1 szklanka soku winogronowego ( najlepiej wyciśniętego ze świeżych jasnych winogron)
4 płaskie łyżki mąki
2 łyżeczki cukru
1/3 szklanki półwytrawnego wina musującego
mała garść zielonych winogron
kostki lodu
olej do posmarowania foremek
Mąkę gotuję z sokiem z winogron i cukrem, ciągle mieszając ok. 7 minut, aż masa stanie się szklista. Przelewam do foremek wysmarowanych olejem i wstawiam do lodówki, aby masa zgęstniała. Po wyjęciu z foremek podaję na talerzu polanym winem musującym z kostkami lodu i jasnymi winogronami.
Przepis pochodzi z książki kulinarnej "Fajna babka, ale ciacho" autorstwa aktorki Moniki Mrozowskiej i jej męża Macieja Szaciłło.
4 płaskie łyżki mąki
2 łyżeczki cukru
1/3 szklanki półwytrawnego wina musującego
mała garść zielonych winogron
kostki lodu
olej do posmarowania foremek
Mąkę gotuję z sokiem z winogron i cukrem, ciągle mieszając ok. 7 minut, aż masa stanie się szklista. Przelewam do foremek wysmarowanych olejem i wstawiam do lodówki, aby masa zgęstniała. Po wyjęciu z foremek podaję na talerzu polanym winem musującym z kostkami lodu i jasnymi winogronami.
Przepis pochodzi z książki kulinarnej "Fajna babka, ale ciacho" autorstwa aktorki Moniki Mrozowskiej i jej męża Macieja Szaciłło.