Stare porzekadło mówi, że śniadanie należy jeść jak król, obiad jak książę, a kolację jak żebrak. Wynika z tego(a także z zaleceń dietetyków), że popołudniowy posiłek wcale nie musi być zbyt obfity. Powinien być jednak dobrze zbilansowany i oczywiście smaczny. I takie też są nasze propozycje. W przepisach wykorzystujemy bowiem najpyszniejsze, jesienne warzywa oraz sezonowe owoce. Dodajemy do nich rozmaite kasze, ryż oraz rośliny strączkowe, a także chude mięso i ryby. Nie zapominamy o atrakcyjnym sposobie podania. Nasze obiady są zatem i zdrowe, i smaczne, i efektowne! Elżbieta Augustyniak - redaktor odpowiedzialna.
Dodatek jest już w sprzedaży!
Zobacz co znajdziesz w dodatku:
ZUPY
Krupnik tradycyjny.
Jarzynowa z parówkami, minestrone, krem z kurkami, indyjska z grochu.
Jarzynowa z makaronem, bulion z winem.
APETYCZNE MIĘSA
Zrazy wieprzowe z ziemniakami.
Kuleczki mięsne z tzatziki, ryż kokosowy z wołowiną, spaghetti bolognese.
Frykadelki z serowym farszem, polędwiczka wieprzowa, gulasz wołowy.
Dziki ryż z sosem bolońskim, roladki cielęce, klopsy w sosie.
Kotleciki wieprzowe, mielone z wołowiny, sztuka mięsa z zielonym sosem.
Polędwica faszerowana kaszą, knedle z sosem bolońskim, cannelloni z mięsem.
Medaliony wieprzowe, "sztukamięs”.
SOCZYSTY DRÓB
Chrupiące udka z sosem pomidorowo-orzechowym.
Pieczona pierś kaczki, korzenny kurczak, roladki drobiowe.
Rolada z indyka, kokosowe curry z kurczaka.
Pierś indyka z brokułami, pierś kurczaka w pistacjach, szaszłyki z indyka i pomidorów.
Nuggetsy z kurczaka, pieczona pierś.
RYBY Z POMYSŁEM
Filet z flądry z rzeżuchą.
Korzenny pilaw z makrelą, łosoś na piure z grochu, fishcakes.
Filety z soli z groszkiem, paluszki rybne na warzywnym ryżu.
DANIA JARSKIE
Fasolowe chili.
Mussaka z grochem, ratatuja z kaszą, kuskus z suszonymi pomidorami i kozim serem.
Gołąbki z ryżem i szpinakiem, naleśniki z otrębami, kasza jaglana z pieczarkami.
Racuchy z otrębami, pieróg drożdżowy z kaszą gryczaną, tarta z cukinią i otrębami.
Tęczowe papryki z kuskusem, pęczotto z burakami, sałatka ryżowa z fasolą.
Kasza jęczmienna z grzybami, żółta sałatka z ryżem.
Przykładowy przepis:
Gołąbki z ryżem i szpinakiem
Składniki:
100 g Ryżu Pełnoziarnistego Parboiled Kupiec
główka kapusty włoskiej
cebula
ząbek czosnku
200 g rozmrożonego szpinaku
1/2 bakłażana
2 pomidory
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek oliwy
100–200 ml wody ? 2 łyżeczki oregano
sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać olej i poddusić cebulę pokrojoną w kostkę razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wsypać ryż i krótko podsmażyć, aż się zeszkli. Dodać szpinak, pomidora pokrojonego w kostkę, a następnie zmiksowanego bakłażana i trochę wody. Wszystko razem dusić – kontrolować ilość wody – jeżeli ryż ją wchłonął uzupełnić. Na koniec doprawić oregano, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Liście kapusty blanszować 5 minut, odcedzić i przekroić na pół. Wyciąć twardy środek liścia. Na każdą połówkę liścia nakładać łyżką nadzienie z ryżu i zawijać gołąbki. Ugotować na parze lub upiec w piekarniku, podlane niewielką ilością wody.
Źródło: Przyjaciółka
Dodatek jest już w sprzedaży!
Zobacz co znajdziesz w dodatku:
ZUPY
Krupnik tradycyjny.
Jarzynowa z parówkami, minestrone, krem z kurkami, indyjska z grochu.
Jarzynowa z makaronem, bulion z winem.
APETYCZNE MIĘSA
Zrazy wieprzowe z ziemniakami.
Kuleczki mięsne z tzatziki, ryż kokosowy z wołowiną, spaghetti bolognese.
Frykadelki z serowym farszem, polędwiczka wieprzowa, gulasz wołowy.
Dziki ryż z sosem bolońskim, roladki cielęce, klopsy w sosie.
Kotleciki wieprzowe, mielone z wołowiny, sztuka mięsa z zielonym sosem.
Polędwica faszerowana kaszą, knedle z sosem bolońskim, cannelloni z mięsem.
Medaliony wieprzowe, "sztukamięs”.
SOCZYSTY DRÓB
Chrupiące udka z sosem pomidorowo-orzechowym.
Pieczona pierś kaczki, korzenny kurczak, roladki drobiowe.
Rolada z indyka, kokosowe curry z kurczaka.
Pierś indyka z brokułami, pierś kurczaka w pistacjach, szaszłyki z indyka i pomidorów.
Nuggetsy z kurczaka, pieczona pierś.
RYBY Z POMYSŁEM
Filet z flądry z rzeżuchą.
Korzenny pilaw z makrelą, łosoś na piure z grochu, fishcakes.
Filety z soli z groszkiem, paluszki rybne na warzywnym ryżu.
DANIA JARSKIE
Fasolowe chili.
Mussaka z grochem, ratatuja z kaszą, kuskus z suszonymi pomidorami i kozim serem.
Gołąbki z ryżem i szpinakiem, naleśniki z otrębami, kasza jaglana z pieczarkami.
Racuchy z otrębami, pieróg drożdżowy z kaszą gryczaną, tarta z cukinią i otrębami.
Tęczowe papryki z kuskusem, pęczotto z burakami, sałatka ryżowa z fasolą.
Kasza jęczmienna z grzybami, żółta sałatka z ryżem.
Przykładowy przepis:
Gołąbki z ryżem i szpinakiem
Składniki:
100 g Ryżu Pełnoziarnistego Parboiled Kupiec
główka kapusty włoskiej
cebula
ząbek czosnku
200 g rozmrożonego szpinaku
1/2 bakłażana
2 pomidory
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek oliwy
100–200 ml wody ? 2 łyżeczki oregano
sól i pieprz
Przygotowanie:
Rozgrzać olej i poddusić cebulę pokrojoną w kostkę razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Wsypać ryż i krótko podsmażyć, aż się zeszkli. Dodać szpinak, pomidora pokrojonego w kostkę, a następnie zmiksowanego bakłażana i trochę wody. Wszystko razem dusić – kontrolować ilość wody – jeżeli ryż ją wchłonął uzupełnić. Na koniec doprawić oregano, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Liście kapusty blanszować 5 minut, odcedzić i przekroić na pół. Wyciąć twardy środek liścia. Na każdą połówkę liścia nakładać łyżką nadzienie z ryżu i zawijać gołąbki. Ugotować na parze lub upiec w piekarniku, podlane niewielką ilością wody.
Źródło: Przyjaciółka