Dodatek specjalny "Dania i Przetwory z grzybów"

  • 2

Polecamy wrześniowy dodatek specjalny "Dania i Przetwory z grzybów", który ukazał się wraz z magazynem "Przyjaciółka". W dodatku znajdziemy 43 oryginalne przepisy na wyborne dania.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Dodatek specjalny "Dania i Przetwory z grzybów"
Zobacz co znajdziesz w dodatku:

Kulinarne ABC
Grzybobrania czas!

Na przekąskę
Grzanki z podgrzybkami
Cukinia faszerowana pieczarkami
Kapelusze grzybów w cieście
Jajka faszerowane grzybami
Omlet z pieczarkami

Smaczne zupy
Z kurek z jogurtem
Żurek grzybowy
Zabielana z maślaków
Pieczarkowa w chlebie
Cukiniowa z kurkami

Sałatki
Szparagowa z grzybami
Z pieczarkami i serem
Ryżowa z kurkami
Borowikowa z fasolką
Kurkowa z groszkiem

Potrawy mięsne
Gulasz wołowy z grzybami
Steki wołowe z boczniakiem
Kaczka duszona w winie 
Pieczone polędwiczki
Eskalopki z kurczaka
Schab w cieście
Polędwiczki z kurkami

Z Rybą
Okoń morski lub dorsz z kurkami
Pstrągi w sosie borowikowym
Pieczony karp z pieczarkami

Dania mączne
Francuska tarta z grzybami
Babcine pierogowe pyszności
Naleśniki z grzybami
Makaron z maślakami
Omlet z grzybami
Wegetariańska zapiekanka
Ryż grzybowy z marchewką

Przetwory
Rydze kwaszone
Podgrzybki w zalewie
z warzywami
Prawdziwki w zalewie
słodko-kwaśnej
Grzyby w sosie własnym
Prawdziwki duszone w maśle


Przykładowy przepis:

 

Polędwiczki z kurkami, żurawiną i rozmarynem

SKŁADNIKI:
2 polędwiczki wieprzowe (60 dag)
masło
2 łyżki oleju
gałązki świeżego
rozmarynu
50 dag kurek
cebula
żurawina do mięs
sól, pieprz

1. Mięso opłukać, osuszyć, natrzeć solą i świeżo mielonym pieprzem.

2. Na patelni rozgrzać dwie łyżki masła wymieszanez olejem. Obsmażyć mięso ze wszystkich stron na rumiano. Wyjąć z patelni. Ostudzić.

3. Polędwiczki ponacinać ukośnie od góry. W nacięcia włożyć gałązki rozmarynu. Ułożyć w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Na wierzchu posypać wiórkami z dwóch łyżek masła. Piec 30 minut w temp. 180 st. C.

4. Kurki oczyścić, większe pokroić na kawałki. Cebulę obrać, posiekać. Wrzucić na gorący tłuszcz ze smażenia mięsa. Podsmażyć. Dodać trochę masła, wrzucić kurki, smażyć 20 minut. Przyprawić solą i pieprzem.

5. Polędwiczki podawać z kurkami i borówkami.

Źródło: Przyjaciółka - dodatek specjalny