Bakterie probiotyczne ułatwiają trawienie, odbudowują mikroflorę bakteryjną przewodu pokarmowego i tworzą bariery ochronne przed bakteriami chorobotwórczymi. Znajdziesz je w jogurtach.
Bakteriami probiotycznymi nazywamy specjalnie wyselekcjonowane bakterie kwasu mlekowego oraz bifidobakterie. Zaliczamy do nich m.in. L.actobacillus casei, L.actobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum. Posiadają one zdolność życia w ludzkim przewodzie pokarmowym, tworząc mikroflorę bakteryjną, która bardzo korzystnie oddziałuje na nasze zdrowie. Jeśli dostarczamy je organizmowi codziennie, zapewniamy stała odbudowę mikroflory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Jest to bardzo istotne ponieważ mikroflora jelitowa człowieka jest ciągle narażona na działanie wielu niekorzystnych czynników takich jak terapia antybiotykowa, niewłaściwy sposób odżywiania czy stres. Powodują one zakłócenia naturalnej równowagi mikroflory – czyli zmniejszenie liczby i aktywności bakterii probiotycznych oraz nadmierny rozwój bakterii chorobotwórczych. Tymczasem mikroflora jest niezbędna do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego i w rezultacie do dobrego samopoczucia, ponieważ bierze udział w trawieniu niektórych składników pokarmowych, wytwarzając jednocześnie takie witaminy jak K i B12. Bierze także udział w metabolizmie kwasów żółciowych i cholesterolu.
Przywracanie naturalnej równowagi poprzez systematyczne wzbogacanie mikroflory przewodu pokarmowego np. poprzez regularne spozywanie jogurtów, daje w efekcie duże korzyści zdrowotne. Zawarte w nich bakterie probiotyczne L.acidophilus i Bifidobacterium - poprzez adhezję (przylepianie) bakterii probiotycznych do śluzówki - wzmacnia barierę ochronną. W efekcie zmniejsza się prawdopodobieństwo przylegania bakterii chorobotwórczych. Dlatego bakterie probiotyczne biorą udział w mechanizmie wzmacniania naturalnych sił obronnych organizmu. Warto więc jeść jogurty takie jak Miodzio, ponieważ obok dobroczynnego miodu kryją w sobie moc bakterii probiotycznych, a dzięki zawartości naturalnego miodu są wyjątkowo pożywne i smaczne.
Bakteriami probiotycznymi nazywamy specjalnie wyselekcjonowane bakterie kwasu mlekowego oraz bifidobakterie. Zaliczamy do nich m.in. L.actobacillus casei, L.actobacillus acidophilus, Bifidobacterium bifidum. Posiadają one zdolność życia w ludzkim przewodzie pokarmowym, tworząc mikroflorę bakteryjną, która bardzo korzystnie oddziałuje na nasze zdrowie. Jeśli dostarczamy je organizmowi codziennie, zapewniamy stała odbudowę mikroflory bakteryjnej przewodu pokarmowego. Jest to bardzo istotne ponieważ mikroflora jelitowa człowieka jest ciągle narażona na działanie wielu niekorzystnych czynników takich jak terapia antybiotykowa, niewłaściwy sposób odżywiania czy stres. Powodują one zakłócenia naturalnej równowagi mikroflory – czyli zmniejszenie liczby i aktywności bakterii probiotycznych oraz nadmierny rozwój bakterii chorobotwórczych. Tymczasem mikroflora jest niezbędna do prawidłowej pracy przewodu pokarmowego i w rezultacie do dobrego samopoczucia, ponieważ bierze udział w trawieniu niektórych składników pokarmowych, wytwarzając jednocześnie takie witaminy jak K i B12. Bierze także udział w metabolizmie kwasów żółciowych i cholesterolu.
Przywracanie naturalnej równowagi poprzez systematyczne wzbogacanie mikroflory przewodu pokarmowego np. poprzez regularne spozywanie jogurtów, daje w efekcie duże korzyści zdrowotne. Zawarte w nich bakterie probiotyczne L.acidophilus i Bifidobacterium - poprzez adhezję (przylepianie) bakterii probiotycznych do śluzówki - wzmacnia barierę ochronną. W efekcie zmniejsza się prawdopodobieństwo przylegania bakterii chorobotwórczych. Dlatego bakterie probiotyczne biorą udział w mechanizmie wzmacniania naturalnych sił obronnych organizmu. Warto więc jeść jogurty takie jak Miodzio, ponieważ obok dobroczynnego miodu kryją w sobie moc bakterii probiotycznych, a dzięki zawartości naturalnego miodu są wyjątkowo pożywne i smaczne.