Dipy na bazie majonezu

Majonezu najczęściej używamy dodatek do sałatek, mięs i surówek. Nie wszyscy jednak wiedzą, że...

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Dipy na bazie majonezu

Majonezy (np. Majonez Swidnicki) doskonale nadaje się on również jako baza do przyrządzania wszelkiego rodzaju wiosennych dipów.

Za oknem świeci ciepłe wiosenne słońce, szare, ponure i dżdżyste dni odeszły na dobrych kilka miesięcy a ich miejsce zajęły promienie słońca, długie dni i eksplozja zieleni. Zimowe kurtki wiszą smętnie w szafach, a my otwieramy okna, aby rozkoszować się zapachem wiosennego powietrza. Wszystko wokoło kwitnie a na grządkach rosną już pierwsze nowalijki. Sięgamy teraz po lekkie potrawy, które znakomicie komponują się z naszym wiosennym nastrojem. Aby uprzyjemnić i urozmaicić wiosenne menu warto podać smaczne dipy, które dodadzą smaku i charakteru wiosennym przekąskom.

Proponujemy przygotowanie trzech rodzajów smacznych dipów, których bazą jest majonez Świdnicki, jogurt naturalny i przyprawy. Jogurt z majonezem mieszamy i dzielimy na trzy porcje. Do pierwszej dodajemy wyciśnięty duży ząbek czosnku, oregano oraz sól i pieprz. Do drugiej porcji wsypujemy ostrą i słodką paprykę i dodajemy jedną dużą łyżkę ketchupu. Trzeci dip przyrządzamy z curry, pieprzu ziołowego, soli i przyprawy warzywnej. Wykonanie dipów zajmuje zaledwie kilka minut i już po chwili można z rozkoszą chrupać zanurzane w Świdnickich dipach marchewki, seler naciowy, rzodkiewki, kalarepę, a nawet kalafior. To lekka przekąska na wiosenną lekkość ducha.

Jeżeli jednak ciepłe, słoneczne dni kojarzą nam się nieodwołalnie ze smakiem grillowanego mięsa, spróbujmy swoje ulubione danie z grilla urozmaicić Świdnickim dipem grillowym. Jogurt naturalny mieszamy z trzema łyżkami majonezu Świdnicki, dodajemy posiekaną cebulę, czosnek i pokrojony w kostkę ogórek kiszony. Do smaku oczywiście przyprawy Świdnicki.
Dla wszystkich smakoszy majonezowych przekąsek, w zależności od ich potrzeb kulinarnych, firma M&J przygotowała majonez Świdnicki aż w sześciu różnych pojemnościach: 200, 300, 450, 500, 900, a nawet 2650 ml.
Cieszmy się każdym promieniem słońca i nigdy nie zapominajmy o smakowitych dipach Świdnicki bez względu na to, czy jesteśmy amatorami warzyw czy miłośnikami „konkretnej” przekąski.