Jeśli przygotowujesz fermentowane owoce i warzywa doskonale wiesz, że praktycznie kiszą się one same, wystarczy zapewnić im odpowiednie warunki i czas. Niektóre z nich wymagają wprawdzie zamieszania od czasu do czasu, jednak właściwie nie wymagają wiele.
Do kiszenia zazwyczaj stosuje się solankę lub samą sól, ale można wykorzystać także sok z innej kiszonki, kefir czy serwatkę.
Jedzenie kiszonek ma wiele zalet i warto jeść je przez cały rok. Kiszonki to nie tylko kiszona kapusta i ogórki. Ukisić możesz niemal wszystko. A dlaczego warto?
Znajdziesz wśród nich m.in. witaminy: C, A, E K, B1, B2, B3. W procesie kiszenia warzywa i owoce wcale nie tracą witamin: jest w nich tyle samo witaminy C, co w świeżych produktach.
W kiszonkach znajduje się dużo magnezu, wapnia, potasu, żelaza i fosforu. One wszystkie są nam bardzo potrzebne.
Z uwagi na obecne w nich bakterie kwasu mlekowego, pełnią rolę naturalnego probiotyku. W ten sposób wzmacniają system odpornościowy i chronią przed chorobami.
Przeciwnowotworowe właściwości kiszonek to chyba największa zaleta fermentowanych warzyw i owoców. Biała kiszona kapusta przeciwdziała wystąpieniu nowotworów piersi, płuc i jelita grubego.
Ponadto sok z kiszonej kapusty warto stosować przy chorobie wrzodowej żołądka oraz na poprawę trawienia.
Jedzenie kiszonek w czasie ciąży może dobroczynnie wpływać na rozwijające się dziecko - wzmocni odporność i może uchronić przed wystąpieniem alergii pokarmowej u maluszka.
W procesie kiszenia owoce i warzywa tracą wiele cukru, a wraz z nim kalorii, za to pozostaje w nich błonnik tak ważny dla utrzymania zdrowej sylwetki. Zdecydowanie warto je jeść.
Pozytywne działanie kiszonek możesz zauważyć niemal od razu. Doskonale wpływają na stan cery, włosów i paznokci.
Witaminy obecne w kiszonkach zwiększają przyswajalność żelaza, a co za tym idzie - przeciwdziałają anemii.
Jeśli regularnie jesz kiszonki, zapewne już po jakimś czasie poczujesz się wyraźnie lepiej. Dzieje się tak za sprawą cennych właściwości kiszonek. Warto je pić także podczas biegunek, głównie tych o podłożu rotawirusowym.
Fermentowane produkty przyspieszają metabolizm, będziesz czuć się lżej i lepiej. Obecne w nich bakterie obniżają poziom kortyzolu zwany też hormonem stresu.
Można odnieść wrażenie, że kiszonki to samo dobro i można jeść je bez ograniczeń. Pamiętaj jednak, że kiszonki zawierają wyjątkowo dużo soli. Na jej nadmiar powinni uważać zwłaszcza osoby z wysokim ciśnieniem.
Do kiszenia zazwyczaj stosuje się solankę lub samą sól, ale można wykorzystać także sok z innej kiszonki, kefir czy serwatkę.
Jedzenie kiszonek ma wiele zalet i warto jeść je przez cały rok. Kiszonki to nie tylko kiszona kapusta i ogórki. Ukisić możesz niemal wszystko. A dlaczego warto?
Kiszonki - zalety jedzenia kiszonych warzyw i owoców
1. Kiszonki to źródło cennych witamin
Znajdziesz wśród nich m.in. witaminy: C, A, E K, B1, B2, B3. W procesie kiszenia warzywa i owoce wcale nie tracą witamin: jest w nich tyle samo witaminy C, co w świeżych produktach.
2. Kiszonki - źródło potrzebnych mikroelementów
W kiszonkach znajduje się dużo magnezu, wapnia, potasu, żelaza i fosforu. One wszystkie są nam bardzo potrzebne.
3. Kiszonki - naturalny probiotyk
Z uwagi na obecne w nich bakterie kwasu mlekowego, pełnią rolę naturalnego probiotyku. W ten sposób wzmacniają system odpornościowy i chronią przed chorobami.
4. Mają działanie antynowotworowe
Przeciwnowotworowe właściwości kiszonek to chyba największa zaleta fermentowanych warzyw i owoców. Biała kiszona kapusta przeciwdziała wystąpieniu nowotworów piersi, płuc i jelita grubego.
Ponadto sok z kiszonej kapusty warto stosować przy chorobie wrzodowej żołądka oraz na poprawę trawienia.
5. Kiszonki w ciąży - zdecydowanie tak!
Jedzenie kiszonek w czasie ciąży może dobroczynnie wpływać na rozwijające się dziecko - wzmocni odporność i może uchronić przed wystąpieniem alergii pokarmowej u maluszka.
6. Kiszonki wspomagają odchudzanie
W procesie kiszenia owoce i warzywa tracą wiele cukru, a wraz z nim kalorii, za to pozostaje w nich błonnik tak ważny dla utrzymania zdrowej sylwetki. Zdecydowanie warto je jeść.
7. Poprawiają stan skóry, włosów i paznokci
Pozytywne działanie kiszonek możesz zauważyć niemal od razu. Doskonale wpływają na stan cery, włosów i paznokci.
8. Przeciwdziałają anemii
Witaminy obecne w kiszonkach zwiększają przyswajalność żelaza, a co za tym idzie - przeciwdziałają anemii.
9. Uwalniają toksyny z organizmu
Jeśli regularnie jesz kiszonki, zapewne już po jakimś czasie poczujesz się wyraźnie lepiej. Dzieje się tak za sprawą cennych właściwości kiszonek. Warto je pić także podczas biegunek, głównie tych o podłożu rotawirusowym.
10. Poprawiają nastrój, dodają energii
Fermentowane produkty przyspieszają metabolizm, będziesz czuć się lżej i lepiej. Obecne w nich bakterie obniżają poziom kortyzolu zwany też hormonem stresu.
Można odnieść wrażenie, że kiszonki to samo dobro i można jeść je bez ograniczeń. Pamiętaj jednak, że kiszonki zawierają wyjątkowo dużo soli. Na jej nadmiar powinni uważać zwłaszcza osoby z wysokim ciśnieniem.