Skarby jesieni

Bajecznie kolorowe warzywa, aromatyczne przyprawy i soczyste polskie owoce. Rozsmakuj się już dzisiaj w skarbach jesieni.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Skarby jesieni
Latem cieszymy się z grillowanych dań, słodkich deserów i lekkich sałatek. Jednak jesień wcale nie musi oznaczać nudy na talerzu. Ta pora roku obfituje w wiele pysznych skarbów, które urozmaicą Twoje menu. Pomarańczowo mi Dynia – z pewnością można ją nazwać królową jesieni. Piękny, pomarańczowy kolor i delikatny, niepowtarzalny smak... Proponujemy zupę krem z tego wyjątkowego warzywa z dodatkiem odrobiny curry.Z dyni można przygotować wiele smacznych potraw. Przykładowo jako farsz do pierogów, racuchów. Ponadto można z niej przyrządzić pyszne surówki, kompoty, powidła.Dynia zawiera wiele cennych witamin, jak E, PP, C oraz witaminy z grupy B. Ponadto jest bogata w kwas foliowy, związki mineralne, białko. Jest lekkostrawna, dlatego też mogą ją jeść nawet niemowlaki. Warzywo to jest małokaloryczne. Dynię powinny jeść osoby z problemami z nadciśnieniem tętniczym, stwardnieniem rozsianym, zaburzeniami przemiany materii. KabaczekWarzywo to nie jest trudne do wyhodowania, ani do dostania na lokalnych bazarach. Dlaczego warto je jeść? To bardzo proste. Kabaczek zawiera cenną o tej porze roku witaminę C. Poza tym beta-karoten, wapń, potas, fosfor. Warzywo to jest idealne dla wszystkich, którzy dbają o sylwetkę, bowiem w 100 g zawiera jedynie 34 kcal.  Kabaczek nie nadaje się do jedzenia na surowo. Wykorzystywany jest natomiast do leczo, jako przystawka do dań mięsnych. Dobrze komponuje się z ryżem. Polecamy zupę z kabaczka.  Cukinia Można ją jeść nawet na surowo. Idealnie komponuje się z innymi warzywami, serem żółtym, mięsem, ryżem. Łatwa w przyrządzeniu. Bogata w wiele cennych składników, w tym m.in. sole mineralne, beta-karoten, fosfor. Zawiera jeszcze mniej kalorii niż kabaczek, bowiem 100 g dostarcza jedynie 15 kcal. Zachęcamy również do przyrządzania przetworów z cukinii.     Skarby lasu Mowa oczywiście o grzybach. Zawierają one dużo białka, magnezu, żelaza, cynku, wapnia, chromu, jak również witamin. Pomimo tych dobrych właściwości grzybów, warto pamiętać, by nie przesadzać z ilością i częstotliwością ich spożywania. Grzyby bez problemu możemy stosować na obiad zamiast mięsa. Co ciekawe, nasze kubki smakowe działają na te dwie grupy produktów tak samo. A jakie dania można z nich przyrządzić? Wszystko zależy tak naprawdę od waszej wyobraźni. Może to być zupa lub pyszny sos podawany z kluskami śląskimi, makaronem lub jako dodatek do placków czy naleśników.