Dlaczego warto jeść kiszonki? 10 powodów

Kiszone warzywa i owoce to doskonałe źródło witaminy C. Jedzenie kiszonek ma także inne zalety.

         
ocena: 5/5 głosów: 5
Dlaczego warto jeść kiszonki? 10 powodów
fot. Adobe stock
Jeśli przygotowujesz fermentowane owoce i warzywa doskonale wiesz, że praktycznie kiszą się one same, wystarczy zapewnić im odpowiednie warunki i czas. Niektóre z nich wymagają wprawdzie zamieszania od czasu do czasu, jednak właściwie nie wymagają wiele.

Do kiszenia zazwyczaj stosuje się solankę lub samą sól, ale można wykorzystać także sok z innej kiszonki, kefir czy serwatkę.

Jedzenie kiszonek ma wiele zalet i warto jeść je przez cały rok. Kiszonki to nie tylko kiszona kapusta i ogórki. Ukisić możesz niemal wszystko. A dlaczego warto?

Kiszonki - zalety jedzenia kiszonych warzyw i owoców

1. Kiszonki to źródło cennych witamin


Znajdziesz wśród nich m.in. witaminy: C, A, E K, B1, B2, B3. W procesie kiszenia warzywa i owoce wcale nie tracą witamin: jest w nich tyle samo witaminy C, co w świeżych produktach.

2. Kiszonki - źródło potrzebnych mikroelementów


W kiszonkach znajduje się dużo magnezu, wapnia, potasu, żelaza i fosforu. One wszystkie są nam bardzo potrzebne.

3. Kiszonki - naturalny probiotyk


Z uwagi na obecne w nich bakterie kwasu mlekowego, pełnią rolę naturalnego probiotyku. W ten sposób wzmacniają system odpornościowy i chronią przed chorobami.

4. Mają działanie antynowotworowe


Przeciwnowotworowe właściwości kiszonek to chyba największa zaleta fermentowanych warzyw i owoców. Biała kiszona kapusta przeciwdziała wystąpieniu nowotworów piersi, płuc i jelita grubego. 

Ponadto sok z kiszonej kapusty warto stosować przy chorobie wrzodowej żołądka oraz na poprawę trawienia.

5. Kiszonki w ciąży - zdecydowanie tak!


Jedzenie kiszonek w czasie ciąży może dobroczynnie wpływać na rozwijające się dziecko - wzmocni odporność i może uchronić przed wystąpieniem alergii pokarmowej u maluszka.

6. Kiszonki wspomagają odchudzanie


W procesie kiszenia owoce i warzywa tracą wiele cukru, a wraz z nim kalorii, za to pozostaje w nich błonnik tak ważny dla utrzymania zdrowej sylwetki. Zdecydowanie warto je jeść.

7. Poprawiają stan skóry, włosów i paznokci


Pozytywne działanie kiszonek możesz zauważyć niemal od razu. Doskonale wpływają na stan cery, włosów i paznokci.

8. Przeciwdziałają anemii


Witaminy obecne w kiszonkach zwiększają przyswajalność żelaza, a co za tym idzie - przeciwdziałają anemii.

9. Uwalniają toksyny z organizmu


Jeśli regularnie jesz kiszonki, zapewne już po jakimś czasie poczujesz się wyraźnie lepiej. Dzieje się tak za sprawą cennych właściwości kiszonek. Warto je pić także podczas biegunek, głównie tych o podłożu rotawirusowym.

10. Poprawiają nastrój, dodają energii


Fermentowane produkty przyspieszają metabolizm, będziesz czuć się lżej i lepiej. Obecne w nich bakterie obniżają poziom kortyzolu zwany też hormonem stresu. 


Można odnieść wrażenie, że kiszonki to samo dobro i można jeść je bez ograniczeń. Pamiętaj jednak, że kiszonki zawierają wyjątkowo dużo soli. Na jej nadmiar powinni uważać zwłaszcza osoby z wysokim ciśnieniem.