Jest to jedna z najstarszych roślin, używanych nie tylko w lecznictwie, kosmetologii, ale też w przemyśle spożywczym. Lukrecja, bo o niej mowa zawdzięcza swoją nazwę greckim słowom glyks- oznaczającego słodki, a także rhiza, co oznaczało korzeń. Czyli można by rzec: słodki korzeń. W przemyśle spożywczym wykorzystywana jest przede wszystkim do aromatyzowania słodkości i zup.
Warto wiedzieć, że lukrecji jako przyprawy nie można kupić w Polsce. Jedynie w sklepie zielarskim możemy kupić suszony korzeń lukrecji.
Ta oryginalna przyprawa jest prawie 50 razy słodsza od cukru. Rośnie dziko w krajach Morza Śródziemnego. Hodowana jest w wielu zakątkach świata.
WYGLĄD LUKRECJI
Roślin jaką jest lukrecja jest kłączem. Wykorzystuje się jej korzeń jak i kłącza. Korzeń ma brązową skórkę na zewnątrz, wewnątrz jest żółty. Lukrecja dostępna jest w postaci suszonej, sproszkowanej i w całości. Jej ususzony korzeń może być przechowywany przez długi okres czasu.
HISTORIA I ZASTOSOWANIE NA ŚWIECIE
Lukrecja jest znana od bardzo dawna. Korzenie lukrecji zostały już znalezione w grobowcu faraona Tutenchamona. W starożytności przygotowywano z niej syropy lecznicze. Już Hipokrates wspominał o lukrecji jako doskonałym produkcie orzeźwiającym. W Europie moda na lukrecję zapanował dopiero w XV wieku. W Azji stosowana do słodzenia herbaty, w Chinach stosowana do przyprawiania pikantnych potraw. W Syrii stosowana do napojów chłodzących. W wielu krajach także używana do aromatyzowania piwa i ciast.
Zdjęcie: Fotolia
LUKRECJA NA ZDROWIE
W przemyśle leczniczym lukrecja również znalazła zastosowanie. Ma działanie antyalergiczne, przeciwbakteryjne, moczopędne, przeciwwirusowe, łagodzące i immunologiczne. Lukrecja zawiera amorfrutyny, czyli składniki obniżające poziom cukru we krwi.
Łagodzi objawy zmęczenia, pomaga w trawieniu, zwiększa odporność. Cukierki z lukrecją warto podawać dzieciom, gdyż hamują rozwój próchnicy. Lukrecji nie powinny długo stosować osoby z nadciśnieniem tętniczym, niewydolnością nerek i kobiety w ciąży.
W KUCHNI
Zmielony korzeń lukrecji powinno się przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Laski lukrecji można dodać do gorącej wody, w której się rozpuszczą. Tak przygotowany słodki roztwór możemy wypić na zdrowie.
Korzeń lukrecji używany jest do aromatyzowania soków owocowych, napojów, piwa i syropów. Cukierki z lukrecji zawierają maksymalnie tylko 2% ekstraktu z lukrecji. Oprócz ciastek i cukierków lukrecja może być stosowana do przyprawiania lodów.
Słodko lukrecję w kuchni możne używać na przeróżne sposoby. Bardzo nowoczesnym pomysłem jest dodanie jej do kopytek, ryżu. Do risotto warto dodać korzeń lukrecji do wrzącej wody lub pod koniec gotowanie dodać w startej formie.
W krajach skandynawskich, z lukrecji przygotowywane są ciasteczka o przyjemnej nazwie: Lakritz. W Polsce pojawiły się już lody lukrecjowe, cukierki. Coraz więcej osób przekonuje się do tej słodkiej przyprawy. Doprawiając nią nasze słodkości i możemy cieszyć nasze kubki smakowe doskonałym smakiem i aromatem.
Czy próbowaliście kiedykolwiek lukrecji? Jak wam smakowała? Czekam na wasze opinie!
Warto wiedzieć, że lukrecji jako przyprawy nie można kupić w Polsce. Jedynie w sklepie zielarskim możemy kupić suszony korzeń lukrecji.
Ta oryginalna przyprawa jest prawie 50 razy słodsza od cukru. Rośnie dziko w krajach Morza Śródziemnego. Hodowana jest w wielu zakątkach świata.
WYGLĄD LUKRECJI
Roślin jaką jest lukrecja jest kłączem. Wykorzystuje się jej korzeń jak i kłącza. Korzeń ma brązową skórkę na zewnątrz, wewnątrz jest żółty. Lukrecja dostępna jest w postaci suszonej, sproszkowanej i w całości. Jej ususzony korzeń może być przechowywany przez długi okres czasu.
HISTORIA I ZASTOSOWANIE NA ŚWIECIE
Lukrecja jest znana od bardzo dawna. Korzenie lukrecji zostały już znalezione w grobowcu faraona Tutenchamona. W starożytności przygotowywano z niej syropy lecznicze. Już Hipokrates wspominał o lukrecji jako doskonałym produkcie orzeźwiającym. W Europie moda na lukrecję zapanował dopiero w XV wieku. W Azji stosowana do słodzenia herbaty, w Chinach stosowana do przyprawiania pikantnych potraw. W Syrii stosowana do napojów chłodzących. W wielu krajach także używana do aromatyzowania piwa i ciast.
Zdjęcie: Fotolia
LUKRECJA NA ZDROWIE
W przemyśle leczniczym lukrecja również znalazła zastosowanie. Ma działanie antyalergiczne, przeciwbakteryjne, moczopędne, przeciwwirusowe, łagodzące i immunologiczne. Lukrecja zawiera amorfrutyny, czyli składniki obniżające poziom cukru we krwi.
Łagodzi objawy zmęczenia, pomaga w trawieniu, zwiększa odporność. Cukierki z lukrecją warto podawać dzieciom, gdyż hamują rozwój próchnicy. Lukrecji nie powinny długo stosować osoby z nadciśnieniem tętniczym, niewydolnością nerek i kobiety w ciąży.
W KUCHNI
Zmielony korzeń lukrecji powinno się przechowywać w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Laski lukrecji można dodać do gorącej wody, w której się rozpuszczą. Tak przygotowany słodki roztwór możemy wypić na zdrowie.
Korzeń lukrecji używany jest do aromatyzowania soków owocowych, napojów, piwa i syropów. Cukierki z lukrecji zawierają maksymalnie tylko 2% ekstraktu z lukrecji. Oprócz ciastek i cukierków lukrecja może być stosowana do przyprawiania lodów.
Słodko lukrecję w kuchni możne używać na przeróżne sposoby. Bardzo nowoczesnym pomysłem jest dodanie jej do kopytek, ryżu. Do risotto warto dodać korzeń lukrecji do wrzącej wody lub pod koniec gotowanie dodać w startej formie.
W krajach skandynawskich, z lukrecji przygotowywane są ciasteczka o przyjemnej nazwie: Lakritz. W Polsce pojawiły się już lody lukrecjowe, cukierki. Coraz więcej osób przekonuje się do tej słodkiej przyprawy. Doprawiając nią nasze słodkości i możemy cieszyć nasze kubki smakowe doskonałym smakiem i aromatem.
Czy próbowaliście kiedykolwiek lukrecji? Jak wam smakowała? Czekam na wasze opinie!
karola25
LauraLaura
marcinka