Angielskie ciasteczka wielkanocne

Coś nowego w repertuarze tradycyjnych, świątecznych słodkości poleca projektantka Natalia Kretowicz.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Angielskie ciasteczka wielkanocne

100 gr miękkiego masła

100 gr drobnego cukru do wypieków

1 duże jajko, żółtko i białko oddzielnie

250 gr mąki szymanowskiej

½ łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii

½ łyżeczki cynamonu

¼ łyżeczki soli

2-3 łyżki mleka

⅓ szklanki (ok. 50 gr) rodzynek koryntek, lub innych małych rodzynek

¼ szklanki (ok. 40 gr) kandyzowanej skórki pomarańczowej, posiekanej

Masło utrzyj mikserem na puch, dodaj cukier i dalej ucieraj, aż masa będzie lekka i puszysta (ok. 2 minuty). Dodaj żółtko i ekstrakt z wanilii, ubijaj aż składniki dobrze się połączą.

W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, sól i cynamon. Dodaj mieszankę do masła i ubijaj aż składniki się połączą. Dodaj rodzynki, skórkę pomarańczową i tyle mleka, aby powstało w miarę miękkie ciasto. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.

Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia.

Ciasto wyłóż na powierzchnię lekko podsypaną mąką i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Wycinaj małe ciasteczka używając ulubionych wielkanocnych foremek. Ciasta ułóż na przygotowanych blachach, posmaruj lekko ubitym białkiem i, jeśli masz ochotę, posyp odrobiną cukru kryształu.

Piecz ok. 12 - 15 minut, aż lekko się zrumienią (czas pieczenia zależy od piekarnika). Wystudź na kratce.