Makaron fusilli czyli świderki jest gruby i może być dość długi. Ma charakterystyczny kształt korkociągu. W sprzedaży makaron fusilli dostępny jest w naturalnym, żółtym kolorze, a także barwiony na czerwono lub zielono. Jest to chyba najpopularniejszy makaron w Polsce.
Makaron ten doskonale smakuje z rożnymi sosami, w daniach z mięsem, warzywami oraz owocami. Jego różnorodność sprawia że bardzo często po niego sięgamy. Doskonale komponuje się z rybami, owocami morza oraz warzywami. Może być używany do dań głównych, do zapiekanek, sałatek i zup.
Najlepsze fusilli robi się z pszenicy durum, która sprawia, że makaron jest sprężysty. Najlepszy al dente.
Makaron ten doskonale smakuje z rożnymi sosami, w daniach z mięsem, warzywami oraz owocami. Jego różnorodność sprawia że bardzo często po niego sięgamy. Doskonale komponuje się z rybami, owocami morza oraz warzywami. Może być używany do dań głównych, do zapiekanek, sałatek i zup.
Najlepsze fusilli robi się z pszenicy durum, która sprawia, że makaron jest sprężysty. Najlepszy al dente.