Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?

  • 1

Kasza gryczana ma wiele zastosowań w kuchni - jest smaczna i zdrowa. Warto świadomie wybierać spożywane produkty, dlatego chciałabym przybliżyć Wam jej właściwości.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Dlaczego warto jeść kaszę gryczaną?
fot. Fotolia

Kasza gryczana zawiera bardzo dużo skrobi, która jest doskonała dla osób chorych na cukrzycę. Oprócz tego gryka zawiera dużo błonnika, który zapobiega zaparciom i chorobom jelit. Pomaga też w walce z nadwagą, a także obniża cholesterol.

Gryka posiada dużo witaminy B, która korzystnie wpływa na nerwy. Posiada też witaminę P, odpowiedzialną za wzmocnienie budowy naczyń krwionośnych. Kiedy kiełkuje, uzyskujemy z niej duże ilości witaminy C, która to z kolei jest odpowiedzialna za pobudzanie odporności.

Kaszę gryczaną powinny stosować osoby chorujące na nadciśnienie, choroby sercowe i naczyniowe. Gryka oprócz witamin posiada wiele minerałów: chodzi m. in. o magnez (wpływa na prawidłową pracę układu nerwowego), sód (uczestniczy w gospodarce wodnej), fosfor (odpowiedzialny za zęby i kości), cynk (wspomaga paznokcie) i potas (dba o serce i układ nerwowy). Kasza ta zapobiega też zmianom nowotworowym, cukrzycy i miażdżycy.

Kasza gryczana posiada mnóstwo szybko przyswajalnego białka. Nie zawiera glutenu.

Grykę możemy spotkać pod różnymi postaciami, nie tylko kaszy:
- miód gryczany - picie miodu gryczanego zalecane jest np. przy anemii. Można go też stosować na kruchość naczyń krwionośnych.
- mąka gryczana - powinniśmy ją stosować częściej niż mąkę pszenną, ponieważ jest zdrowsza. Możemy przyrządzić z niej naleśniki, makarony, chleb, czy różnego rodzaju ciasta.

Jak sami widzimy, kasza, miód czy mąka gryczana jest naprawdę zdrowa i warto ją wykorzystywać w swojej kuchni. Nie tylko ze względu na pyszny smak, ale także wiele wartości zdrowotnych. Wykorzystujmy ją więc jak najczęściej.

Sprawdź, jak wykorzystać grykę >>>