Deser z soku winogronowego

Deser z soki winogronowego poleca znana aktorka Monika Mrozowska.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Deser z soku winogronowego
1 szklanka  soku winogronowego ( najlepiej wyciśniętego ze świeżych jasnych winogron)
4 płaskie łyżki mąki
2 łyżeczki cukru
1/3 szklanki półwytrawnego wina musującego
mała garść  zielonych winogron
kostki lodu
olej do posmarowania foremek

Mąkę gotuję z sokiem z winogron i cukrem, ciągle mieszając ok. 7 minut, aż masa stanie się szklista. Przelewam do foremek wysmarowanych olejem i wstawiam do lodówki, aby masa zgęstniała. Po wyjęciu z foremek podaję na talerzu polanym winem musującym z kostkami lodu i jasnymi winogronami.


Przepis pochodzi z książki kulinarnej "Fajna babka, ale ciacho" autorstwa aktorki Moniki Mrozowskiej i jej męża Macieja Szaciłło.