Składniki na 4 os.:
• 4 dorady (ok. 200-300g każda)
• 20 szt. młodych ziemniaków
• 400g zielonej fasolki
• masło, białe wino, olej, oliwa z oliwek
• mięta, cytryna, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Doradę przyprawiamy solą i pieprzem (również w środku). Smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron. Następnie podlewamy winem i masłem.
Ziemniaki gotujemy, a następnie układamy na blaszce, doprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Usmażone ryby oraz ziemniaki pieczemy 10 min w temp. 200 stopni.
Fasolkę zblanszować, a następnie podsmażyć na maśle. Doprawić solą, pieprzem, otartą skórką z 1 cytryny. Na koniec dodać miętę.
Salsa verde:
• Pietruszka, bazylia, czosnek, anchois, mięta, oliwa z oliwek, sól
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zmiksować w blenderze.
Doradę, ziemniaki i fasolkę układamy na talerzu, podajemy z salsą verde.
SPOT.
ul. Dolna Wilda 87
61-501 Poznań
T: + 48 (61) 835 88 40
F: + 48 (61) 830 00 58
www.spot.poznan.pl
www.spotmag.pl
Autorką zdjęcia jest Małgorzata Opala.
• 4 dorady (ok. 200-300g każda)
• 20 szt. młodych ziemniaków
• 400g zielonej fasolki
• masło, białe wino, olej, oliwa z oliwek
• mięta, cytryna, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Doradę przyprawiamy solą i pieprzem (również w środku). Smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron. Następnie podlewamy winem i masłem.
Ziemniaki gotujemy, a następnie układamy na blaszce, doprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek. Usmażone ryby oraz ziemniaki pieczemy 10 min w temp. 200 stopni.
Fasolkę zblanszować, a następnie podsmażyć na maśle. Doprawić solą, pieprzem, otartą skórką z 1 cytryny. Na koniec dodać miętę.
Salsa verde:
• Pietruszka, bazylia, czosnek, anchois, mięta, oliwa z oliwek, sól
Sposób przygotowania: Wszystkie składniki zmiksować w blenderze.
Doradę, ziemniaki i fasolkę układamy na talerzu, podajemy z salsą verde.
SPOT.
ul. Dolna Wilda 87
61-501 Poznań
T: + 48 (61) 835 88 40
F: + 48 (61) 830 00 58
www.spot.poznan.pl
www.spotmag.pl
Autorką zdjęcia jest Małgorzata Opala.