100 gr miękkiego masła
100 gr drobnego cukru do wypieków
1 duże jajko, żółtko i białko oddzielnie
250 gr mąki szymanowskiej
½ łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii
½ łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki soli
2-3 łyżki mleka
⅓ szklanki (ok. 50 gr) rodzynek koryntek, lub innych małych rodzynek
¼ szklanki (ok. 40 gr) kandyzowanej skórki pomarańczowej, posiekanej
W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, sól i cynamon. Dodaj mieszankę do masła i ubijaj aż składniki się połączą. Dodaj rodzynki, skórkę pomarańczową i tyle mleka, aby powstało w miarę miękkie ciasto. Ciasto uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny.
Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasto wyłóż na powierzchnię lekko podsypaną mąką i rozwałkuj na grubość ok. 5 mm. Wycinaj małe ciasteczka używając ulubionych wielkanocnych foremek. Ciasta ułóż na przygotowanych blachach, posmaruj lekko ubitym białkiem i, jeśli masz ochotę, posyp odrobiną cukru kryształu.
Piecz ok. 12 - 15 minut, aż lekko się zrumienią (czas pieczenia zależy od piekarnika). Wystudź na kratce.