowaniu. I trudno się dziwić, że sięga po nią coraz więcej osób świadomych wszelkich korzyści, jakie przynosi."
W diecie wegetariańskiej najważniejsza jest różnorodność
Aby dostarczać organizmowi wszystkich niezbędnych składników, musimy nauczyć się urozmaiconej kuchni. Pasta z soczewicy, czy bezmięsne pulpeciki, odpowiednio przygotowane niczym nie ustępują ani w walorach smakowych, ani odżywczych, klasycznym daniom kuchni polskiej. Na szczęście, współczesny rynek dostarcza nam całą gamę produktów wegetariańskich, które okazują się niezwykle przydatne osobom, które chcą zrezygnować z mięsa, nie mają jednak wystarczająco dużo czasu, aby codziennie przygotowywać odpowiedni jarski posiłek. Po wieloletnim królowaniu soi, jako podstawowego składnika gotowych produktów bezmięsnych, dostrzegać zaczęto także inne składniki, idealnie sprawdzające się jako baza. Jednym z nich jest ciecierzyca, zwana także cieciorką. Zawiera ona 25% białka o korzystnym składzie aminokwasowym, dlatego może z powodzeniem zastępować mięso. Wykorzystuje się ją do produkcji pasztetów wegetariańskich, smacznych i sycących.
Jak widać, wegetarianizm nie oznacza rezygnacji z tak lubianych przez Polaków kotletów, pasztetów, a nawet pulpetów. Smak ich bezmięsnych odpowiedników jest równie atrakcyjny, a korzyści dla organizmu – nieocenione!
Zobacz: Przepisy wegetariańskie